bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Patrik Eliáš k Pavlu Zachovi: Je fajn, že jsme si spolu mohli zahrát

10. dubna 2016, 16:30

Jiří Lacina

Pouze v povinnost se změnil poslední zápas New Jersey této sezóny. Mužstvo dávno bez šance na play off, navíc proti soupeři z úplného suterénu tabulky Východní konference. O co vlastně šlo? O nic? A přece ano! Někteří hráči měli i v tomhle utkání pořádnou motivaci. Dva Češi se moc chtěli prosadit a je příjemné, že se jejich snaha nakonec promítla do statistik.

Pavel Zacha dostal od klubu hezký dárek. Odměnu za kvalitní působení v juniorech, odkud dostal po rychlém vypadnutí v play off umístěnku do AHL, kde měl pomoct farmářskému týmu. Mezitím ale vznikl nápad dát Zachovi možnost naskočit v nejvyšší soutěži. Devatenáctiletý mladík ji vzal všemi deseti. Kdyby se mu nezatoulala výstroj, mohl stihnout už předešlý duel s Tampou Bay, nakonec vyšel aspoň ten s Torontem.

Na druhé straně tu byl ještě jeden příběh. Patrik Eliáš, jemuž končí po této sezóně smlouva. Pokud Zachovi bylo 6. dubna 19 let, pak Patriku Eliášovi bude 13. dubna 40 let. Je v úplně jiné situaci. Končí mu kontrakt, poslední rok smlouvy kvůli potížím s kolenem z velké většiny promarodil. Také proto si chtěl závěrečný duel sezóny a možná i kariéry užít.

Pro jednoho premiéra, pro druhého derniéra?

Zápas vyšel oběma. Toronto byl příjemný soupeř, proti kterému si dokázalo zastřílet i New Jersey. Po dvou třetinách to bylo 3:1 pro domácí Devils, Zacha nahrál na gól Devante Smtihe-Pellyho, Eliáš asistoval u první trefy Adama Henriquea. V závěrečné části hry asistovali oba Češi u gólu Kylea Palmieriho, jenž jistil skóre do prázdné brány, po něm ještě stihnul 16 vteřin před koncem regulérní branku Patrik Eliáš, jehož krásně zpoza brány uvolnil Palmieri.

Druhý nejstarší Čech a druhý nejstarší hráč současné NHL přiznal, že měl v Zachově povolání do prvního týmu prsty: „Řekl jsem jim, že by měli Pavla přivést. Byla to zábava, že si se mnou mohl zahrát, stejně tak pro mě, že jsem si zahrál s ním. Naše spolupráce mi trochu připomněla mojí souhru s Petrem Sýkorou. Bylo to bezva, skvělá noc.“

Třebaže víc mluvil Eliáš, který má s mikrofony po utkání daleko víc zkušeností, svoje si řekl také Pavel Zacha, jenž krátce okomentoval první branku Devils. Akce to byla krátká, Zacha vyhrál buly a pak přistrčil puk Smithu-Pellymu, který ho zametl do sítě.

„Snažil jsem se dál hrát, ale on to trefil. Byl jsem šťastný. Měli jsme dost šancí, já si jen říkal, že musím hrát pořád stejně a přijde to. Jsem rád, že jsme tým trochu nakopli,“ řekl devatenáctiletý zelenáč, po jehož první sezóně v NHL budou v jediném odehraném utkání zářit ve statistikách dva body.

„Výborný zápas,“ radoval se Patrik Eliáš, třebaže si byl vědom souvislostí. „Vím, že to bylo proti týmu, který nehrál zrovna dobře, který je mimo play off a hrál venku se spoustou mladých kluků. Bez ohledu na všechno si ale musíte uhrát svoje.“

Všechny samozřejmě zajímalo, zda to byl Eliášův poslední zápas v New Jersey, případně úplně poslední v NHL. Věk na to Eliáš rozhodně má, letos vynechal drtivou většinu sezóny a ať bude okolí o stavu svého kolena přesvědčovat sebedůvěryhodněji, pochybnosti budou přetrvávat. Sám hokejista v tuto chvíli netuší, co bude, chuť do dalšího hraní ovšem v posledních týdnech neskrýval.

„Bude to o komunikaci mezi mnou a Rayem Sherem (generální manažer Devils), abychom vůbec zjistili, jestli je nějaká možnost mého návratu. Od toho se odrazíme. Musím si uvědomit, co by to obnášelo a hlavně musím vědět, zda vůbec trenér zvažuje, že by mě chtěl v týmu mít.“

„Možnost, že už nebudu víc hrát, tady je. Taková je realita, musím se ji umět postavit. Všechno je třeba zvážit,“ nechal vítěz dvou Stanley Cupů a s 1025 body druhý nejproduktivnější Čech v historii NHL svou budoucnost otevřenou.

Nejproduktivnější Češi v historii NHL:

1. Jaromír Jágr ... 1868 (749+1119)
2. Patrik Eliáš ... 1025 (408+617)
3. Milan Hejduk ... 805 (375+430)
4. Václav Prospal ... 765 (255+510)
5. Robert Holík ... 747 (326+421)
6. Petr Sýkora ... 721 (323+398)
7. Petr Nedvěd ... 717 (310+407)
8. Martin Straka ... 717 (257+460)
9. Robert Lang ... 703 (261+442)
10. Roman Hamrlík ... 638 (155+483)
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.