bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ohlédnutí zpět: Historie utkání Winter Classic

2. července 2015, 19:00

Robert Novotný

Tentokrát nezabrousíme příliš hluboko, ale zůstaneme v jednadvacátém století. Přiblížíme si totiž historii utkání pod otevřeným nebem, neboli utkání Winter Classic, které se stalo v NHL každoroční tradicí. Vůbec první takový zápas se odehrál v roce 2008 v Orchard Parku v New Yorku.

Dříve byla hokejová utkání pod otevřeným nebem na denním pořádku a kryté zimní stadiony byly trochu science fiction. Nyní vidíme hokej na otevřeném stadionu pouze párkrát do roka, a to na akcích Winter Classic, Stadium Series nebo Heritage Classic.

Historie Winter Classic není až tak dávná, vůbec první takové utkání bylo odehráno 1.1.2008 a hostilo jej Buffalo, které se utkalo s Pittsburghem. Zápas se odehrál na stadionu Ralph Wilson Stadium, který je domovem pro tým Buffalo Bills z prestižní NFL.

Tyto zápasy jsou každoročně pořádány první den v roce, pouze jednou se stalo, že bylo utkání Winter Classic odehráno jindy, a to v roce 2012, kdy se utkání odehrálo o den později, tedy 2.1.2012. Zápasy se většinou pořádají na baseballových a fotbalových stadionech, které disponují největší rozlohou a kapacitou.

Jedná se o „běžný“ ligový zápas, který se počítá do statistik a tabulek jako každý jiný s tou výjimkou, že fanoušci si musí k dresu mnohdy přibalit i kulicha, šálu a teplé rukavice, protože v tomto období bývá většinou pořádná zima.

Poslední utkání Winter Classic bylo odehráno 1.1 tohoto roku v hlavním městě USA Washigntonu. Tým Washington Capitals v tomto zápase vyzval letošní mistry z Chicaga. Po nervy drásajících šedesáti minutách nakonec zvítězil domácí celek poměrem 3:2, když rozhodující branku vstřelil 13 vteřin před koncem základní hrací doby Troy Brouwer.

Nejvíce branek v utkání Winter Classic padlo v roce 2009, kdy se mohli diváci radovat z celkem desíti vstřelených gólů. V tomto zápase nakonec domácí Chicago podlehlo Detroitu 4:6. Největší návštěvnost byla zaznamenána v roce 2012, tehdy na zápas mezi Detroitem a Torontem dorazilo neuvěřitelných 105 491 diváků a tento zápas je znám jako jediný v rámci NHL, na nějž dorazilo přes sto tisíc diváků.

Rok Místo konání Sport Lokace Hostující tým Domácí tým Výsledek Návštěvnost
2008 Ralph Wilson Stadium Football Orchard Park, NY Pittsburgh Penguins Buffalo Sabres 2–1 (SO) 71,217
2009 Wrigley Field Baseball Chicago, IL Detroit Red Wings Chicago Blackhawks 6–4 40,818
2010 Fenway Park Baseball Boston, MA Philadelphia Flyers Boston Bruins 1–2 (OT) 38,112
 2011  Heinz Field Football Pittsburgh, PA Washington Capitals Pittsburgh Penguins 3–1 68,111
2012 Citizens Bank Park Baseball Philadelphia, PA New York Rangers Philadelphia Flyers 3–2 46,967
2014 Michigan Stadium Football Ann Arbor, MI Toronto Maple Leafs Detroit Red Wings 3–2 (SO) 105,491
2015 Nationals Park Baseball Washington, D.C. Chicago Blackhawks Washington Capitals 2–3 42,832

Nyní se ovšem neodehrává pouze jedno utkání pod otevřeným nebem ročně, je jich více, a to v rámci akcí Stadium Series a Heritage Classic. První utkání Stadium Series bylo odehráno 25.1.2014, přičemž v tomto roce mohli diváci vidět další tři takové zápasy. Celkem jich bylo odehráno pět, čtyři v roce 2014 a jeden letos. V příštím roce budeme svědky dvou utkání Stadium Series a hostit je budou města Minneapolis (Minnesota Wild) a Denver (Colorado Avalanche).

Heritage Classic je ještě starší, než samotné Winter Classic. Jde také o zápas pod otevřeným nebem s tím rozdílem, že se ho mohou účastnit pouze kanadské týmy. První takové utkání bylo odehráno už v roce 2003, kdy se střetly týmy Edmontonu a Montrealu. Pak se od Heritage Classic na nějakou dobu ustoupilo a druhé utkání bylo odehráno až v roce 2011, třetí pak minulý rok.

Příští rok se utkání Winter Classic odehraje na Gillete Stadium a stanou proti sobě celky Boston Bruins a Montreal Canadiens.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.