bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pavelski, Gaudreau, Pekař. Český útočník je nejlepším nováčkem USHL!

3. května 2018, 8:00

Martin Voltr

Když ještě kousal porážku v zápase o bronz na šampionátu osmnáctiletých, Matěj Pekař dostal ze zámoří skvělou zprávu. Rodák z Turnova si za své letošní výkony v United States Hockey League vysloužil cenu pro nejlepšího nováčka sezony! Povedlo se mu to jako prvnímu českému hokejistovi.

Za velkou louži odešel Matěj Pekař už v patnácti – dřív než drtivá většina hokejistů, kteří nahánějí svůj sen jménem NHL. Dva roky se obouchával v méně známých soutěžích, teď ale ukázal fantastickou nováčkovskou sezonu v USHL. V Muskegonu, kde se potkal s dalším forvardem Jáchymem Kondelíkem a brankářem Adamem Brízgalou, nasbíral v 56 zápasech 54 bodů za 14 gólů a 40 asistencí.

Mezi „prvoročáky“ skončil v produktivitě těsně druhý, jen díky většímu počtu branek ovládl tabulky supertalent Jack Hughes – sluší se ale dodat, že k tomu potřeboval pouhou polovinu zápasů.

Podle hlasování generálních manažerů z celé soutěže si ale právě Pekař vysloužil trofej pro nejlepšího nováčka, kterou před ním ještě žádný Čech nezískal. V dřívějších letech připadla takovým jménům, jako jsou Joe Pavelski, Kyle Okposo, Max Pacioretty nebo Johnny Gaudreau. Teprve loni skončila poprvé v rukou Evropana – Andreje Svěčnikova, který rovněž hájil barvy Muskegonu.

Stejně jako ruská hvězdička, i Matěj Pekař teď už myslí na letošní draft NHL. Autor jednoho gólu a čtyř nahrávek z uplynulého MS do 18 let nemá vyhlídky zdaleka tak vysoké, ale očekává se, že v dalších kolech by měl přijít na řadu; v žebříčku Centrálního skautingu NHL figuruje na 55. místě mezi hráči v poli ze Severní Ameriky.

Ať už pro bývalého útočníka Liberce dopadne červnová loterie jakkoli, další kroky jeho hokejové kariéry by se měly ubírat přes vysokou školu. Původně měl namířeno na univerzitu Nebraska-Omaha, stejně jako několik dalších hráčů ale svou budoucí „adresu“ ještě změnil a jak čerstvě oznámil, chystá se na Miami.

Pekařovi rovněž patří pozice v prvním all-star týmu nováčků USHL, není však jediným nominovaným českým hráčem. Do druhého all-star týmu celé soutěže se dostal explzeňský útočník Filip Suchý z Omahy, jenž byl díky 69 bodům (31+38) druhým nejproduktivnějším hráčem USHL.

Pekařovi v celkovém srovnání patří 15. příčka. Do stovky se z českých hokejistů vešli ještě třicátý Nicolas Werbik (26+19) – čerstvý navrátilec do Zlína –, a již zmiňovaný Kondelík, jemuž bilance 16+18 vynesla osmdesáté místo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.