bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pastrňáka čeká v létě jednání o nové smlouvě. Ve hře budou desítky miliónů dolarů

2. dubna 2017, 12:30

Jiří Lacina

Hned několik Čechů čeká po této sezóně s největší pravděpodobností loučení s NHL. Oba bratři Michálkové odehráli poslední rok svých smluv na farmě, totéž Ondřej Pavelec. Velký problém obhájit svou existenci ve slavné lize bude mít Jiří Hudler, Aleš Hemský a nejspíš ještě několik dalších českých hráčů. V úplně jiné pozici je David Pastrňák.

Pokud nám letos někdo dělá radost, je to právě produktivní křídlo Bostonu Bruins. Také tomuto Čechovi končí po letošní sezóně smlouva, dojíždí mu třetí rok nováčkovského kontraktu. Z Pastrňáka se stane chráněný volný hráč a podle zámořských odhadů si může vyjednat velmi slušný dlouhodobý kontrakt. Boston si jej určitě bude chtít pojistit na dostatečnou dobu.

Góly jako vedlejší produkt

Dosud si vydělával 925 tisíc základního platu plus standardní bonusy. Od příštího ročníku by to mělo být něco úplně jiného. Se 32 góly a průběžnými 68 body patří mezi nejlepší hráče NHL. V Bostonu je před ním v obou statistikách jen hvězdný Brad Marchand. Víc než samotný počet gólů a bodů ale fascinoval subtilní Čech sebevědomím, s jakým letos překonával soupeřovy brankáře.

„Je skvělý celý rok. Vidíte, jak hraje. Je schopný vytvořit z ničeho něco a obrátit zápas jednou individuální akcí,“ chválil spoluhráče v průběhu sezóny Brad Marchand.

S ohledem na květnový datum narození byl předloni úplně nejmladším hráčem v NHL. Nasbíral 27 bodů (10+17) ve 46 zápasech. Loni už patřil do týmu, hodně utkání mu ale vzala zranění. Stihnul 26 bodů (15+11) v 51 utkáních. Letos udělal velký výkonnostní pokrok.

„Pastrňák hraje dospělý hokej, což se nedalo říct o jeho minulých dvou sezónách,“ napsal v listopadu list Boston Globe. „Zvládá všechny věci, které se mu úplně nedařily jako teenagerovi: je silný na puku, umí ho dostat z obranného pásma, uhraje si svoje v soubojích u mantinelů, nebojí se nebezpečných míst na ledové ploše. Góly jsou vlastně jen vedlejším produktem celkově výborné práce.“

Ve stopách Monahana, MacKinnona, Barkova?

Pokud jde o varianty nadcházejících jednání, jsou v podstatě dvě. První možností je tzv. překlenovací kontrakt, v zámoří mu říkají „bridge deal“. Obvykle dvouletá dohoda má teprve směrovat k dlouhodobé smlouvě. Neposkytuje velkou jistotu, zato dává hráči možnost navýšit během oněch dvou let svou cenu a pak si vyjednat obzvlášť lukrativní výplatu.

Jako příklady z poslední doby mohou posloužit překlenovací dohody Tomáše Hertla ze San Jose (2 roky, 6 miliónů dolarů), Alexe Galchenyuka z Montrealu (2 roky, 5,6 miliónu) nebo Eliase Lindholma z Caroliny (2 roky, 5,4 miliónu).

Druhou možností je podepsat hráče ihned po skončení nováčkovské smlouvy na dlouhou dobu. Takových příkladů je ještě víc. Sean Monahan z Calgary (7 let, 44,625 miliónu dolarů), Nathan MacKinnon z Colorada (7 let, 44,1 mil.), Filip Forsberg z Nashvillu (6 let, 36 mil.), Mark Scheifele (8 let, 49 mil.) nebo Alexandr Barkov z Floridy (6 let, 35,4 mil.).

Podle spekulací by se Pastrňákova smlouva mohla nejvíc podobat někomu z trojice Forsberg, Monahan, Scheifele. Je tu ale rozdíl, produktivní Čech má za sebou jen jednu výraznější sezónu, jeho předchůdci zářili obvykle dva roky, Sean Monahan dokonce tři (22, 31 a 27 gólů).

Očekávejte šťastný konec

Sportovní fanoušci v Bostonu budou každopádně po této sezóně nějakou dobu v napětí. Důležité jednání o nové smlouvě čeká Malcolma Butlera, hráče amerického fotbalu místních New England Patriots, a pak právě českého hokejistu.

Obavy trochu nahání fakt, že Pastrňákův agent J.P. Barry není s generálním manažerem Bruins Donem Sweeneynem zrovna za dobře. Poslední jednání o smlouvách pro jeho předešlé klienty Louie Erikssona a Dougieho Hamiltona dopadla špatně, oba borci nakonec podepsali jinde (první Vancouveru, druhý Calgary).

V případě havířovského rodáka prý ale pesimismus není na místě. „Tenhle případ by měl skončit happyendem,“ věří server CSNNE, zaměřený na sportovní dění v oblasti Bostonu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.