bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ohlédnutí: Stoletá NHL nebyla první, aneb za co všechno vděčíme NHA

20. listopadu 2017, 14:00

Jiří Lacina

National Hockey League si s hrdostí připomíná sto let své existence. Současní mocipáni se dokonce sešli ve stejném montrealském hotelu, v němž tato liga 22. listopadu 1917 vznikla. Historie je asi to nejcennější aktivum v účetní rozvaze slavné soutěže. Nejde si ji koupit, ani kdybyste vlastnili všechny ropné vrty světa. Na druhou stranu NHL nebyla první. Už před ní se hrál v Kanadě hokej, který prošel zajímavým vývojem.

Kořeny zimní hry

Než se dostaneme k prvním profesionálům, stojí za to se ohlédnout do úplné prehistorie. Přestože je hokej považován za kanadské národní bohatství a k jeho největšímu rozmachu došlo nepochybně za mořem, kořeny má v Evropě. Nejde zase o takové překvapení, protože severoamerický kontinent byl na úkor původního indiánského obyvatelstva pozvolna osidlován zejména lidmi, kteří sem proudili z Evropy. Nesli si s sebou i své zvyky.

První zmínky o ledově hře a bruslařích pochází patrně ze Skotska, už někdy z 18. století. Stejné zálibě se podle jiných zdrojů oddávali na zamrzlých kanálech lidé v Holandsku. Ať už byl do Severní Ameriky hokej – nebo to, co mu předcházelo („hurley“, „hurling“, bandy“, „shinny“) - importován ze starého kontinentu nebo se zde rozvinul paralelně, také tady se jím lidé bavili nejspíš už hluboko v 18. století.

Vznik National Hockey Association

Všeobecně se uvádí, že první oficiálně zaznamenaný zápas sehráli 3. března 1875 studenti McGillovy univezity z Montrealu v hale Victoria Skating Rink. Pokud má jakákoli lidská činnost stát za to, musíte se jí věnovat naplno. První vybraní jedinci se začali v Kanadě hokejem živit zhruba se začátkem 20. století. V roce 1904 spatřila světlo světa první profesionální soutěž IPHL (International Professional Hockey League).

Vydržela tři roky. V roce 1908 vznikla Ontario Professional Hockey League, o rok později National Hockey Association. Obě soutěže v roce 1910 fúzovaly a společně dál fungovaly pod názvem druhé z nich (zkráceně NHA). Právě sem sahá historie nejstaršího současného klubu NHL. Montreal Canadiens vznikli v roce 1909 jako součást NHA, která je přímým předchůdcem NHL. Nebýt jistého pana Livingstona, možná bychom dodnes sledovali nejlepší klubový hokej pod hlavičkou NHA. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Soutěž původně tvořily celky Renfrew Creamery Kings, Cobalt Silver Kings, Haileybury Comets, anglofonní Montreal Wanderers a frankofonní Montreal Canadiens. V polovině ledna 1910 se připojili Ottawa Senators (nezaměňovat s těmi současnými) a Montreal Shamrocks. Jsme sice v době, kdy už si ti nejlepší hokejem vydělávali na živobytí, v kurzu ale byli pořád hlavně amatéři. Hokejoví profesionálové byli považováni za cosi opovrženíhodného. Nejen to chtěla nová liga změnit.

Proměna hokeje v éře NHA

Před nástupem NHA se hrávaly hokejové zápasy dvakrát třicet minut. Z hokeje se však pozvolna stával byznys a majitelé věděli, že přestávky jsou vítaným zdrojem příjmů plynoucích z prodeje občerstvení. Zápas tady rozťali hned dvakrát - na tři dvacetiminutové části. Vypráví se, že lakotný majitel Toronta nechal o pár let později v celé hale vypnout fontánky na vodu, aby návštěvníky přinutil nakoupit co nejvíc nápojů.

Změn implementovaných do ledního hokeje v dobách NHA bylo víc a některé jsou vpravdě revoluční. Puk se nově vhazoval, místo aby se nechával ležet na ledě. Už v této době se do statistik začali zapisovat vedle střelců také nahrávači. Hráči byli vylučováni za fauly. Skutečně legrační je číst, že už v sezóně 1910-11 uvažovali hokejisté o založení vlastní soutěže, protože se nedokázali shodnout s majiteli ohledně financí. Jejich šéfové totiž právě zavedli první platové stropy!

Asi největší změnou ale bylo zrušení tzv. „rovera“. Hokej se hrál původně v sedmi lidech na každé straně. Šest bruslařů v poli plus brankář. Rover byl volným hráčem, podporoval útok i obranu. Od chvíle zrušení tohoto postu se hokej hraje v počtu pět plus jeden. Hra se stala plynulejší, hokejisté měli na ledě víc prostoru, diváci změnu kvitovali. Podobně o více než sto let později přijali se všeobecným povděkem prodloužení hrané ve třech proti třem.

Jak se z NHA stala NHL

V roce 1912 rozšířil NHA Toronto Hockey Club, později přejmenovaný na Blueshirts. Měl k dispozici teprve třetí zastřešenou arénu v zemi. Velkému pohodlí se fanoušci v těchto prvních halách ještě netěšili, podstatnější bylo, že se oni ani hráči nemuseli obávat rozmarů počasí. Zápasy Toronta s Montrealem Canadiens byly prý už tehdy vypjaté. Zrodila se rivalita, která trvá dodnes.

Poslední sezónu 1916-17 odehrála NHA ve složení Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators, Quebec Bulldogs a Toronto Blueshirts, které doplnil speciální šestý tým složený z vojáků 228. praporu. Jelikož v Evropě zuřila první světová válka, dostávalo se borcům v dresech barvy khaki všude obrovské pozornosti a uznání.

V roce 1917 se majitelé klubů - až na jednoho - sešli, aby rokovali o založení nové soutěže. Plán zněl vyšachovat Eddieho Livingstona, jemuž od roku 1915 patřilo Toronto Blueshirts. Ostatním majitelům se dlouhodobě nelíbily jeho mafiánské praktiky, spory se vedly také o hráče, z nichž někteří museli narukovat do války. Tajná schůzka v montrealském hotelu Windsor vyústila v založení nové soutěže National Hockey League.

Tvořily ji montrealské kluby Wanderers a Canadiens, Ottawa Senators a nový tým z Toronta s názvem Arenas, kam z velké části přeběhli hráči Blueshirts. Livingston viděl rudě. Podal na ligu žalobu, se kterou však neuspěl. K dovršení veškerého ponížení musel sledovat, jak Toronto Arenas vyhrávají hned v první sezóně NHL (1917-18) Stanley Cup. V roce 1919 se Arenas přejmenovali na St. Pats. O osm let později se z nich stali Maple Leafs.

Samotná soutěž už název neměnila. NHL je tu právě sto let.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.