bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Olympijské hry a ruští sportovci bez ruské vlajky. Cíleně mířená politika, kleje Kovalčuk a žádá vzdor

8. prosince 2017, 11:30

David Motloch

Zimní olympiáda v Pchjongčchangu v Jižní Koreji dostala po zákazu startu hráčů NHL další velkou trhlinu. Mezinárodní olympijský výbor poslal kvůli dopingovým aférám některých sportovců do Ruska jasnou zprávu – letos, pánové, bez vás. A když už s vámi, tak jedině pod neutrální olympijskou vlajkou. Pusu na špacír si okamžitě otevřel jeden z nejlepších ruských hokejistů poslední dekády – Ilja Kovalčuk. Podle bývalého hráče NHL jde o cílenou politiku namířenou proti Rusku, které je třeba také náležitě vzdorovat. Co má tedy ruský šikula v plánu?

Někdejší útočník Atlanty Trashers a New Jersey Devils opět před novináři nezkrotil svůj temperament a jeho citace už stihly obletět celý svět dokola a zase zpátky. O nepovoleném dopingu ruských sportovců dnes není pochyb, ale Mezinárodní olympijský výbor (MOV) svým rozhodnutím o zákazu Rusů sportovat na nadcházející olympiádě v Jižní Koreji pod svou vlajkou rozdělil veřejnost na dva různé tábory. 

První přitakává, pokud se pozitivní testy na nepovolené látky objevily v těle více ruských sportovců, je třeba jednat rázně. Třeba i proto, že se může jednat o státem řízený doping. Druhý tábor naopak tvrdí, že je naprostý nesmysl, aby Rusko nemohl reprezentovat člověk, který má s celou kauzou společného asi zhruba jen to, že má na občanském průkazu vtištěný stejnojmenný název země. Tak či onak, je jasné, k jakému táboru se hlásí ruští sportovci. Ilju Kovalčuka nevyjímaje. Před novináři vzal hezky od podlahy a bez zbytečných frází.

„Nám všem je naprosto jasné, že rozhodnutí výboru je jen čistá politika, a proti komu je také namířené. Bylo zřejmé, že padne takové rozhodnutí. Pokud ale naši sportovci přesto vyrazí na hry, naši zemi to spojí dohromady. Všichni čistí atleti musí jet.” Jen stěží si lze představit, že by takovéto věty Kovalčuk prohlásil veřejně, coby aktivní hráč a zaměstnanec NHL. Čtyřiatřicetiletý útočník však působí ve své rodné zemi, kde se patriotismus vítá na každém rohu.

Kovalčukova výzva směrem k Rusům odráží především jeho vlastní postoj - také on se chce objevit na olympiádě v Pchjongčchangu za každou cenu. „Patriotismus a láska ke své vlasti. Je to v nás. Nemusíme mít kolem ramen ruskou vlajku. A pokud, doufám pro Pána Boha, předvedeme dobrý výsledek, zazpíváme si společně naší hymnu.”

Rodák z Tveru byl po rozhodnutí MOV celkem právem rozhořčený. Nemuselo přitom ani tak nutně jít o politickou stránku věci. Kovalčuk, jak je jistě všem známo, se letošní léto pokoušel vrátit do NHL. Po vleklých jednáních však nakonec kývl na nabídku jednoleté smlouvy v Petrohradu. Podle samotného Kovalčuka hlavně proto, aby se mohl předvést na olympijských hrách. Že to nakonec bude jen pod neutrální olympijskou vlajkou? Pro vyhlášeného střelce to podle všeho není nepřekonatelný problém. Účasti na OH si ruský hokejista bude jistě vážit o to víc, že i přes své rozhodnutí jet to Kovalčuk nutně nemusel mít jisté. Záleželo také na rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten však již na veřejnosti start ruských olympioniků stihl povolit.

Kovalčuk se tak zcela jistě na olympiádě představí a dost možná si i zazpívá ruskou hymnu. Že to bude projevení státnosti, a tedy, z jistého úhlu pohledu, i porušení zákazu nařízení MOV? Nad tím před novináři zřejmě příliš nemyslel.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.