bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pastrňák překonává sám sebe a otáčí tok času! Bodoval 13krát za sebou, v 15 zápasech dal 15 gólů

6. listopadu 2019, 9:30

Tomáš Zatloukal

Boston přišel o vítěznou sérii, po šesti zápasech padl. Brad Marchand se vytratil z ledu a po 13 utkáních poprvé nebodoval. Tuukka Rask zažil patrně nejslabší večer v této sezoně, pustil i laciné branky. Řadu negativ, které přinesla partie s montrealskými Canadiens, vyvažuje pro Medvědy alespoň David Pastrňák. Dal svůj 15. gól, vytvořil si rekordní bodovou šňůru a připomněl časy dávno minulé. Je nezastavitelný, píše o něm NBC Sports.

"Na ledě teď dokáže, cokoliv si zamane, věří si a roste mu sebevědomí," chválil Pastrňáka před pár dny Marchand.

Nepřeháněl. Havířovský rodák v říjnu zvládl čtyřgólový i pětibodový večer, probil se do čela tabulky střelců i produktivity. A září i v listopadu, což potvrdil také v noci na středu na ledě Centre Bell. V přesilové hře propálil náramnou ranou z voleje Careyho Price a skóroval už popatnácté v sezoně. Stačil mu k tomu stejný počet zápasů!

Proč vykřičník? Třeba proto, že NHL stejný kousek naposledy viděla před 14 lety, kdy ve znovuzrozené soutěži, jejíž pravidla přála ofenzivním hodům, zostra začali Dany Heatley, Daniel Alfredsson a Simon Gagne. Ano, jedná se o ten památný ročník, kdy do zámořské ligy naskočili nováčci Sidney Crosby s Alexem Ovečkinem a Jaromír Jágr byl ostatními hokejisty zvolen tím nejužitečnějším.

Ovečkinovi je nyní 34 let, třicátník je také z Crosbyho a Jágr, jemuž táhne na padesát, sází góly v české extralize.

Pastrňák svou kanonýrskou explozí ovšem připomněl i časy ještě vzdálenější. 15 tref za 15 duelů zvládl za Boston naposledy Peter McNab v ročníku 1976-77. Tedy až do chvíle, než se superhvězda č. 88 opřela v Centre Bell do puku a využila vyloučení Victora Meteho.

Pro "Pastu" byl přesný zásah zároveň 30. bodem v parádně rozjeté základní části. Rychleji než on dosáhli na tuto metu v historii Bruins už jen Phil Esposito (13 utkání, 1973-74) a Bobby Orr (14 utkání, 1974-75). Třiadvacetiletý borec se tak zařadil po bok největších klubových legend a jedněch z nejlepších hokejistů všech dob.

Superlativy jsou tak na místě. A to mohlo být ještě veseleji, byl to právě Pastrňák, kdo vedl závěrečnou zteč Medvědů a málem zařídil vyrovnání na 5:5. Boston se ale nakonec musel smířit s druhou prohrou v normální hrací době, kterou na podzim utrpěl, i s ukončením vítězné šňůry.

To Pastrňákova bodová série žije. Český kumštýř, jehož umění velebí i sám Wayne Gretzky, bodoval potřinácté za sebou. Vytvořil si tak nové osobní maximum, tím stávajícím bylo 12 utkání s alespoň jedním zápisem do statistik z listopadu a prosince 2017.

Zároveň se navíc udržel v čele obou nejsledovanějších ofenzivních statistik - je vládcem bodování i králem střelců. "Zkrátka hraje nejlepší hokej ve své kariéře," glosuje to NBC Sports. Originální? Ani ne. Trefné? Na sto procent.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.