bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pět Gretzkyho rekordů, které mohou být v nejbližších letech překonány

4. dubna 2017, 17:00

Martin Schwarz

Některé vypadají nedostižitelně, jiné ale mají potenciál padnout. A to v rozmezí pár měsíců nebo let. Server The Hockey News vybral pět rekordů Wayna Gretzkyho, které by měla hokejová legenda začít bedlivě sledovat. Není totiž úplně vyloučeno, že o ně nepřijde.

„Jsem lepší než Wayne Gretzky.“ Tuhle větu moc hokejistů ve svém životě neřekne. Část dnešních hráčů mu však může alespoň v některém ohledu konkurovat, pakliže atakuje na první pohled těžko překonatelné mety. Ne, celkový počet kanadských bodů mezi ně nepatří.

Tři asistence v jedné třetině play-off

Žádnému z uvedených pěti rekordů Gretzky nepanuje sám, pokaždé ho s někým sdílí. Na nejvyšší počet nahrávek v rámci jedné třetiny vyřazovacích bojů ale dosáhlo opravdu mnoho hráčů. Dohromady se stalo sedmdesátkrát, aby někdo asistoval třikrát během dvaceti minut hry. Vždyť jen The Great One to za celou kariéru stihl pětkrát.

K „přeskočení“ téhle laťky neměl před třemi lety daleko útočník Chicaga Patrick Kane, když po 11 minutách úvodní části čítal na kontě už tři nahrávky. Jenže před odchodem do kabin další nepřidal a zakotvil tak na stejném čísle jako Gretzky a spousta dalších. Avšak je pouze otázkou času, než některý šťastlivec bude mít svůj den a dokáže něco, co nikdo před ním.

Čtyři kanadské body v jedné třetině play-off

Na tento milník dnes šestapadesátiletý muž dosáhl v sezóně 1986-87, konkrétně ve čtvrtém utkání série, v rámci které na sebe narazili Edmonton Oilers a Los Angeles Kings. Kanadský klub první zápas ztratil, pak ale edmontonská parta zabrala a zvítězila čtyřikrát po sobě. Ve zmíněném čtvrtém duelu Gretzky stihl gól a tři asistence v závěrečné třetině, čímž dorovnal rekord počtu bodů získaných během jedné části zápasu play-off.

Proč je možné, aby se někdo osamostatnil a zvládl bodíků pět? Předchozí ročníky ukázaly, že vše je pouze o načasování. V uplynulých pěti sezónách nasbíralo v jednom střetnutí aspoň čtyři kanadské body 26 hokejistů. Přičemž Derick Brassard pět a Claude Giroux v roce 2012 dokonce fantastických šest. Teď jen tyhle skvosty natěsnat do jediné třetiny.

Čtyři góly v jedné třetině

Ani v tomto případě nepatří rekord pouze jednomu z nejslavnějších hokejistů všech dob. Kromě něj čtyřikrát během jedné třetiny skórovalo dalších 11 hráčů. Ostatně, pár týdnů zpátky NHL smekala klobouk ze stejného důvodu před Patrickem Marleauem ze San Jose, jenž se na konci letošního ledna proti Coloradu prosadil čtyřikrát ve třetím dějství.

Představa pěti tref je na jednu stranu hodně odvážná, i nejlepší střelci o takovém počinu (zatím) jen sní. Jak ale ukázal Marleau, ani v době, kdy padá méně branek, není nemožné vyšponovat individuální výkon ke hvězdám. Stačí velká porce štěstěny.

Čtyři góly v zápase All-Star Game

Na jednu stranu si řeknete, že rekordy z All-Star Game nikoho moc nezajímají. Možná ne, ale vezměme v potaz základní fakt – tato meta čeká na překonání už 35 let. Kromě Gretzkyho na utkání Hvězd čtyřikrát slavili ještě čtyři hráči. Naposledy ale Dany Heatley v roce 2003, a to je pěkná řádka dní. Dnešní borci drží v rukávu jedno velké eso, při formátu All-Star Game ve třech proti třem totiž mají daleko větší šanci vstřelit rekordních pět branek. Na druhou stranu, zápasy jsou kratší.  

Devět padesátigólových sezón

Nene, ani tady nezůstává Wayne Gretzky sám, stejným počtem ročníků s alespoň padesáti brankami na kontě se chlubí Mike Bossy. Druhý jmenovaný to však dokázal ve svých prvních devíti sezónách v nejlepší lize světa. Bossy byl navíc mírně znevýhodněn, protože National Hockey League opustil po deseti letech.

Nejžhavějším adeptem současnosti na poskočení před Gretzkyho s Bossym zůstává ruský snajpr Alex Ovečkin. Ten nastřílel minimálně padesát gólů v sedmi ročnících. Logicky tím pádem musí padesátku pokořit ještě třikrát, což nebude snadný úkol. Kapitánovi Capitals ovšem je teprve 31 let, takže času má stále dostatek. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.