bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Omezme počet bitek, zní ze zámořského zákulisí. Soudní spory s bývalými hráči pokračují

31. března 2016, 10:00

Robert Novotný

Otřesy mozku, degenerativní mozkové choroby či encefalopatie mozku – to je jen pár zdravotních problémů, kvůli kterým muselo několik skvělých hokejistů ukončit kariéru, a někteří dokonce přišli o život. Liga tedy hledá řešení, jak častým otřesům předejít. Trojice vysoko postavených funkcionářů – Gary Bettman, Bill Daly a Brendan Shanahan – si v uplynulých dnech vyměnila pár e-mailů, v nichž došla k názoru, že naprosté vystrnadění rvaček, které jsou dle jejich mínění jedním z hlavních důvodů výše uvedených problémů, je zřejmě nemožné, a tak došli ke kompromisu – nezakazujme je, udělejme ovšem vše pro jejich omezení.

Nejen nekončící soudní spory s poškozenými hráči nutí funkcionáře NHL hledat řešení, jak předcházet častým otřesům mozků, jež jsou mnohdy vodou na mlýn pro dodavatele prášků na zmírnění bolesti, které zdraví hráčů v mnoha případech akorát přitíží. Hlavním problémem, jenž tyto otřesy způsobuje, jsou tvrdé zákroky na hlavu, které mají ve spojení s obrovskou rychlostí dnešního hokeje ošklivé následky. Jenže dle slov zámořských činovníků si svou daň vybírají i bitky.

K rozboru tohoto tématu je nutí i nešťastné dřívější příběhy, kdy mezi květnem a srpnem roku 2011 zemřeli hned tři hokejisté, kteří oblékali dresy týmů NHL. Ve spojení s těmito případy navíc často narazíte na slovo „sebevražda“. Zámořští funkcionáři si tedy neprodleně po těchto tragédiích vyměnili pár e-mailů, v jejichž obsahu probírali jistá řešení, díky kterým by omezili počet bitek.

„Zajímavou otázkou je, zda ony ‚bijce‘ jejich role naplňuje (považuji za nepravděpodobné), nebo zda svými dovednostmi nestačí na ostatní, a tak se s touto rolí ztotožnili, aby mohli působit v NHL (podle mě mnohem pravděpodobnější),“ uvedl komisionář NHL Gary Bettman v jednom z e-mailů.

E-mail doputoval do schránky Billa Dalyho, jenž je zástupcem Bettmana, a také k Brendanu Shanahanovi, jehož tehdejším primárním pracovním zaměřením byla hlavně bezpečnost hráčů. Nynější prezident týmu Toronto Maple Leafs pokračoval v konverzaci rozesláním odkazu na novinový článek z The Globe a Mail of Toronto s názvem „Getting Rid of Hockey Goons“ (Jak se zbavit hokejových zabijáků).

„Myslím si, že oba máte z velké části pravdu,“ přišla následně odpověď od Dalyho. „Bitky jsou jedním z důvodů otřesů, které vedou k depresím o poté k tragédiím.“

O pár minut později se ozval opět Gary Bettman.

„Jsem přesvědčen, že bitky a případné otřesy značně ovlivňují budoucí zdravotní stav hráčů,“ uvedl Bettman. „Když se ale zamyslíte nad těmi tragédiemi, došlo k nim za jistým podmínek.“

Těmi tragédiemi měl Bettman na mysli úmrtí Dereka Boogaarda, Ricka Rypiena a Wadea Belaka. Boogaard zemřel tehdy jako hráč Rangers na předávkování léky proti bolesti, které zapíjel alkoholickými nápoji, a to v osmadvaceti letech. Zanedlouho poté navždy odešli i Rypien (27) a Belak (35), oba spáchali sebevraždu.

Další e-maily a jejich obsah zveřejnila kanadská televizní stanice TSN.

