bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Olympijský speciál: Zapomenutý zázrak z roku 1960

8. února 2018, 10:00

Jiří Lacina

Rok 1980 je v hokejových kronikách zaznamenán jako „Zázrak na ledě“. Americká reprezentace tehdy překvapivě dokráčela až k olympijskému titulu, když dokázala porazit i strojově sehrané Sověty. Navzdory jedinečnosti tohoto okamžiku nešlo o první hokejový triumf hvězd a pruhů na hokejovém Olympu. Stejného úspěchu dosáhli předchůdci slavné americké party už o dvacet let dříve. Právě startující olympiáda budiž vhodným okamžikem připomenout si tenhle „zapomenutý zázrak“.

Podobně jako v roce 1980, také o dvacet let dříve se konaly zimní hry na americké půdě. Dějištěm bylo kalifornské středisko Squaw Valley nedaleko San Francisca. Šlo o začátek moderní olympijské éry. Kanadské bodování se poprvé evidovalo v počítači, led poprvé hladily rolby. Olympijský hokej premiérově pronikl do televize.

Americký tým tvořili především univerzitní hráči sebraní z celé země. Sověti ještě nebyli tou neporazitelnou mašinou jako v sedmdesátých a osmdesátých letech, svoje ambice i kvalitu už ale měli. Československý výběr se opíral o zkušeného Karla Guta nebo mladého Jožo Golonku. Země javorového listu vyřešila reprezentaci jako obvykle – národní dres si oblékli hráči mužstva, které o rok dřív vyhrálo Allan Cup, cenu pro amatérského mistra Kanady.

Tesaři a pojišťovací agenti

V přípravě Američané zrovna nezářili, výhry střídaly prohry. Turnaj pod pěti kruhy je ovšem zastihl ve skvělé pohodě. Nejprve porazili 7:5 Československo. Sedmkrát se pro puk obracel do sítě Vladimír Nadrchal, jenž tehdy hájil naší svatyni. Austrálii, které nadělili Čechoslováci 18 branek, přejely Spojené státy „dvanáctkou“. Následovala výhra 6:3 nad Švédskem a 9:1 nad Západním Německem.

To hlavní mělo teprve přijít. Na americké amatéry čekala kolébka ledního hokeje. Už v té době šestinásobný olympijský šampión. Domácí začali směle a po gólu Clearyho vedli brzo 1:0. Ve druhé třetině uspěl ještě Johnson. Překonaný gólman Don Head se později prosadil u Boston Bruins. Kanaďané zmobilizovali všechny síly a v posledních čtyřiceti minutách vyslali na soupeře přes třicet střel. V čase 53:38 už ale dokázali pouze snížit.

Amerika ožila. Před turnajem nazval jeden místní novinář hokejový výběr USA „pochybnou sebrankou tesařů a prodavačů pojištění“. Teď přeci jen začínal hokej lidi zajímat. Zvlášť když k udržení naděje na zlato bylo potřeba porazit Sověty. Psal se rok 1960, napětí mezi oběma zeměmi se dalo krájet. Na osmitisícovém stadiónu se mačkalo deset tisíc fanoušků.

Po dvou třetinách byl stav 2:2. Ve třetím dějství vstřelil Bill Christian po přihrávce bratra Rogera svůj druhý gól v utkání. Rusové zvýšili tlak, ostřelovali brankáře McCartana jako zběsilí. V závěru se odhodlali k prvku, který jen zřídkakdy patřil do jejich taktické výbavy. V nouzi odvolali brankáře a vyměnili ho za šestého hráče do pole! Pučkov jen odjel bokem a posadil se na mantinel. Marná snaha. Sověti prohráli první zápas na turnaji. Pouze Švédsko od nich do té doby inkasovalo méně než sedm gólů.

Kyslíkova bomba na Čechoslováky

K zisku zlatých medailí potřeboval domácí výběr vyhrát poslední zápas. Československo přehrál v přípravě i v základní skupině. Časná hodina poněkud zchladila zájem fanoušků. Hrálo se už v osm a lidí přišla jen asi tisícovka. Byl to vyrovnaný duel. Po dvaceti minutách stav 3:3. Ve druhé třetině se trefil pouze Vlach, ČSR (druhé „S“ vstoupilo do našeho názvu o pár měsíců později, v červenci 1960) vedla 4:3. O druhé přestávce se stala zvláštní věc.

Kapitán sovětského týmu Sologubov navštívil šatnu Američanů. Anglicky neuměl, ale posunky cosi naznačoval. Kapitán domácích Jack Kirrane pochopil, že jim nabízí, aby se nadýchali kyslíku. Hrálo se v nadmořské výšce 1890 metrů, což je dost řídké ovzduší na to, aby vás dávka kyslíku vzpružila. Kirran byl původní profesí hasič, takže radu rychle vyhodnotil jako smysluplnou.

Sologubov nepřišel soupeři pomáhat z čirého altruismu. Výhra Československa by Sovětům vzala naději na medaili. Prohra ČSR naopak posílala na „bramborový“ čtvrtý flek naše hráče. Rus dovalil kyslíkovou bombu a pár hokejistů se nadýchalo. Těžko říct, do jaké míry to pomohlo, nicméně Američané nastříleli ve třetí třetině půltucet gólů a vyhráli 9:4. Roger Christian se trefil čtyřikrát.

Přestože Spojené státy americké vyhrály první olympijské zlato, žádné bujaré oslavy se nekonaly. Lední hokej se v USA ještě zdaleka netěšil velké popularitě. Přímo na ploše dostal medaili na krk pouze kapitán Jack Kirrane. Ostatní vítězové je našli na svých místech v kabině. V neděli hráči vybojovali olympijské zlato a v pondělí šla většina z nich normálně do práce.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.