bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Oprášil pověst kanonýra. Carter nahání Crosbyho, pokoří své maximum?

4. ledna 2017, 16:00

David Jahoda

Ve statistice vstřelených branek je v letošní sezoně naprosto dominantní kapitán Pittsburghu Sidney Crosby. Dlouho mu šlapali na paty dravci jako David Pastrňák či Patrik Laine. Nyní je však za tahounem obhájců titulu muž, který oprašuje pověst kanonýra – útočník Los Angeles Jeff Carter. Ten sice i v předešlých letech nepodával vůbec špatné výkony, devět let za sebou překonal hranici dvaceti branek, letos se mu však daří vskutku výjimečně. Aktuálně má na kontě 21 gólů a na konci sezony může útočit na své střelecké maximum.

Nejlepší sezonu, co se vstřelených branek týče, zažil dvaatřicetiletý Kanaďan ještě v dresu Philadelphie Flyers během ročníku 2008/09. Tehdy za Letce nasázel dohromady 46 branek. Lepší byl jen fenomenální Alexandr Ovečkin s 56 přesnými zásahy. I v dalších letech, ať to bylo ještě ve Philadelphii, nebo posléze Columbusu a Los Angelers, Carter ukazoval, že má na branky čich – 33, 36, 21, 26, 27, 28, 24 – to je počet branek Jeffa Cartera během základní části z posledních osmi sezon.

Kdekdo by mu tato čísla mohl závidět, avšak zejména zápis z posledního ročníku nijak zvlášť nevyčuhoval z průměru. Před Carterem bylo dalších 56 úspěšnějších střelců. V letošní sezoně je to ale z pohledu olympijského vítěze ze Soči úplně jiná pohádka. Svůj loňský počin má prakticky už nyní na dosah. Když se naposledy podílel jednou trefou na výhře 2:1 po prodloužení nad San Jose, jednalo se už o jeho 21. branku v letošní sezoně. Tím se osamostatnil na druhém místě tabulky kanonýrů letošní NHL.Pokud by takhle útočník, který s Kings oslavil dva Stanley Cupy, pokračoval, jistě by mohl pomýšlet na nové gólové maximum. Carter zkrátka ukazuje, že ve 32 letech neztratil nic ze svého lesku, spíše naopak. Jeho góly a body jsou navíc velice důležité. V útočných řadách Králů je prakticky jediným hráčem, který si od začátku sezony drží nadstandardní výkonnost. S 33 body (21+12) je nejproduktivnějším hráčem LA, na druhém místě je s 21 body zadák Alec Martinez.

Daleko za očekáváním je třeba nový kapitán Kings Anže Kopitar (17 bodů v 33 zápasech), lepší výkony se nejspíš čekaly třeba i od Tylera Toffoliho (20 bodů v 32 zápasech). Králové nestřílí ani moc branek, jejich 94 gólů je řadí až na 24. místo v celé lize. Samotný Carter se tak stará o více než jednu pětinu celkové gólové produkce mužstva. Je tak víc než zřejmé, že má obrovskou zásluhu na tom, že se LA stále drží v lepší polovině Západní konference. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.