bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pět největších obětavců mezi útočníky NHL

15. listopadu 2014, 14:29

Tomáš Zatloukal

Padání do střel nepatří mezi oblíbené kratochvíle žádného hokejisty, přesto se jedná o naprosto zásadní aspekt hokeje, na kterém stojí třeba hra v oslabení. Podobně jako nečekaný gól, řinčivý bodyček či fantastický zákrok umí také zblokovaná střela výrazně ovlivnit průběh zápasu. Spousta obránců je ceněna právě za obětavost, s jakou se tak často vrhají přetnout dráhu letícího kotouče. I mezi Čechy najdeme pár známých "blokařů", třeba Zbyňka Michálka s Romanem Polákem. Jména těch největších "obětavců" jsou notoricky známá, namátkou zmiňme Joshe Gorgese. Jak jsou na tom ovšem s padáním do střel útočníci?

I mezi nimi najdeme typy, které své zdraví riskují častěji než ostatní. O tom, že pokaždé nejde jen o "nevýznamné" dělníky ledu, vás přesvědčí dnešní žebříček.

5, Manny Malhotra, Montreal Canadiens

Zdravotní kartu má sice tlustou jako Ottův slovník naučný, přesto neváhá a ve 34 letech dál srdnatě skáče pukům do cesty, zápolí s o generaci mladšími soupeři u mantinelu a vrhá se do skrumáží v předbrankovém prostoru. Malhotra, jemuž vážné zranění levého oka málem ukončilo profesionální kariéru, je zkrátka pojem. V Montrealu si rychle získává sympatie náročných fanoušků Canadiens, přísný lodivod Michel Therrien si bez něj, na rozdíl od jiných, v některých případech lépe placených, borců, neumí představit základní sestavu. Za služby špičkového psa obranáře Malhotra žádá skromnou gáži 850 tisíc dolarů.

4, Lance Bouma, Calgary Flames

Kontroverzní expert Don Cherry o Boumovi prohlásil, že je to přesně jeho oblíbený typ hráče. A 24letý pořízek kompliment rád přijal. Ač se občas trefí do černého, nebo si připíše asistenci, pro Calgary je užitečný především při plnění defenzivních úkolů. V tom se mu nemůže rovnat nikdo jiný z mladé ofenzívy Plamenů. S Malhotrou si smí podat ruce nejen kvůli hernímu stylu, ale také díky srovnatelné gáži. Bouma si ročně přijde na 775 000 dolarů, což mimochodem odpovídá desetině cap-hitu Ricka Nashe. To jen pro představu, jak jsou poctiví dříči, kteří pravidelně dávají všanc své zdraví, surově nedocenění.

3, Ryan Getzlaf, Anaheim Ducks 

Na stránkách časopisu Pro Hockey Getzlafa kdysi přirovnali k Marku Messierovi. Především kvůli tomu, že oběma uznávaným kapitánům chvilku trvalo, než se naplno prosadili. Podobností a paralel bychom mezi nimi ovšem našli více. Getzlaf je po vzoru "The Moose" schopný udělat cokoliv pro úspěch svého mužstva, vstřelením gólu počínaje, shozením rukavic konče. Getzlaf působí dojmem typického tahouna ze staré školy, který se doslova obětuje pro vítězství. Ze současných mužů s céčkem na prsou padá podobně často do střel ještě švédský válečník Gabriel Landeskog z Colorada Avalanche.

2, Boyd Gordon, Edmonton Oilers 

Gordon nebere tři miliony dolarů ročně za to, že kdysi atakoval 30bodovou hranici. 31letý Kanaďan si získal respekt jako skvěle bránící forvard, jeho jméno se často skloňuje v rámci širší diskuze o kandidátech na Frank Selke J. Trophy. Edmonton si ho hýčká za černou práci, kterou mladé pušky Ryan Nugent-Hopkins či Nail Jakupov neovládají a dost možná ani nikdy nebudou (ostatně v týmu jsou od jiných úkolů). Gordon platí za vynikajícího bulaře, perfektně brání přesilovky soupeře a coby lídr čtvrté pětky Oilers (na křídlech mívá Jesse Joensuu a Matta Hendrickse) dokáže zkrotit i ta největší ofenzivní esa soupeře. 

1, Joe Vitale, Arizona Coyotes

Ukázkový příklad hráče, který ví o svých přednostech a umí je dokonale prodat. Vitale na ledě netráví mnoho času (11:16), ale je neskutečně aktivní snad každou sekundu. 28letého Američana už na univerzitě oceňovali za mimořádné defenzivní kvality a svou pověst v NHL jedině potvrzuje. Právě obětavost je to, co Vitalemu pomohlo ke stálému místu mezi elitou a také k pozvolnému platovému růstu. Letos st.louiský rodák přestoupil z Pittsburghu do Arizony a GM Don Maloney ho vítal se slovy: "Pomůže nám při oslabení. Je to opravdový charakter." Vitale se činí, s 24 zblokovanými střelami vládne celé lize.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.