bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Amerika má o zločin méně. Nejvyšší soud zrušil zákaz sázek na sportovní výsledky

16. května 2018, 7:04

Petr Adler

Nejvyšší soud Spojených států amerických právě přidělal vrásky do čela NHL. Přesněji řečeno, nejen jí, ale všem severoamerickým profesionálním sportovním soutěžím. Nejvyšší soud totiž označil americké zákony, které zakazují sázení na výsledky sportovních utkání, za nezákonné. Jenže tyto soutěže se dívají na sázení na výsledky svých utkání trochu stydlivě. Například: zpráva o tom, že útočník Toronto Maple Leafs Leo Komarov (na snímku) se stal reklamní tváří evropských sázkařských webových stránek NordicBet vyrazila NHL dech. A více než trochu.

Severoamerické profesionální sportovní soutěže totiž jsou na otázku sázek na výsledky sportovních utkání velice citlivé. Zvláště poté, kdy se koncem osmdesátých let minulého století prokázalo, že Pete Rose, původně hráč, pak manažer Cincinnati Reds v nejvyšší baseballové soutěži (Major League Baseball, zkráceně MLB), sázel nejen na výsledky ve své vlastní soutěži, ale i na výsledky svého vlastního mužstva.

Rose byl legendou svého sportu. Nikdo mu nikdy neprokázal, že by kvůli svým sázkám prodával zápasy svého mužstva, ale v takových chvílích je důležitější odpověď na otázku, co by tomu řekli lidé, než odpověď na otázku, co je na tom pravdy.

Mnozí špičkoví hráči baseballu, i ti, kteří dosáhli svých zázračných výsledků díky zázračným (čti: nepovoleným) přípravkům, se dodnes dívají na Roseovy výsledky se závistí. Ale Dvorana slávy svého času oznámila, že nepřijme nikoho, kdy by byl postižen celoživotním zákazem.

A není to tak dávno, co americké policejní a soudní úřady protáhly blátem jméno manželky Waynea Gretzkyho Janet a zaměstnance Phoenix Coyotes Ricka Tochetta jenom proto, že byli členy jakéhosi sázkařského sdružení.

V Nevadě se to smí odjakživa

Jistě, v Las Vegas sídlí řada obřích sázkařských kanceláří, a ty dokonce vypisují kursy, které mají předpovědět, kdo vyhraje, například, Stanleyův pohár, ale to je něco jiného.

Mimochodem, nejpřijatější kurs (v sázkařské angličtině book) ve Městě hříchu (Sin City, alias Las Vegas) dopoledne před prvním zápasem pohárové soutěže zněl takto:

Predators +400, Bruins +550, Lightning +600, Golden Knights +650, Penguins +900, Jets +900, Maple Leafs +1200, Capitals +1400, Kings +2200, Sharks +2200, Ducks +2500, Wild +2500, Blue Jackets +2500, Avalanche +4000, Flyers +4000, a konečně Devils +4000.

Na vysvětlenou: znaménko + znamená, že když vsadíte stovku, vsadili-li jste dobře, získáte čtyři stovky, navíc pak dostanete nazpět své vložené peníze, takže odejdete domů s pěti stovkami.

Sázková kancelář (cizí řeči: bookmakers) v tomto případě nemůže prodělat: do soutěže vstoupilo šestnáct mužstev, vyhraje jenom jedno. Pravděpodobnost, že by všichni sázející vsadili zcela správně je tak malinká, že se blíží k záporným číslicím.

Jenže: uzavírání sázek v Las Vegas, to byla jiná káva než uzavírání sázek kdekoliv jinde, i když sázející poslal peníze do perly uprostřed nevadské pouště poštou. Tomu se říká nezákonný převod oběživa přes státní hranice (míněny jsou hranice jednotlivých států USA), a nezákonné to bylo proto, že mimo zákon stalo sázení.

A teď se sázet smí.

Jistě, kanadská pravidla jsou trochu jiná, dokonce tu je obdoba české Sazky. Jmenuje se Sports Select. Hokej v této hře není jediným sportem. Ale i tak, sportovní soutěže lpí na tom, že jejich sportovci, i všichni ostatní činovníci klubů i soutěží, se nedostaví k okénku, kde se přijímají sázky ani na dostřel.

Jak to chtějí hlídat, aniž by porušovali nezadatelná lidská práva, včetně práva na soukromí, zatím nikdo nikdy neřekl. Jisto je jediné: třeba takové vedení NHL proletělo stropem, když předchozí (konservativní) vláda Alberty navrhla, že jestli si Edmonton Oilers a Calgary Flames chtějí postavit nové haly, bude ochotna povolit mužstvům zvláštní loterie, Ti z jejich příznivců, kteří budou doufat, že na tom neprodělají, budou mít pocit, že pomohli dobré věci, aniž by museli platit daňoví poplatníci, kterým jsou ty nové haly přinejmenším lhostejné, a sázející současně budou mít naději, že se na tom přiživí.

