bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Paradoxní úspěch. I přes špatné umístění míří Blue Jackets správnou cestou

17. dubna 2016, 18:15

Martin Schwarz

Skončit po základní části předposlední ve Východní konferenci a sedmadvacátý v pořadníku celé soutěže, to nevěstí nic dobrého. Ne tak v případě Columbus Blue Jackets. Dlouho před startem play-off bylo jasné, že parta kouče Tortorelly do vyřazovacích bojů jen těžko pronikne, avšak Modrokabátnici za sebou mají ročník, jenž je zase posunul o kus dál. Postupná práce se může vyplatit, teď jen neztratit trpělivost.

„Poprvé za dlouhou dobu prožili Columbus Blue Jackets opravdu úspěšnou sezónu,“ píší webové stránky The Hockey News. Asi si říkáte, že zámořští novináři definitivně ztratili soudnost. Ale tak tomu není. Mají totiž na mysli úplně jiný úspěch, vlastně několik povedených aspektů zároveň. I když trenér kádru John Tortorella často nad výkony mužstva kroutil hlavou, také on tušil, že tým prochází nevyhnutelnou přestavbou.

Bude jí samozřejmě procházet dále. Vedení organizace uskutečnilo potřebné tahy, třeba hned zkraje období 2015-2016 ukončilo spolupráci s koučem Toddem Richardsem a přivedlo na střídačku rázného lodivoda „Tortse“. Přestože Columbus po jeho nástupu malinko oživl, nakonec stejně zůstal hluboko pod průměrem, čemuž „dopomohlo“ i zranění brankáře Sergeje Bobrovského.

Mnohem stěžejnější záležitosti ale fanoušci Modrokabátníků sledovali na poli hráčském, tedy v samotné sestavě. Na začátku letošního kalendářního roku zamávali šátečkem Ryanu Johansenovi (stěhoval zavazadla do Nashvillu), za nějž se Predators revanšovali mladým a nadějným bekem Sethem Jonesem. Ten už během prvních měsíců působení u Jackets prokázal ambice na jednoho z nejlepších zadáků mančaftu. První dobrá zpráva. Dále znovu připomeňme, že klub skončil mezi nejhorší pěticí NHL, takže se jej týkají nejvyšší příčky na červnovém draftu (ano, vzhledem k budoucnosti velice přitažlivá šance).

Zkrátka, Columbus nebyl pro sezónu 2015-2016 připravený vítězit a velmi pravděpodobně nebude pokukovat příliš vysoko ani v následujících měsících. Ale pozor, to není pro Blue Jackets tak hrozivá zpráva, jak na první pohled vypadá. Na získaných prospektech – mimochodem slibných - je třeba pracovat a postupně je naučit vítězit. Nebude tím pádem překvapením, pokud manažer celku z Ohaia nepřistoupí letos v létě k větším rošádám, zachovat většinu soupisky v aktuální podobě vypadá jako nejlepší možný způsob pokračování ve vývoji týmu.

Ke všemu jsou Jackets jedním z pěti výběrů, které se mohou pochlubit, že měli v základní části střelce třiceti branek, jemuž je 22 let a méně - na tuhle metu dosáhl dvaadvacetiletý Boone Jenner. Navíc o rok starší Brandon Saad nastřádal 31 branek a skončil druhý v kanadském bodování Columbusu. Co je vůbec nejlepší? Tihle mladíci mají kariéru stále před sebou!

Pomine-li všechny mladé sviště, ještě rozhodně nedosloužili ostřílení borci jako Brandon Dubinsky, Scott Hartnell či Nick Foligno, od těch potřebují zelenáči pochytit vzácené zkušenosti. Nakonec Tortorella a jeho pomocníci vyřešili i absence gólmana Bobrovského, kterého zaskočil nejen Curtis McElhinney, nýbrž zejména Joonas Korpisalo. Dvadvacetiletý talent z Finska chytal v jednatřiceti případech a vyčapal v nich – na poměry týmových výsledků – úctyhodných šestnáct výher.

Všechno výše uvedené podporuje tezi, že Columbus Blue Jackets míří správnou cestou. Ano, sezóna 2015-2016 skončila hodně nepovedeně, když ale fanoušci Modrokabátníků zůstanou ještě nějakou chvíli trpěliví, možná je čeká zasloužená odměna.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.