bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Okénko do historie: Památný výprask botou a další střety hráčů s fanoušky

21. října 2019, 12:30

Radek Černý

Vypadalo to jak scéna z kultovního snímku Slap Shot s Paulem Newmanem v hlavní roli, ve které si hráči hokejového týmu Charlestown Chiefs pomocí svých pěstí, klestí cestu skrz hordu fanoušků soupeře. Jenže tohle byl regulérní zápas nejslavnější hokejové ligy světa a aktéry této tragikomické frašky byli skuteční hráči a skuteční fanoušci.

Je 23. prosinec 1979, den před Štědrým dnem, a v Madison Square Garden hostí místní Rangers odvěké rivaly z Bostonu. Pro domácí se utkání nevyvíjí šťastně, prohrávají 3:4 a zbývají poslední vteřiny zápasu. Do brejku vyráží Phil Esposito, někdejší hvězda Bruins, v té době hájící barvy domácích. Jede sám na gólmana Cheeverse, ale neproměňuje a zápas končí. S koncem utkání ale nekončí veškeré dění na ledě. Naopak. Hráči obou týmů se shromáždí u střídaček a atmosféra houstne. Vzájemné pošťuchování během chvilky přeroste v hromadnou bitku. 

Poté, co se jeden z domácích fanoušků nakloní přes hrazení a udeří hostujícího hráče smotaným časopisem tak nešťastně, že mu způsobí krvavý šrám, se strhne opravdová mela. „Byl jsem už v šatně,” vzpomíná Mike Milbury, bývalý obránce Bruins a současný analytik NBC. „Když přišel Cheevers a já se ho ptám, kde jsou ostatní. On na to, že se venku něco děje”. V momentě, kdy Milbury vyběhl zpátky na led, viděl jak spoluhráč O´Reilly přelézá hrazení a sápe se na jednoho z diváků. Neváhal ani vteřinu a vydal se spoluhráči na pomoc. „Chtěl jsem ho chránit, jeho i tým. Musel jsem to udělat. Okamžitě jsem přepnul z vánočního módu do módu přežití” vysvětluje. 

Milbury spolu s Peterem McNabem se pošťuchují s jedním z domácích fanoušků, tlačí ho do sedaček, když v tom mu Milbury zouvá botu a začne ho tou jeho botou mlátit hlava nehlava. Kamery běží, fotografové fotí a v tu chvíli se zrodila legenda. Památný “výprask botou” se stal jedním z nezapomenutelných a nejneuvěřitelnějších příběhů v historii NHL. 

Ačkoliv vedení NHL zareagovalo téměř okamžitě a nařídilo zvýšit ochranné plexisklo kolem celé ledové plochy, nebylo to naposledy, co se hráči dostali do konfliktu s fanoušky. 

V dubnu 1992 hostili v quebecké hale Coliseé domácí Nordiques hráče Buffala Sabres. Běželi poslední minuty zápasu, když na ledovou plochu vnikl opilý domácí fanoušek a napadl střídačku Sabres. Absence zdravého úsudku způsobená nadměrným množstvím alkoholu zřejmě zavinila, že vletěl přímo do náruče Roba Raye, vyhlášeného bitkaře a zlého muže Sabres. Je až neskutečné, že vydržel skoro 20 úderů od šestého nejtrestanějšího hráče všech dob (3207 trestných minut), než se ho podařilo uniformovaným strážcům pořádku odtáhnout pryč. Rayzor, jak se Robu Rayovi říkalo, nebyl za tento incident nijak dále trestán. 

Konfliktu s publikem se nevyhnul ani populární Tie Domi. V březnu 2001 hrálo jeho Toronto vypjatý zápas ve Philadelphii. “The Albanian Assassin”, jak se Domimu přezdívalo, vyfasoval dvouminutový trest a usedl na trestnou lavici. Chvíli trpělivě snášel nepřátelské pokřiky za ním sedících fanoušků Flyers, ale pak se je rozhodl zchladit vodou z láhve. Vodní sprcha jednoho z diváků rozlítila natolik, že se rozhodl řešit vše osobně. Plexisklo, které oddělovalo Domiho od diváků, nápor rozlíceného fanouška Letců nevydrželo a ten vletěl přímo do jeho náruče. Naštěstí pro něj si hrozícího incidentu všimli čároví rozhodčí a jeden z nich se objevil v prostoru trestné lavice současně s ním. Oba kohouty od sebe roztrhl a za pomoci druhého rozhodčího rozlíceného diváka předal pořadatelům. Chris Falcone, jak se onen náruživý fanoušek Flyers jmenoval, je dodnes díky tomu ve Philadelphii legendou. 

Spíše úsměvně vypadá moment z finálové série 2002 mezi Carolinou Hurricanes a Detroitem Red Wings. Při domácích zápasech Caroliny vítala jedna z náruživých fanynek každého hostujícího hráče, který usedl na trestnou lavici, proslovy, které doprovázela divokými gesty. Většina hráčů to přecházela bez povšimnutí, ale když usedl na trestnou lavici Shanahan, bylo veselo. Rozpálená domácí fanynka opět rozjela svou gestikulační show, na kterou křídelník Wings reagoval gestem, ve kterém dámě doporučoval, aby si oholila chlupy v podpaží. Tímto gestem pobavil nejen všechny okolo, ale i televizní komentátory.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.