bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Palát po životním finále: První dny hořkost. Ale jinak nejlepší sezona! hlásí

27. června 2015, 10:05

Václav Jáchim

Sahal po Stanley Cupu, s týmem Tampy bojoval ze všech sil, aby vybojoval historický úspěch. Ondřej Palát se nakonec nedočkal, nad síly Lightning byli soupeři z Chicaga, někdejší útočník Vítkovic přesto může být spokojen. Prožil mimořádný ročník - po osobní i týmové stránce. S Andrejem Šustrem byli také nejdéle hrajícími Čechy uplynulé sezony, účastník olympiády v Soči je proto rád, že si může může dát pohov. Palát v pátek po obědě dorazil domů, v docela dobré náladě. "Poprvé jsme letěli se psem, přítelkyně si oddychla, dobře to dopadlo," usmívá se.

Hokej teď nějakou dobu pustí z hlavy, finalista Stanley Cupu potřebuje nutně dobít baterky. "Pojedu na pár dní na dovolenou do Řecka, pak začnu trénovat doma ve Frýdku-Místku," plánuje. S odpočinkem začal už ve Spojených státech. "Letím z Floridy, trošku jsem si užil tamního sluníčka. Hlavně jsem se těšil domů. Na rodinu a přátele, které jsem dlouho neviděl," připomíná.

Hokejisté Lightning byli během finále v jednu dobu blíž triumfu, jenže pohár nakonec zvedl soupeř. Snímky radujících se hráčů Chicaga obletěly svět, Palát přiznává, že proto raději ani moc nepouštěl internet. "Oslavám se už asi týden vyhýbám. Jakmile zapnu Twitter nebo Facebook, tak hned na mě ty oslavy Chicaga vyskočí. Na to se moc dívat nechci," konstatuje.

Finále Stanley Cupu je splněný sen, ale porážka asi tím spíš bolí. Jak jste se s tím vypořádával?
"Nic moc. První dva dny máte takovou nechuť, na jazyku cítíte hořkost, že jste prohráli. Ale za pár dní jsme si řekli, že sezona byla úspěšná, i když jsme ji nedotáhli do vítězného konce."

Považujete ročník přes konečné zklamání za dosud nejpovedenější?
"Loni jsem si říkal, že chci, aby následující sezona byla ještě lepší. Myslím, že se to podařilo. Asi nikdo nás nečekal ve finále Stanley Cupu. Jasně, je škoda, že jsme nevyhráli. Ale celkově to byl úspěšný rok."

O Tampě se říká, že má mužstvo budoucnosti. Cítíte to stejně?
"Tým máme dobrý, ale to platí i o dalších klubech NHL. Naším úkolem zase bude dostat se do play off, pak se uvidí. Ale jsme perspektivní, máme mladé mužstvo. Nasbírali jsme zkušenosti už z minulého roku, kdy jsme vypadli v prvním kole, teď jsme jsme získali další. Zkušenosti dělají hodně, mohli jsme to vidět ve finále u Chicaga."

Blackhawks získali tři Stanley Cupy za posledních šest let, to asi není náhoda, že?
"Není. Mají zkušené mužstvo,  v play off to umí. Dostali se tam z nějaké sedmé osmé příčky, ale pak v sériích vědí, jak hrát. A jak vyhrát! Mají zkušení hráče, což dělá strašně moc." 

Finále je pro Lightning úspěchem, bylo to patrné i na tom, jak jste v play off pobláznili fanoušky.
"Ale já nemohu říci půl slova ani o základní části, lidé už tehdy chodili na každý zápas. V průběhu play off to bylo ještě větší, fanoušci to sledovali po městě na obrazovkách."

Velký podíl na úspěších má trenér Jon Cooper. Jaký je?
"Nejen dobrý člověk, ale jako právník také ví, jak s námi mluvit. Má dobrou strategii. My mladí kluci jsme měli štěstí, že jsme pod ním hráli v AHL. Trenér si nás pak vytáhl do prvního týmu. Věřil nám, my jemu."

Neříkáte si, že v NHL prožíváte příběh, ve který věřil málokdo? V draftu jste se před lety málem nedočkal, teď jste hrál finále Stanleyova poháru...
"Jo, málem jsem nebyl draftovaný, Tyler Johnson tím neprošel vůbec. Pamatuju si, jak jsem to tehdy sledoval na internetu. Draft už byl na konci, okolo 200. příčky, tak jsem vypnul počítač. A za pět minut mi volal agent, že mě vzala Tampa. Byl jsem moc rád, navíc jsem měl štěstí, protože mě draftovala dobrá organizace."

Hodně vám věřil a věří generální manažer Steve Yzerman. Co říkal po finále?
"Mluvil jsem s ním asi tři minuty. Říkal, že jsem se mu líbil, že byl spokojený. Ať na sobě makám a na kemp přijedu zase pořádně připravený."

Sezona pro vás skončila minulý týden, jste hodně fyzicky unavený?
"Něco podobného jsem zažil na farmě v Norfolku, když jsme v AHL získali Calder Cup. Svým způsobem to bylo stejné, ale Stanley Cup je mnohem těžší. V play off tam jedete na krev, ve třech sériích jsme vždy hráli sedm zápasů. Musím však říci, že jsem se cítil dobře."

Zbraní Lightning byla vaše formace s Johnsonem a Kučerovam. V čem spočívalo její síla?
"Myslím, že každý hráč je něčím jiný, specifický. Johnson je malý, ale lítá tam jako blázen, umí dát góly. Kučerov udělá kličku, jsou u něj tři hráči, ale on se dokáže vymotat. Má hodně talentu. A já? Snažím se hrát po rozích, chodit hodně do soubojů a vyhrávat puky."

V Tampě se během sezony střídali asistenti kapitána, tahle pocta vyšla i na vás. Co jste tomu říkal?
"Docela mě to překvapilo. Když jsem áčko viděl na dresu poprvé, byl jsem trošku nervózní. Ale cítil jsem samozřejmě i radost. Je to určité zadostiučinění za tvrdou práci. Na ledě to jinak pro mě nebyla žádná změna. Věděl jsem, že musím hrát pořád to samé a makat na sto procent."

Stihl jste zachytit, že NHL uskuteční některé změny? Prodloužení se má od nové sezony hrát ve třech proti třem.
"Já měl rád čtyři na čtyři, hodně se tam bruslilo. Jakmile hrajete za zápas 20 minut, a pak jdete do prodloužení ve čtyřech, bylo to dost těžké. Teď ve třech to bude fyzicky ještě náročnější. Ale chápu, že liga chce, aby padalo víc branek. Možná by to mohla být naše výhoda, máme hodně dobrých bruslařů."

Mimochodem, v sobotu jste byl vyhlášen třetím nejlepším hráčem za uplynulou sezonu v anketě Zlatá hokejka. Sledoval jste to?
"Určitě. Vyhlášení bylo hned poté, jak jsme ve finále skončili. Díval jsem se na internetu, jsem moc rád, že jsem se takhle umístil."

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.