bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pět nejlepších dvojčat v historii NHL

13. prosince 2014, 14:00

Tomáš Zatloukal

Henrik na Daniela, Daniel na Henrika, gól! Souhry bratří Sedinů patří mezi největší atrakce světového hokeje, snad není hokejového fanouška, který by ryšavé sourozence ve službách Canucks neznal. Víte ovšem, že vancouverští tahouni nejsou jedinými dvojčaty, jejichž umění spatřili diváci NHL? Do dnešního dne naskočilo v NHL celkem šest bratrských párů narozených ve stejný den. Za zmínku stojí fakt, že hned troje dvojčata pocházejí ze Švédska.

 5, Chris Ferraro (C) a Peter  Ferraro (PK)

Jeden vedle druhého naskočili za NY Rangers (ti je v roce 1992 draftovali) a hlásili: "Splnil se nám životní sen." Příliš se ale neprosadili, spíše než v NHL řádili Ferrarové, původem z Port Jefferson, na farmách. Každopádně o jejich souhru byl dlouhodobý zájem, společně se objevili také v barvách Pittsburghu Penguins a Washingtonu Capitals (pokaždé v době, kdy za dané kluby nastupoval Jaromír Jágr) a dokonce na mistrovství světa! Svou lásku k ledovému sportu potvrdili, když si po ukončení aktivních kariér postavili kluziště na Long Islandu a otevřeli vlastní hokejovou školu. 


4, Patrik Sundström (C) a Peter Sundström (LK) 

Odchovanci Björklövenu se podobně jako Lundqvistové často míjeli v seniorském národním týmu Tre Kronor, v roce 1987 byl u švédského titulu mistrů světa jen Peter. Patrik tou dobou totiž budoval veleúspěšnou kariéru za mořem, kde se mu jednou podařilo nasbírat osm bodů za večer (!). Stalo se tak v play-off 1988 a dodnes jde o platný rekord NHL. Na jeho kvality spoléhali Vancouver Canucks a New Jersey Devils. Právě u Ďáblů z New Jersey se na 21 mačů sešel s méně známým sourozencem, který se předtím marně snažil prosadit ve Washingtonu Capitals a NY Rangers.

3, Henrik Lundqvist (G) a Joel Lundqvist (C)

Bok po boku slavili velká vítězství ve frölundském dresu, do NHL se ale vydal každý po vlastní ose. Pohlední Skandinávci z lyžarského střediska Åre se neprosadili stejnou měrou, zatímco Henrik táhne newyorské Blueshirts, vyhrál Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana a momentálně je nejlépe placeným brankářem NHL, Joelova mise se omezila epizodní roli a na skromných 134 startů za Dallas Stars. Mimochodem, stihli proti sobě třikrát nastoupit, Joel ze vzájemných soubojů vešel vítězně 2:1 na zápasy. Možná ze slušnosti si ovšem ani jednou nedovolil na Henrika vystřelit.

2, Ron Sutter (C) a Rich Sutter (PK)

Rich a Ron se postarali o historický primát. NHL do chvíle, než skočili na její led, žádná dvojčata neviděla. O rodinném klanu z albertského Vikingu se toho napsalo dost a dost, šest Sutterovců tvoří asi nejslavnější rodinu v dějinách světového hokeje. Ron a Rich se prosadili nejen jako hráči, ale také coby skauti. Během aktivních kariér se dvakrát sešli ve stejné kabině, nejprve u Letců z Philadelphie, poté v St. Louis Blues. Říkalo se o nich, že byli "opravdovými Kanaďany", hráli tvrdě a nesmlouvavě. Na rozdíl od Duanea, Brenta a Darryla se nikdy nepotěšili se Stanley Cupem. 

1, Daniel Sedin (LK) a Henrik Sedin (C)

Co o nich ještě nevíte? Slavná je historka z draftu 1999, kdy za ně vancouverský GM Brian Burke obětoval právo vybírat celkovou jedničku. Rodáci z Örnsköldsviku od mala nastupovali vedle sebe, na profesionální úrovni proti sobě poprvé stanuli až při All-Star Game 2012. Jejich sbírka trofejí je obdivuhodná, husarský kousek předvedli před pár sezónami, když po sobě v konkurenci Alexe Ovečkina, Sidneyho Crosbyho a dalších es ovládli kanadské bodování a těšili se z Art Ross Trophy. Kosatkám se nedávno upsali až do roku 2018. Bok po boku vyhráli OH v italském Turíně.

 

Poznámka na okraj: Šestými dvojčaty, jedinými, která se do žebříčku nevešla, jsou Chris a Ryan Russellové. Společně působili v Columbusu Blue Jackets.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.