bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Olympijský speciál: Kanadští Postradatelní a jejich otisk v NHL – díl 1.

14. ledna 2018, 15:15

Jan Kukrál

Nedošlo na žádný návrat legend. Jarome Iginla ani Shane Doan brusle ze hřebíku nesundali, Kanada tak musela poskládat tým z nenaplněných talentů a vyhaslých juniorských hvězd. Přesto bude znovu patřit k favoritům. Řadu jmen v její nominaci jste nejspíš nikdy neslyšeli, pojďme si tedy říci, kteří z nich se v minulosti představili pod světly reflektorů NHL a jak se v ní těmto odpadlíkům dařilo i nedařilo.

Brankáři

Ben Scrivens, 31 let, Ufa (KHL)

NHL: 2011-2016, 144 zápasů (Toronto, Los Angeles, Edmonton, Montreal)

Býval elitním univerzitním gólmanem, v NHL vystřídal během 5 let 4 kluby, dotáhl to až na jedničku v Edmontonu. Nikde ale nenašel potřebnou důvěru, pokaždé musel uvolnit místo jiným (v pořadí Jonathan Bernier, Martin Jones, Cam Talbot, Charlie Lindgren). Pozornost hokejového světa se k němu nejvíce obrátila 29. ledna 2014, kdy se zapsal do historie. Tehdy v zápase proti San Jose zastavil 59 střel, ani jeden puk neprošel za jeho záda. Jde o novodobý rekord základní části v počtu zásahů brankáře potřebných k výhře s čistým kontem.

Justin Peters, 31 let, Kolín (Německo)

NHL: 2010-2016, 83 zápasů (Carolina, Washington, Arizona)

Peterse si vybrala Carolina ve 2. kole draftu, jenže během 8 let v organizaci Hurricanes toho ve výsledku moc neodchytal ani v NHL, ani na farmě. Jako volný hráč se pak snažil najít vysvobození ve Washingtonu, kde podepsal dvouletý kontrakt. Počítalo se s ním na pozici dvojky k Bradenu Holtbymu. Jenže kvůli nevyrovnaným výkonům postupně ztrácel důvěru vedení, vše vyvrcholila situací v play off. Zraněného Holtbyho místo něj vystřídal z AHL povolaný Philipp Grubauer. Následně Peters strávil celý rok v nižší soutěži a do NHL už nakoukl jen ve 3 utkáních za Arizonu.

Kevin Poulin, 27 let, Záhřeb (Rakousko)

NHL: 2011-2014, 50 zápasů (NY Islanders)

Poulin se několik let marně pokoušel usadit v prvním týmu Ostrovanů. Střídal zde zraněného Ricka DiPietra, bojoval o post náhradníka za Jevgenijem Nabokovem a v poslední sezóně na Long Islandu se do branky neprobil přes trojhlavou saň Jaroslav Halák – Chad Johnson – Michal Neuvirth. Chvíli patřil Tampě Bay i Calgary, ale šanci v NHL už nedostal. Aktuálně je hlavním favoritem na post kanadské olympijské jedničky, reprezentaci vychytal výhru na posledním Spengler Cupu.

Obrana

Cody Goloubef, 28 let, Stockton (AHL)

2012–2017, 129 zápasů (Columbus, Colorado)

Juniorský mistr světa (2009) nikdy neudivoval produktivitou, patří spíše k defenzivním bekům ze staré školy. Až letos sbírá na farmě Calgary v průměru půl bodu na zápas, jinak mu kariéru kazí častá zranění. Možná i proto jeho hra v NHL dosud nebyla natolik efektivní, aby se v ní mohl uchytit naplno.

Stefan Elliott, 26 let, HV 71 (Švédsko)

NHL: 2011-2016, 84 zápasů (Colorado, Arizona, Nashville)

Elliott naopak od mládí patřil k produktivním ofenzivním obráncům, ale tak jako mnoha bekům před ním i po něm mu to nebylo nic platné a v NHL musel změnit styl. Po solidní nováčkovské sezóně (39z, 4+9) v Coloradu znovu podobný prostor nedostal, nezářil ani později v Arizoně a Nashvillu. 

Marc-Andre Gragnani, 30 let, Minsk (KHL)

NHL: 2008-2013, 2016, 78 zápasů (Buffalo, Vancouver, Carolina, New Jersey)

Gragnani  vám mohl uvíznout v paměti nejen díky svému dlouhému jménu, pro českého hokejového fanouška bude povědomý i z jiného důvodu. Sezónu 2013/14 strávil celou ve Lvu Praha, kterému pomohl až do finále play off KHL. V zámoří odehrál jeden slušný rok za Buffalo, jinak paběrkoval a comeback po letech mu v dresu New Jersey nevyšel.

Karl Stollery, 30 let, Riga (KHL)

NHL: 2014-2017, 23 zápasů (Colorado, San Jose, New Jersey)

Další obránce, který nedokázal v zámoří naplnit svůj potenciál. V prvním roce na univerzitě zaujal natolik, že ho do nováčkovského kempu pozvala tehdy ještě existující Atlanta Trashers. Povzbuzen tímhle úspěchem dohrál univerzitní kariéru ve velkém stylu a podepsal profesionální smlouvu s farmou Colorada Avalanche. Patřil ke stabilním oporám, ale v prvním týmu šanci skoro nedostal. Na své premiérové body v NHL si tak musel počkat až do New Jersey, kam doputoval přes San Jose. Po dalším farmaření dal snům o nejlepší hokejové lize světa sbohem a zamířil do KHL.

Maxim Noreau, 30 let, Bern (Švýcarsko)

NHL: 2010-2011, 6 zápasů (Minnesota)

NHL mu není souzena. V pouhých 6 zápasech za Minnesotu nebodoval, mnohem víc mu to sedí na evropských kluzištích. Zde patří k poctivým reprezentantům, kteří drží prapor Kanady nahoře v časech, kdy hvězdy NHL zrovna nemohou. S reprezentací už 3x vyhrál Spengler Cup (naposledy jako kapitán), ve Švýcarsku zažil několik povedených sezón a zařadil se k nejlepším i nejproduktivnějším bekům místní soutěže.

Chay Genoway, 31 let, Togliatti (KHL)

NHL: 2012, 1 zápas (Minnesota)

Jedinkrát dovolili Genowayovi naskočit do zápasu NHL, na ledě strávil 18 minut, asistoval u jednoho gólu. Dalo by se říct, že udělal vše správně, přesto to bylo málo. Nějakou dobu se protloukal dál po farmách, dnes už čtvrtým rokem nastupuje v Evropě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.