bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Paradox výměn. Posily pro play off, které si o Stanley Cup nezahrají

10. dubna 2017, 16:00

David Jahoda

Je to už víc než měsíc, co měly týmy v NHL možnost na poslední chvíli někoho vyměnit. Jako každoročně se řešily hlavně přesuny hráčů, kterým na konci ročníku končily smlouvy. Tyto hráče většinou chtějí získat mužstva pro vyřazovací boje. Několik týmů s takovým záměrem posily před přestupovým deadlinem přivábilo, jenže se nakonec stalo to, že v samotném boji o Stanleyův pohár budou chybět. Hlavní roli v tomto paradoxu hrají Los Angeles Kings.

Ben Bishop, brankář (Tampa Bay > Los Angeles)

Čekalo se to, a nakonec se tak také stalo. Přestup Bena Bishopa z Tampy Bay byl očekávanou záležitostí od začátku ročníku. V Lightning na šanci stát se prvním brankářem dlouho čekal Andrej Vasilevskij, vědělo se i to, že na Bishopa nezbudou v napráskaném platovém stropu peníze. Tohle všechno byly dlouho známé faktory. Přesun vysokého gólmana nakonec přišel, překvapením však bylo, kam zamířil.

Po Bishopovi sáhlo Los Angeles Kings. Měl být jakousi oporou Jonathanu Quickovi, který se v tu dobu dal dohromady z táhlého zranění třísel. Kings tak učinili hlavně s ohledem na play off, v němž chtěli dojít co nejdál a zřejmě si mysleli, že mít v podstatě dva první gólmany, je jeden z klíčů. Už od začátku se to ale nelíbilo většině příznivců. Quicka do té doby totiž spolehlivě nahrazoval nečekaný hrdina Peter Budaj, a když jej Kings poslali do Tampy, vnímal tohle kdekdo jako vzkaz, že se mu až tolik nevěří. 

Fanoušci stáli za Budajem, posílali mu děkovné zprávy za odvedenou práci a generálnímu manažerovi Deanu Lombardimu spílali, že rodákovi Banské Bystrice neprokázal žádný respekt a úctu. Rovněž mu vyčítali, že měl spíše přivést výraznou posilu do neúplně funkční ofenzívy. Obavy fanoušků se nakonec potvrdily, Kings podruhé za tři roky v play off nebudou.

Detail výměny: Ben Bishop + pátá volba draftu 2017 (LAK) – Peter Budaj, Erik Černák, sedmá volba draftu a podmíněná volba draftu 2017 (TBL)

Bishop za Los Angeles: 7 zápasů; prům. 2,49; úsp. 90,00 %


Jarome Iginla, útočník (Colorado > Los Angeles)

I v případě druhého hráče našeho článku šlo o výměnu, nad kterou zůstal trochu rozum stát. A znovu v ní měl prsty tým z Los Angeles. Během přestupové uzávěrky se do Kalifornie stěhoval devětatřicetiletý Jarome Iginla.

Proč tento přesun nedával logiku? Ze dvou důvodů. Kings potřebovali vylepšit útočnou fázi hry. Všechna čest Iginlovi, který dlouhá léta předtím střílel minimálně 30 gólů za sezonu, jenže ve špatně hrajícím Coloradu se mu nedařilo (61 zápasů, 8 gólů, 10 asistencí). Lombardi však věřil, že právě takový impuls v podobě výměny do lepšího celku Iginla potřebuje.

Druhým důvodem byl fakt, že Iginlovi moc sezon (a jestli vůbec nějaká) nezbývá. V předešlých dvaceti sezonách v NHL se jen jednou přiblížil Stanley Cupu, když s Calgary došel do finále, jenže poslední krok nikdy neudělal. A jen těžko se dalo čekat, že Králové letos zaútočí na slavný pohár. Vždyť prakticky po celý ročník se pohybovali na hraně postupu, a nakonec skončily za ní. Všichni by si jistě přáli, aby Iginla dostal ještě jednu šanci na Stanley Cup. Trochu adekvátnější... V první řadě však bude záležet na tom, jestli se rozhodně pokračovat.

Detail výměny: Jarome Iginla (LAK)  podmíněné čtvrté kolo draftu 2018 (COL)

Iginla za Los Angeles: 19 zápasů, 6 gólů, 3 asistence 


Thomas Vanek, útočník (Detroit > Florida)

Zatímco nad výše zmíněnými výměnami se mohlo hodně lidí podivovat, to příchod Thomase Vaneka do Floridy z Detroitu dával smysl. Rakouský veterán v dresu Red Wings ukázal, že má ještě co nabídnout, v 48 duelech nasbíral 38 bodů za 15 branek a 23 asistencí. Ani jeho solidní výkony však Detroitu nepomáhaly k mnoha dobrým výsledkům. V čase, kdy se blížila uzávěrka přestupů, bylo čím dál víc jasnější, že Rudá křídla přijdou o svou dlouhou sérii postupů do play off.

Na řadu přijde zřejmě přestavba mužstva, a vyměnit Vaneka, kterému stejně končila smlouva a mohl by si v létě vybírat ze všech nabídek, se tak jevila jako dobrá možnost získat alespoň něco do budoucna. Florida se prakticky po celou sezonu držela na nepostupových příčkách, v době příchodu útočníka s českými kořeny však od první osmičky Východní konference nebyla daleko. A právě Vanek jí měl k postupu pomoci. Bývalý hráč Buffala či Minnesoty v Sunrise nevyhořel, ale ani nenadchl. Vyřazovacích bojů se každopádně nezúčastní, Panthers se závěr sezony vůbec nepovedl. 

Detail výměny: Thomas Vanek (FLA) – Dylan McIlrath a třetí volba v dratu 2017 (DET)

Vanek za Floridu: 10 zápasů, 2 góly, 8 bodů 

Valtteri Filppula, útočník (Tampa Bay > Philadelphia)

Generální manažer Tampy Bay Steve Yzerman měl během přestupové uzávěrky hodně napilno. Věděl, že ho spousta práce čeká po sezoně, kdy končí smlouvy hráčům jako Ondřej Palát, Tyler Johnson či Jonathan Drouin. Chtěl si proto rozvázat ruce už nyní. Třiatřicetiletý Fin Valtteri Filppula byl podle něj zřejmě za pět milionů drahý, proto jen poslal do Philadelphie za brzy čtyřicetiletého beka Marka Streita, jenž letos pobírá dokonce 5,25 milonů dolarů, po sezon mu ale kontrakt končí. 

Nakonec se rozhodl, že ale Streita nevyužije ani ve zbytku sezony a obratem práva na něj doručil do Pittsburghu. Flyers se sice tíhy Streitova platu příchodem Filppuly nezbavili, zato však mají jistotu, že jim bývalý hráč Detroitu pomůže i v příští sezoně. Zda se to v konečném účtování ukáže jako plus, nebo mínus, teprve uvidíme. K dobru ale jistě budou získané volby v draftu. V každém případě Letci chtěli, aby jim šikovný tvůrce hry ze země tisíce jezer pomohl v honbě za účastí v play off. Tento smělý plán ale nevyšel. A upřímně řečeno, Filppula k jeho naplnění výrazně nepomohl. 

Detail výměny: Valtteri Filppula, volba ve čtvrtém kole draftu 2017 a podmínečná volba v sedmém kole draftu 2017 (PHI) – Mark Streit (TBL)

Filppula za Philadelphii: 20 zápasů, 5 góly, 3 asistence


Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.