bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Osmý kapitán Nashvillu. Josi nahradí Fishera, chce se inspirovat Weberem

21. září 2017, 16:00

Martin Schwarz

Nikdy jej nenapadlo, že by se do takové pozice mohl dostat. Sedmadvacetiletý obránce Roman Josi začne od nové sezóny nosit céčko na hrudi, kapitánskou funkci bude u Nashville Predators vykonávat místo zkušeného Mikea Fishera, který letos v létě ukončil kariéru. Josi se stane teprve druhým švýcarským hokejistou v National Hockey League, jemuž realizační tým svěřil post oficiálního vůdce kabiny.

Leckoho ta volba zaskočí, ale na druhou stranu není moc důvodů k údivu. Urostlý Evropan strávil v dresu Predators šest ročníků, patří k těm, kteří v posledních letech zažili všechny povedené i špatné dny mančaftu. Navrch připomeňme, že Roman Josi pokaždé za uplynulé tři sezony skončil mezi první patnáctkou v hlasování o Norris Trophy, tedy cenu udělovanou nejlepšímu obránci soutěže. Teď rodáka z Bernu čeká nový, pořádně těžký úkol. Nasměrovat Nashville zpátky do finále Stanley Cupu.

„Je to pro mě neskutečná čest,“ vzkázal Josi prostřednictvím novinářů fanouškům a vedení klubu. „Jako malý kluk sníte, že jednou nastoupíte do NHL. Ale nikdy bych si nedokázal představit, že budu i kapitánem. Strašně moc se těším, až to všechno vypukne.“ Hráč, kterého Predátoři draftovali roku 2008 jako celkovou osmatřicítku, je osmým kapitánem v historii organizace. Ještě pár měsíců zpátky zastával stejnou roli útočník Mike Fisher, ten však 3. srpna – po 17 ročnících v nejlepší lize světa – zamával kariéře profesionálního hokejisty na rozloučenou, dal tak příležitost jiným.

„Je důležité, abych zůstal sám sebou a nepřestal dělat věci, které u mě fungovaly až doteď,“ tuší Josi. „Hodlám některé záležitosti konzultovat s ostatními. Mike Fisher byl výborný kapitán, takže i od něj si musím vzít nějaké rady. Prostor ke slovu potřebují také ostatní lídři, v kádru jich máme dost, možnost mluvit určitě nedostanu jen já.“ Když Roman Josi poprvé naskočil na kluziště NHL, „kapitánoval“ v Nashvillu oblíbenec Shea Weber, s nímž mimochodem Švýcar v období 2012-13 utvořil druhou obrannou dvojici. Minulý rok v létě ovšem dobře placený bek přestoupil do Montrealu.

„Shea Weber je jedním z těch, kdo by mohli jít příkladem,“ přikyvuje Josi. „Hned po příchodu k týmu mi došlo, že na sobě ze všech nejvíc dřel, každý trénink makal naplno. Stejně tak v zápasech nechal na ledě všechno. Tohle jsou vlastnosti, které by u kapitána rád viděl každý trenér. Mladí kluci potom zaznamenali, jak moc dře a snažili se ho následovat, v tomhle dělal Shea naprosté maximum.“ Josi bude teprve druhým kapitánem v NHL původem ze Švýcarska. Před ním měl céčko na trikotu obránce Mark Streit, a to v letech 2011-2013 u New York Islanders.

„Také Mark je pro mě inspirací,“ připouští Roman Josi. „Stali jsme se dobrými kamarády a každé léto trénujeme společně, spoustu věcí mě naučil.“ Na Josiho zástupce Predators pasovali čtveřici Ryan Ellis, Ryan Johansen, Filip Forsberg a Mattias Ekholm, tihle muži obdrží na dres velké písmeno „A“. Nicméně šestadvacetiletý zadák Ellis svým spoluhráčům dlouho nepomůže, přibližně do ledna jej čeká doléčení po nedávné operaci kolene.

Zvládne Roman Josi novou výzvu? Je jasné, že po výtečném tažení Predátorů letošním play-off budou chtít fanoušci z města country muziky zase o kousek víc.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.