Komisař NHL Gary Bettman tenkrát šel do vývrtky, dovolávaje se málem všech biblických zákonů, od těch nejstarších až k těm nejnovějším. Sázení a hazard vůbec jsou hřích, volal, hřích, který vede k zatracení toho, kdo to umožňuje, i toho, kdo se na tom podílí. Společnost srdnatě zápolí s patologickým hráčstvím a závislosti na hazardu, hráčská doupata odvádí táty od rodin, jsou plna nejrůznějších neřestí, a tohle vy chcete zavést?

Albertska vláda tenkrát pokrčila rameny tehdejšího premiéra Ralpha Kleina a řekla, že to jen navrhovala, aniž by dodávala, že věděla, že to neprojde. Ovšem, uzavřel tenkrát věc Klein, jistě chápete, že od daňových poplatníků, z nichž ždímáme prachy my, nedostanete ani vindru.

A teď tedy NHL stojí před otázkou, co s tím: když je to sázení povoleno, bude si moci každý zřídit více nebo méně legální sázkovou kancelář, a NHL z těch peněz nedostane ani floka.

Zřídit si vlastní sázkovou kancelář? A jsme zpátky u otázky jménem Pete Rose. MLB naprosto zešílela, když zjistila, že její hráč a pak činitel sází na výsledky zápasů své soutěže i svého mužstva. Co by tomu řekli lidé, kdyby se do něčeho takového pustila NHL sama od sebe a zcela úředně?

Tápání ve tmě

Případ Lea Komárova nasvědčuje, že liga, ale ani její odbory NHLPA, netuší, co teď.

Jak řekl Komarovův zástupce Todd Diamond z International Sports Advisors Co., jeho podnik požádal ligu i odbory o jejich názor, a dokonce se poptal vedení Maple Leafs, a všude se setkal se souhlasem.

Zástupce komisaře NHL Bill Daly v době, kdy se projednávalo, zda Komarov smí být veřejnou tváří NordicBet, řekl, že pokud nebude Komarov prosazovat sázení na výsledky sportovních utkání, a pokud se ta reklama omezí na území, kde NordicBet smí podle místních zákonů provozovat svůj obchod, je to NHL poměrně jedno.

Jak Daly myslel, že Komarov nemá propagovat sázení na sportovní výsledky, to už neřekl. Nač jiného by se mělo sázet? Kdo umí sníst více vuřtů na jedno posezení? Kdo na jeden zátah vypije více mázů piva?

Nynější rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu staví všechny tyhle právnické klíčky, kdyby, pakliže a jestliže na hlavu. V anglické fotbalové soutěži mají West Ham United na dresech našitu známku sázkové kanceláře Betway, zatímco Stoke City se honosí značkou Bet365.

NHL tvrdí, že v žádném případě nepřipustí, aby na dresech jejích hráčů byly jiné značky než ochranná známka výrobce, který za ten špás platí lize nemalé peníze, štít mužstva, číslo a jméno hráče. Jak dlouho ji tenhle sportovní duch vydrží, to zůstává ve hvězdách. Jestliže se jednoho krásného dne některý z majitelů podívá na částky, o které přichází kvůli takovému nesmyslů jako čistota sportu, bude po zásadách veta.

Jussi Nurmi, jeden z vedoucích podniku NordicBet, se nechal slyšet, že ve veřejném povědomí vedou sázky na tenis a kopanou, ale nejvíc peněz že se hýbe právě v hokeji.

Že volba padla právě na Komarova, bylo logické: narodil se ve dříve sovětském Estonsku, vyrostl ve finské vesnici, kde se mluví hodně švédsky, umí navíc plynně anglicky (a někdy baví své spoluhráče tím, že při výjezdech při každém přechodu hranice mezi USA a Kanadou ukazuje úředníkům jiný pas).

To je všechno krásné, jenže, táží se vedoucí činitelé NHL soukromě, proč musí americký Nejvyšší soud potvrzovat, že každý má právo si dělat se svými penězi, co se mu zachce, a když je chce utratit na nějaké sázky, nikdo mu v tom nesmí bránit? Ani samotný Hospodin? Natož pak nějací pozemští červi v nějakých zatracených úřadech?

Komarov staví věc do úplně jiného světla. Ale ano, miluje hazard, ale od kdy je poker mimo zákon?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.