bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ostuda pro Berniera. Mandela byl podle něj slavný sportovec

7. prosince 2014, 13:16

Tomáš Zatloukal

Basketbalisté Toronta Raptors se v pátek uklonili Nelsonu Mandelovi, loni zesnulému prezidentovi Jihoafrické republiky. Charitativní akce, jejíž výtěžek putoval na konta Mandelovy nadace a také neziskové organizace Giants of Africa založené Masaiem Ujirim, generálním manažerem Raptors, se zúčastnil také Jonathan Bernier. A předvedl něco, čemu se v jeho rodném jazyce, tedy francouzštině, říká faux pas.

Ujiri, který za celou slávou stál, by jistě nebyl potěšen, kdyby se dozvěděl, co o jeho vzoru kanadský gólman torontských Maple Leafs pronesl. Nebo by se naopak královsky pobavil. Berniera, pečlivě načesaného a ve slušivém obleku, si odchytla klubová televize Raptors. A položila mu obligátní otázku: "Jak důležitý je pro vás Mandelův odkaz?". Odpověď hvězdného brankáře byla takovým šokem, že video bylo po jediném dni staženo z YouTube. Bernier si totiž uřízl pořádnou ostudu.

"Samozřejmě to byl úžasný sportovec a pro celý sportovní svět hodně znamenal. Je skvělé vědět, že sport dokáže měnit svět. Myslím si, že byl velmi respektován a pro mě osobně patřil mezi sportovce, které jsem sledoval, když jsem vyrůstal." S takovou tezí by se skoro slušelo dát Mandelovi Nobelovu cenu za sport, nikoliv za mír, jak se v roce 1993 stalo (obdržel ji společně s Frederikem Wilhelmem de Klerkem). Mandela proslul jako bojovník proti apartheidu, odmítal rasismus a sociální nerovnost.

Jeden z žertů na Bernierovu adresu:

Ale to jistě všichni vědí. Není divu, že se Bernier stal obětí různých vtipálků, zámořská média se doslova předháněla v boji o nejvíce ponižující titulek. Bernier samozřejmě našel i zastánce. jednou z teorií, proč odpověděl tak překvapivě, je tvrzení, že místo jména "Nelson Mandela" rozuměl televiznímu reportérovi jméno "Magic Johnson". Fenomenální basketbalista byl totiž na slavnostním večeru rovněž přítomen, kromě něj se zúčastnily také další legendy NBA: Charles Barkley a Dikembe Mutombo.

Ať už opora Javorových Listů špatně slyšela, nebo skutečně neměla tušení, kdo je Nelson Mandela, za nás dostává palec nahoru. Bernier přece podpořil dobrou věc a ukázal, že má srdce na správném místě. "Hrozně rád pomáhám," přiznal ve vymazaném rozhovoru pro Raptors. Každopádně znalost historie je ve světě NHL kapitolou sama pro sebe. Jestli Bruce Boudreau, lodivod anaheimských Kačerů, citováním z projevu Winstona Churchilla předvedl jeden extrém, Bernier se postaral o druhý.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.