bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Orpik se loučí s NHL. Kariéru končí po 15 sezonách

25. června 2019, 19:15

David Zlomek

Dnes odpoledne Brooks Orpik vpustil do světa rozhodnutí, kam se bude ubírat jeho kariéra. Už nikam. Tvrdý obránce, jenž v NHL působil dlouhých patnáct let, během nichž vyhrál dva Stanley Cupy, končí kariéru.

Osmatřicetiletý veterán odehrál v nejlepší hokejové lize světa dohromady 1171 zápasů, přičemž se objevil jenom ve dvou klubech.  V Pittsburghu Penguins, kteří ho draftovali a kde slavil titul v roce 2009, a ve Washingtonu Capitals.

„Měl jsem ohromné štěstí, že jsem tolik let měl tu nejlepší práci na světě, ale moje tělo mi říká, že už potřebuje změnu,” uvedl samotný Orpik. „Nejvíc se těším na čas s rodinou a na věci, které nemáte šanci tolik zažít, když jste profesionální sportovec.”

O Orpikovi je známo, že to nebyl žádný ofenzivní uragán, během patnácti sezon získal v základní části 194 bodů, v playoff pak 26. Dokázal ale pomoct, když to tým potřeboval nejvíce. Jako třeba v roce 2018, kdy ve druhém zápase finále Stanley Cupu vstřelil rozhodující gól.

„Kdyby tu nebyl, Stanely Cup bychom nevyhráli,” uznal brankář Braden Holtby. „Dopad, který měl na tým, se nedá ani zhodnotit. Změnil naše myšlení a hnal kluky pořád dopředu. Byl to velký lídr.”

Ve Washingtonu strávil pět let. Byl respektovanou osobou, která na hrudi nosila “A” pro zástupce kapitána. Zajímavostí je, že měl přezdívku Batya, což v ruštině znamená táta.

„Batya byl v kabině hlavní postavou a velkým dílem k našemu Stanley Cupu,” dodal hvězdný Alex Ovečkin. „Bude chybět na ledě i v šatně. Nejen, že byl skvělý lídr a velký hráč, ale také super člověk. Jsem šťastný, že jsem měl šanci si s ním zahrát.”

To, že se Orpikova kariéra chýlí ke konci, se tak nějak vědělo celou sezonu. Nejen, že to samotný obránce párkrát naznačil, ale v listopadu byl na operaci s pravým kolenem, která situaci rozhodně nepomohla.

Nicméně i přes to dřel každý zápas, který hrál. Dobrým příkladem budiž série proti Carolině, ve které byl v průměru na ledě kolem osmnácti minut. Na osmatřicetiletého borce parádní výkon.

Sám poté přiznal, že nechtěl, aby prohra v sedmém zápase byla jeho posledním utkáním v kariéře. Chtěl hrát ještě jednu sezonu. Ale jak sám řekl, musíte o tom být stoprocentně přesvědčený.

Jeho nejbližší plán? Dodělat si titul na bostonské univerzitě. Dodal, že by byl radši, kdyby jeho hokejový důchod byl o něco nabitější, ale že se těší, kam ho tato zkušenost zavede.

Faktem je, že jeho rozhodnutí zavedlo Washington do situace, kdy přišel o výborného beka. O beka, který se nebojí jít do soubojů a je vůdcem kabiny. O beka, který svým přístupem fascinoval ty největší hvězdy v čele s Alexem Ovečkinem.

Když jste v NHL patnáct sezon, tak je přirozené, že za sebou necháte velkou stopu. Není pochyb, že se to povedlo i Brooksi Orpikovi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.