bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Perry píše dějiny NHL. Má ve sbírce Hartovu trofej, teď ho vyplatili ze smlouvy

19. června 2019, 23:15

Tomáš Zatloukal

Patří mu prvenství, jehož zrod patrně nikdo nikdy neočekával. Copak byste ještě nedávno řekli, že vyplacení ze smlouvy může postihnout i majitele nejprestižnější individuální ceny v NHL? Že se takhle s klubem NHL rozloučí vítěz Hart Memorial Trophy? Corey Perry to právě zažil.

Ať už je blíže skutečnosti zákulisní drb, že si Perry sám řekl o výměnu a poté i o buy out, či snad oficiální verze, že se Anaheim po dlouhém zvažování pro a proti dobrovolně zřekl své legendy, pouto mezi Kačery a čtyřiatřicetiletým Kanaďanem se po čtrnácti sezonách přetrhlo. 

Perry je jednou z ikon hokejových Ducks. Ostatně jeho místo v klubových dějinách dobře ilustruje níže přiložený tweet. Není snad zásadnější statistiky v anaheimské kronice, které by nevévodil, či by mu v ní alespoň nepatřila jedna z předních příček.

 

Výjimečný kanonýr a vynikající lídr před dvanácti lety zásadně pomohl Kačerům ke Stanley Cupu, v jejich barvách se o čtyři roky později stal ligovým MVP (Hartova trofej se uděluje nejužitečnějšímu hráči NHL) i králem střelců, tedy držitelem ocenění pojmenovaném po slavném bombarďákovi Maurici Richardovi.

V Anaheimu měl podepsáno ještě na dvě sezony, na podzim by vstoupil do sedmého z osmi roků platnosti velmi lukrativního kontraktu na 69 milionů dolarů.

Nestane se tak a generální manažer Bob Murray k tomu říká: "Vyplatit Coreyho pro mě bylo jedním z nejtěžších rozhodnutí, jaká jsem kdy musel učinit. Corey dával této organizaci čtrnáct let úplně všechno, nikdy nepustil soupeři zadarmo ani píď ledu."

O tom, že by se Perry mohl z Kalifornie stěhovat, se mluvilo už delší dobu. Murray měl dokonce opakovaně hledat obchodního partnera, s nímž by trejd uzavřel. Poslední dny se ale objevily také spekulace, že na odchod tlačil sám člen mimořádně prestižního Triple Gold Clubu (smetánka s olympijským zlatem, titulem mistra světa a prstenem pro vítěze Stanley Cupu).

Jelikož měl Perry v kontraktu klauzuli o nevyměnitelnosti, nebude muset projít listinou nechráněných hráčů a rovnou bude moci pokukovat po novém angažmá. Variantou ovšem je také konec kariéry, poněvadž mu uplynulou sezonu zničily zdravotní trable. "Ať už si vybere jakoukoliv cestu, přeji mu jen to nejlepší," nechal se slyšet Murray.

V tiskové zprávě také smekl před Perryho střeleckým umem a bezkonkurenční vůli vítězit. "Ačkoliv nechci snižovat jeho kanonýrské kvality, tak právě ona vůle vyhrávat byla jeho největší předností." Vyplacení zrzavého forvarda, který se uměl soupeřům dostat pod kůži, vyjde Ducks poměrně draho.

Jen se podívejte: 

2019-20: 2 625 000 dolarů
2020-21: 6 625 000 dolarů
2021-22: 2 000 000 dolarů
2022-23: 2 000 000 dolarů

Pro Anaheim je nicméně důležitější, že tímto krokem ušetří pro příští ročník šest milionů dolarů stropové zátěže. A místo pod platovým stropem se zkrátka dnes vyvažuje zlatem a vyžaduje oběti. Dá se tedy tušit, že vše opravdu inicioval Murray. Jak to bylo doopravdy, ale nejlépe vědí oni dva a pár zasvěcených.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.