bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petan v Torontu prodloužil o dva roky. Dokážou Maple Leafs odemknout jeho potenciál?

22. března 2019, 10:15

Petr Sumbal

Ani ne měsíc po svém trejdu z Winnipegu se Nic Petan dočkal podpisu nové smlouvy s Torontem. Ta mu zajišťuje průměrný plat 775 000 ročně po dobu dvou let. Petan se na kolbištích NHL pohybuje už čtvrtou sezónu, ale stále nedokázal naplno prokázat svůj potenciál. Toronto doufá, že za málo peněz může mít hodně muziky.

Nic Petan byl považován v juniorském věku za velký talent. Patřil k tahounům kanadské juniorky, se kterou získal v roce 2015 zlato z mistrovství světa a byla mu prorokována velká budoucnost. To už byl Petan draftovaný Winnipegem, který si ho vybral jako 43.hráče v pořadí ve druhém kole.

Petan si ještě odkroutil dvě sezóny v juniorce, kde dělal i kapitána a v sezóně 2015/16 poprvé okusil NHL. Poznal však, že přechod z juniorského hokeje do toho dospělého není pro každého tak jednoduchý.

Petan v předchozích třech sezónách vždy rozdělil svou zápasovou porci mezi první tým Winnipegu a jeho farmu v Manitobě. Zatímco v AHL se mu bodově dařilo, v dresu Jets rozhodně nezářil tak, jak se čekalo.

„Je pro to hodně důvodů,“ uvažoval Petan, proč se nedokázal převtělit v tahouna Winnipegu. „Nebylo v tom nic osobního, Winnipeg je skvěl ý tým, každý rok tam přicházejí hráči z prvního kola draftu a dostávají dost příležitostí. Ale já si myslím, že jsem nedostal šanci hrát mou hru,“ krčil rameny.

A tak bylo pro stále ještě teprve čtyřiadvacetiletého útočníka vysvobozením, když došlo na konci února k výměně za Pära Lindholma do Toronta. „Abych pravdu řekl, schylovalo se k tomu už asi rok a půl,“ přiznal. „Takže jsem očekával, že k trejdu dřív nebo později dojde, jen jsem samozřejmě nevěděl, kam půjdu. Jsem rád, že jsem skončil v Torontu.“

Toronto na tomto trejdu prakticky nemůže prodělat. Do Winnipegu poslalo sedmadvacetiletého Švéda, který ve své debutové sezóně u Maple Leafs v jednašedesáti zápasech vstřelil jednu branku a zapsal dvanáct bodů. Na oplátku získalo o tři a půl roku mladšího borce se stále ještě slibným potenciálem.

To vše navíc za laciný peníz. Prozatím je z Petana pouze hráč pro čtvrtou formaci, jeho čas na ledě jen jednou překročil desetiminutovou hranici. Není však vyloučeno, že v budoucnu by mohl Petan stabilně hrát třeba ve druhém nebo třetím útoku. Ostatně, už dostal šanci ukázat se ve druhé přesilovkové formaci Leafs. V pěti utkáních za Toronto zatím zaznamenal jednu branku. 

Toronto tak pokračuje v chytré výstavbě týmu pro další sezóny, Petan se stal už pátým hráčem, kterého Leafs prodloužili a stál je méně než 800 tisíc dolarů na sezónu. Pro organizaci, která je zatížena monstrózními smlouvami Johna Tavarese, Austona Matthewse, Williana Nylandera a dalších, jsou to nutné a dobře promyšlené kroky, jak si udržet tým s šancí na Stanley Cup.

Ještě zbývá Torontu dořešit čtyři chráněné volné hráče, jednat bude s Mitchellem Marnerem, Kasperi Kapanenem, Andreasem Johnssonem a Igorem Ožiganovem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.