bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Oilers v play-off ukazují, že jsou víc než týmem jednoho muže

30. dubna 2017, 16:00

Martin Schwarz

Dalo se to předpokládat. Nejproduktivnější hráč Edmontonu v základní části a zároveň nejčastěji bodující hokejista sezóny Connor McDavid, se musí během play-off vypořádat s osobní obranou, kterou na něj soupeři nasadili. Oilers ale zatím vůbec nevadí, že jejich mladý kapitán gólově neexploduje. Branky a nahrávky totiž do statistik zapisují jiní, méně očekávání hrdinové.

Ne náhodou je pečlivě hlídaný při každém úkonu, který na ledě udělá. Connor McDavid zůstává největším kandidátem na zisk Hartovy trofeje, v rámci dlouhodobé části dosáhl jako jediný z celé soutěže mety 100 kanadských bodů.

Dát mu na ledě jen trošku prostoru znamená pro soupeře Edmontonu hotovou pohromu. Věděli to již vyřazení San Jose Sharks a stejnou váhu hlavní hvězdičce Oilers přikládá i další kalifornský tým, tedy Anaheim Ducks.

První dva duely semifinále Západní konference mezi Olejáři a Kačery budiž názorným příkladem. Zatímco v prvním utkání pod střechou Honda Center byl McDavid u jediného z pěti zásahů svého týmu (zapsal jednu asistenci), z klání číslo dva odcházel úplně s prázdnou. Vyslal pouze tři střely na branku.

Jenže, světe div se, otloukánek NHL posledních let obě střetnutí dovedl do vítězného konce. Důvod? Většího klidu a možnosti volněji dýchat zužitkovali jiní borci hájící dres kanadské organizace.

Útočník Ryan Kesler, důrazní obránci Hampus Lindholm nebo Josh Manson. Ti všichni se snaží McDavida chytit jako rybu na udici, jen aby tenhle mrštný kapřík neproplul až před zařízení Johna Gibsona. Klobouk dolů, taktika „hon na Connora“ funguje, leč místo dvacetiletého Kanaďana slaví méně známá jména.

Například hned na startu druhého zápasu série zvedal po přesně mířené dělovce ruce nad hlavu slovenský obránce Andrej Sekera. O duel dříve si pro změnu užil první dva góly letošního play-off talentovaný bek Adam Larsson.

A pokud na chvíli odskočíme zpátky do prvního kola k zápasům Edmontonu proti Sharks, nemůžeme opomenout dvě rozhodující branky Zacka Kassiana, jednoho z nejméně pravděpodobných hrdinů. Ve výčtu bodujících hráčů bychom mohli pokračovat směle dál: Letestu, Klefbom, Lucic, Maroon. Samozřejmě i Leon Drasaitl, v tuto chvíli vedoucí muž týmového bodování play-off.

Potřebují uhlídat všechny

„Máme nějaké zkušené kluky, nějaké méně zkušené. Důležité je, že jsme si sedli jako tým a zatím vše funguje, jak má,“ řekl novinářům z espn.com již zmíněný Adam Larsson. „V sérii proti Sharks naše mužstvo nepanikařilo, během zápasů proti San Jose jsme se navíc naučili spoustu nového,“ hledá důvody úspěšného tažení Oilers vyřazovacími boji.

K těm bezpochyby patří i nadlidské výkony brankáře Cama Talbota, jenž ve druhém mači s Ducks zlikvidoval 39 pokusů soupeře.

Opravdu neexistuje mnoho důvodů, proč by fanoušci Edmontonu měli mít v těchto dnech špatnou náladu. Jejich oblíbenci vyhráli šest z osmi utkání play-off, k tomu dvakrát uspěli před tribunami kalifornské Honda Center, série putuje do Alberty za stavu 2:0 pro svěřence kouče Todda McLellana, kteří ji v bouřlivé domácí atmosféře mohou ukončit a zajistit si tak postup do finále Západní konference.

Můžeme se snad jen ptát, s čím do zlomového zápasu série půjdou Ducks. Anaheim nutně potřebuje uhlídat McDavida (a celou jeho útočnou formaci), ale zároveň nedát prostor nečekaným střelcům. To druhé Kačerům v předešlých dnech úplně nešlo.

Pakliže s Oilers padnou i potřetí za sebou, budou stát nad propastí a vzdorovat dřívějšímu konci sezóny, než jaký původně plánovali.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.