bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pět největších "osin" současné NHL

29. listopadu 2014, 15:59

Tomáš Zatloukal

Jsou na ledě od toho, aby dovedli soupeře k šílenství. Každý má své osvědčené techniky - někdo tahá za vlasy, jiný sprostě nadává, další používá zákeřné údery hokejkou. Zpravidla se přitom nejedná o nějaké "dřeváky", v roli, pro kterou našla angličtina slovíčko "pest", což si můžeme přeložit všelijak, třeba jako "škůdce", zpravidla excelují velmi kvalitní hokejisté. My jsme jim vyhradili označení "osina", protože jejich hra je pro protivníky tak nepříjemná, že se nám ihned vybavilo staré české přirovnání.

 V NHL najdeme "osinu" snad v každém mužstvu, někdy by si za své úlety zasloužili nelichotivé pojmenování i ty největší hvězdy jako třeba Corey Perry. Anaheimský střelec proslul několika incidenty, Ryan Getzlaf, kapitán Kačerů, o něm říká: "Jediné, co ho zajímá, je vítězství. Udělá pro něj cokoliv." Na vlastní kůži se o tom přesvědčil třeba Saša Sjomin z Caroliny Hurricanes. Perry mu vytrhl hůl z rukou a šokovaný Rus bezmocně gestikuloval směrem k rozhodčím. Do našeho žebříčku jsme přesto Perryho nezařadili, našli jsme vhodnější kandidáty. Koho?

5, Andrew Shaw, Chicago Blackhawks

Nic neilustruje jeho náturu lépe než momentka z finále Stanley Cupu 2013. Stříbrný pohár převzal s krvavým šrámem na pravé tváři a stehy posléze vydražil. Odhodlaný válečník frustruje soupeře tvrdými bodyčeky, ač mu nebyla dána postava nějakého hromotluka, dokáže hrát nesmírně důrazně a v hitech se doslova vyžívá. Rád se zapojuje do šarvátek, jakmile hrají Blakhawks a strhne se na ledě nějaká mela, můžete si být jisti, že Shawa najdete v klubku rozezlených mužů. Říká se mu "chicagský Brad Marchand". Sluší se podotknout, že se v důležitých chvílích zvládá soustředit na hokej.

4, Antoine Roussel a Ryan Garbutt, Dallas Stars

Dallaskou dvojičku jsme museli uvést společně, pro Hvězdy bok po boku odvádějí neocenitelné služby. Francouz Roussel bývá dokonce označován za vůbec největší "osinu" současnosti, Kanaďan Garbutt si stejné renomé teprve buduje. Oba hrají na hranici pravidel a soudě podle nasbíraných trestných minut také velmi často za ní. Zdobí je důraz, ničeho se nebojí a před nikým neustupují. Své nadšení ovšem občas přeženou, naposledy předvedl zkrat Garbutt, když trefil kolenem na koleno Taylora Halla z Edmontonu Oilers. "Svůj styl měnit nehodlám," varuje protivníky.

3, Steve Ott, St. Louis Blues

Některou z opravdových hvězd jsme přeci jen vybrat museli, před Perrym a Dustinem Brownem z LA Kings dostal přednost Ott, snad nejhůře akceptovaný kapitán v dějinách kanadskoamerické soutěže.Příznivci Buffala dlouho nemohli vystát, že Šavle vede právě on, věčný provokatér s jedovatým jazykem. "Hraje se proti mě těžko," kasá se.  Ačkoliv se s věkem zklidnil, čímž ovšem zároveň klesla jeho efektivita na ledové ploše, za celoživotní dílo si bronzový stupínek v našem žebříčku zaslouží plným právem. Na twitteru o sobě píše: "Milován mnohými, nenáviděn podstatně více lidmi." 

2, Brendan Gallagher, Montreal Canadiens

Překvapení? Pro diváky nedávné série mezi Bostonem Bruins a Habs nikoliv. Gallagher si vysloužil vizitku mimořádně nepříjemného soupeře, montrealští protivníci by nejraději vynechali svá střídání, když vidí Gallaghera přeskakovat mantinel. Nacouvá si to před brankoviště a cloní gólmanovi, poté se rozjede a vrhne se do ostrého souboje u hrazení, cestou na hráčskou lavici sekne jednoho, dva borce přes ruce a má odpracováno. Platí pro něj to, co pro většinu z vybraných hokejistů: zároveň výborně ovládá řemeslo, umí dát gól i přesně přihrát. Sám si říká "Malá koule nenávisti".

1, Brad Marchand, Boston Bruins

Přezdívka "Krysa" hovoří za vše. V NHL nemá Marchand, obzvláště pak po odchodu Seana Averyho, mezi "pests" konkurenci, jeho repertoár zákeřností a provokací se zdá být nevyčerpatelným. Pořád někoho popichuje, utíká z pěstních soubojů, rozdává kontroverzní hity, napadá hokejové gentlemany (viz video). Pokud by se v zámořské lize vyhlašoval nejnenáviděnější muž, zřejmě by Marchand s přehledem vyhrál. "Emoce z něj dostávají to nejlepší," myslí si bostonský kouč Claude Julien. Fanoušci Bruins ho milují, podobnou náklonnost chovají i k Milanu Lucicovi.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.