V těchto zprávách Bettman zmínil jeden stěžejní problém. NHLPA (Hráčská asociace NHL) by dle jeho slov měla eliminovat počet hráčů, jímž se v češtině slangově přezdívá „bitkaři“ nebo „bijci“, jejichž úkolem je hlavně vyvolávat rvačky.

NHL zároveň uvedla, že nemá cenu se pokoušet bitky z ligy vymýtit úplně, a tak by se mělo začít u snížení jejich počtu. Server hockeyfights.com, jenž tento neobvyklý prvek dokumentuje nejen v NHL, uvádí, že v letošní sezóně NHL bylo doposud k vidění celkem 317 rvaček. V sezóně 2010/11 byl tento počet údajně více než dvojnásobný.

NHL se nyní potýká s množstvím žalob, které na ligu podávají bývalí hráči. Ti tvrdí, že NHL nevarovala před krátkodobými či dlouhodobými problémy po otřesech, přičemž funkcionáři nejpopulárnější hokejové ligy světa argumentovali, že mezi hokejem a zdravotními poškozeními mozku neexistuje žádná přímá souvislost. Ano, argumentovali tak i přesto, že ona poškození, mezi něž patří například degenerativní onemocnění mozku nebo encefalopatie mozku, byla později nalezena u zesnulých hráčů, Boogaarda nevyjímaje.

Při tomto soudním sporu právníci hráčů, kteří o tehdejších e-mailech nejvyšších funkcionářů dobře věděli, navrhli, aby byly tyto zprávy zveřejněny. To se druhé straně pochopitelně nelíbilo, ale soudkyně Susan Richard Nelson nakonec na tento návrh kývla a výše uvedené e-maily byly rozpečetěny.

„To mluví za vše,“ uvedl v jednom z e-mailů Charles Zimmerman, jeden z právníků, který se v celém sporu nejvíce angažuje. „Jsme přesvědčeni, že NHL by se měla více zabývat otázkami týkajících se bezpečnosti hráčů. Rvačky, otřesy a údery na hlavu způsobují dlouhodobá poškození mozku. Žádáme, aby se NHL snažila tyto zdravotní rizika minimalizovat a začala více pečovat o zdraví hráčů.“

Tiskový mluvčí NHL na tuto zprávu vůbec neodpověděl.

Kromě e-mailů z roku 2011 byly zveřejněny i zprávy z roku 2014, v nichž viceprezident NHL pro komunikaci Gary Meagher napsal: „NHL zaujmula k bezpečnosti hráčů rozdílný postoj než NFL. Ze strany funkcionářů NFL je to pouze hra kouře a zrcadla, kterou fotbal veřejnosti představují jako bezpečnější sport, a to na všech úrovních.“

„NHL se nikdy nesnažila veřejnost přesvědčovat, že hokej je na všech úrovních bezpečnější. Vždy jsme lidem představovali pravou tvář tohoto sportu,“ dodal Meagher.

Nejvíce provokativní zpráva ovšem odešla z e-mailové adresy Brendana Shanahana. „Bitkaři dnes nejsou stejní jako bitkaři v osmdesátých nebo devadesátých letech,“ uvedl Shanahan. „Dříve se bitkaři snažili stát opravdovými hráči. Tvrdě trénovali, aby se dostali ze čtvrté formace do třetí. Dnes se bitkaři snaží jen budit hrůzu. Na všechno navíc berou prášky. Prášky na spaní. Prášky na vstávání. Prášky na zmírnění bolesti. Prášky na nervy. Jen to je drží nad hladinou.“

Derek Boogaard zemřel poté, co se předávkoval léky získanými od týmových doktorů a kontaktů na ulici, přestože byl v péči ligového programu proti zneužívání těchto látek. Poté u něj zjistili, že trpěl chronickou traumatickou encefalopatií (CTE). NHL tedy řeší i dlouhodobé spory s jeho rodinou, pochopitelně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.