bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ovečkin na nule. Ruský kanonýr se pod Trotzem učí bránit

11. prosince 2014, 15:00

Tomáš Zatloukal

"Je to velmi koučovatelný hráč," říká o Alexi Ovečkinovi washingtonský trenér Barry Trotz. A zřejmě má pravdu. Ač se přes léto našla celá řada pochybovačů, kteří nevěřili, že vyhlášený defenzivní specialista dokáže zkrotit nenapravitelného ofenzivního démona, zajímavé partnerství funguje. Oba pánové vystavěli svůj vtah na vzájemném respektu,Trotz uznává Ovečkinovy přednosti a platí to také obráceně.

Letmý pohled do statistik napovídá, že se Oviemu herně nedaří. Ale to je pravda jen do určité míry. Ano, nesbírá body obvyklým tempem a ani neskóruje tak často jako tradičně, slabší produktivitu nicméně devětadvacetiletý Rus vyměnil za zodpovědnější přístup a také o poznání lepší výsledky v tabulce pravdy. Zatímco v minulém ročníku se topil na dně statistiky +/- a málem skončil navzdory 51 vstřeleným brankám na posledním místě, nyní se může pochlubit rovnou nulou. 35 záporů už je minulostí, Saša zaslouží pochvalu.

To, že pod Trotzem nebude dávat jeden gól za druhým se obecně čekalo. Byť se holohlavý lodivod dušoval, že není jednoznačným psem obranářem, jak býval často vykreslován, Washington pod jeho taktovkou hraje méně ofenzivně. Zodpovědnost jako stěžejní heslo platí nejen pro moskevského rodáka, ale také pro celý tým. Nejlépe to demonstruje razantní pokles počtu střel na Holtbyho branku, průměrně jich v ročníku 2014-15 není ani 30. To je obrovský pokrok a skvělá vizitka pro Trotze, který dnes získal mimořádně cenný skalp.

Caps si připsali třetí výhru za sebou, srazili na kolena mocně favorizovanou Tampu Bay. Ovečkin uspěl ve střeleckém souboji se Stevenem Stamkosem a ukončil čtyři zápasy dlouhé čekání na kanadský bod. Taková sucha jsou pro jeho podzimní formu signifikantní, není to tak dlouho, kdy poprvé v kariéře odešel bez jediného zápisu do statistik pětkrát za sebou. Svému mužstvu přesto čerstvě oholený kapitán výrazně přispívá. Když je na ledě, nepadají góly do Holtbyho klece, navíc rozdává spoustu bodyčeků, tu a tam se prosadí.

 

Mimochodem, včera se Ovie postaral o kuriózní zápis, jeho dvě trefy dělilo 3559 sekund. Delší mezičas uběhl  za jeden večer mezi góly stejného muže naposledy v roce 2002, to zazářil slovenský veterán Michal Handzuš. Ovečkin si po triumfu nad Bolts pochvaloval washingtonský herní styl. "Odehráli jsme dobré utkání. Tlačili jsme se před branku, byli jsme soustředění a drželi jsme se jednoduchosti. Porazili jsme silného soupeře a to je pro nás nejdůležitější." Ze takových slov čiší vůdcovství a dospělost, zato ego se jaksi vytrácí.

Zdá se, že Ovečkin se konečně naučil obětovat své statistiky pro dobro kolektivu. Vždyť nemusí vyhrát další Richardovu trofej, ve sbírce by raději uvítal Stanley Cup. Pod Trotzovým vedením zkombinoval útočné choutky s pravým kapitánstvím a Capitals se to začíná vyplácet. Drží se v elitní osmičce Východní konference a zcela reálně mohou pomýšlet na postup do play-off. Ovie dál zůstává jejich nejlepším střelcem, i přes vše vyřčené pořád stihl nasázet velmi obstojných 14 branek, což mu stačí na šesté místo v NHL.

A dá se tušit, že výkonnostně ještě poroste...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.