bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Penguins Bílý dům neodmítnou. Pozvánka je poctou, říká Sidney Crosby

26. září 2017, 17:00

Jiří Lacina

V jiných zámořských sportech bují vůči prezidentu Donaldu Trumpovi rebélie, hokej dodrží tradice. Sidney Crosby potvrdil rozhodnutí Pittsburgh Penguins přijmout pozvánku do Bílého domu, kde budou mít úřadující šampióni Stanley Cupu možnost potřást si rukou s prezidentem Spojených států amerických.

Kapitán vítězů potvrdil rozhodnutí klubu nebojkotovat Bílý dům v neděli, během dalších 24 hodin vykřičely jeho slova do světa zámořské deníky. „Podporuji to,“ řekl Crosby po porážce Pittsburghu se St. Louis 1:4. „Je velkou poctou být tam pozván.“

Ta zpráva by zněla banálně, vlastně by asi sotva bylo zapotřebí něco tak jasného potvrzovat, kdyby nedošlo k tomu, k čemu během uplynulých dnů došlo. Někteří hráči amerického fotbalu poklekli během státní hymny před utkáním, aby vyjádřili svůj nesouhlas s Trumpovou kritikou do jejich řad. Tím odstartovali vlnu dalších kritických projevů směrem k Bílému domu.

Podobná je situace v NBA. Steph Curry vyjádřil nechuť k návštěvě prezidenta, načež Donald Trump pozvánku pro Golden State Warriors zcela stáhnul.

Hokejoví Tučňáci vidí věci smířlivěji. „Respektujeme úřad prezidenta a dlouhou tradici návštěv vítězných týmů v Bílém domě,“ zní z pittsburghského klubu, který nevynechal možnost prezidentského setkání ani v letech 2009 a 2016, kdy vládli Spojeným státům americkým George H.W. Bush, respektive Barack Obama.

„Myslím, že jsme si to minulý rok všichni užili, dostali jsme možnost vidět něco, co běžně lidé neuvidí, byla to zkušenost s Bílým domem,“ přidal se útočník Bryan Rust. „Jako organizace se na tu příležitost těšíme. Tu možnost dostávají jen šampióni.“

Penguins současně zdůraznili, že respektují právo každého jednotlivce a skupiny lidí vyjádřit vlastní názor. S tím, že souhlas nebo nesouhlas s prezidentovou politikou může být prezentován mnoha způsoby.

„Každý má právo jít nebo nejít,“ řekl Sidney Crosby. „Nicméně byli jsme pozvaní a pozvánku přijmeme. Nemyslím, že byste v tom měli hledat cokoli dalšího.“

Pro pořádek dodejme, že odmítnutí návštěvy Bílého domu není mezi sportovci novinkou, a to ani mezi hokejisty. V roce 2011 vyjádřil svůj nesouhlas s politikou Baracka Obamy stejným způsobem brankář Bostonu Tim Thomas, toho roku nejužitečnější hráč play off.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.