bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Auston Matthews má nové zástupce

6. června 2018, 21:22

Petr Adler

Časy se mění, co bejvalo není: začátečnická smlouva mezi hvězdou z Arizony Austonem Matthewsem a Toronto Maple Leafs sice vyprší až po příští sezóně, ale jednání o nové mohou začít už v neděli 1. července tohoto roku. A mladík se začal chystat tím, že sdělil svým zástupcům v podniku Creative Artists Agency (CAA) a jmenovitě Patu Brissonovi, vedoucímu hokejového oddělení tamtéž, že si najímá nové zástupce.

Nevybral si špatně. Novým zástupcem mladého Matthewse bude podnik legendárního Bobbyho Orra, majitele podniku OrrHockeyGroup. Tento podnik zastupuje také edmontonského kapitána Connora McDavida. Proč by tedy nemohl zastupovat Matthewse?

Kdo je tady kapitánem?

Zda to nějak souvisí s tím, že Maple Leafs už delší čas nemají kapitána, a ke štěstí jim stačí jeho tři zástupci (Tyler Bozak, Leo Komarov a Morgan Rielly), a že mezi vážnými, leč nevyhlášenými, zájemci o céčko je i Matthews, není známo.

Toronto sice považuje sebe sama za střed hokejového vesmíru, takže hodnostní dohady zaplňují kanadské sportovní zpravodajství od okamžiku, kdy jejich Maple Leafs skončila sezóna, a budou je plnit přinejmenším do chvíle, kdy začne ta příští, ale Matthewsovo postavení v mužstvu je přinejmenším zajímavé, ba co, je svérázné.

Nitky vnitřních vztahů na všech pracovištích obecně, a uvnitř špičkových sportovních mužstev obzvláště, se řídí zákony někdy až divnými, a málokdo ví, co by řekl zbytek mužstva, kdyby se stala kapitánem nejjasnější hvězda v očích novinářů a obecenstva.

Hráči to totiž mohou vidět úplně jinak. Ano, Matthews získal po sezóně 2016-2017 Calderovu cenu pro nejlepšího nováčka, ale to nemusí znamenat víc než to, že ji získal.

Zda je Matthews opravdu zcela nejlepším hráčem mužstva je předmětem dohadů mezi odborníky i pouhými příznivci špičkového hokeje. Samotní hráči jsou vycvičeni podle pravidla, že co se děje v kabině, zůstane v kabině.

Není vlastně ani pořádně známo, co si o tom myslí ti, kdo budou nakonec rozhodovat.

Kouč Mike Babcock krátce poté, kdy Maple Leafs vypadli z pohárové soutěže, svou mladou hvězdu navštívil v jejím bydlišti v Arizoně, ba dokonce seděl u jídelního stolu i s ostatními členy Matthewsovy rodiny. Mnozí z toho usuzovali, že je něco pravdy na fámách a dohadech, podle nichž  si kouč se svou hvězdou nejen nepadli, ale dodnes nepadají do oka.

Babcockova návštěva měla očistit ovzduší, říkalo se v Torontu i v jeho okolí.

Nikoliv, řekli kouč i hráč, jakkoliv se nemusíme shodovat úplně ve všem, není mezi námi žádného zásadního rozkolu. Kouč si vyrazil na rodinný výlet, který ho zavedl i do okolí Phoenixu, tak proč se nesejít. Ostatně, dodal Babcock, krátce po návštěvě u Matthewsovych letěl na hokejové mistrovství světa v Dánsku, a tam si našli spolu s brankářem Maple Leafs Frederikem Andersenem chvilku, aby poklábosili u jeho rodinného stolu. Babcock byl přítomen zápasům v Herningu, Andersen odtud nejen pochází, ale také tam tráví letní prázdniny, tak proč se nesejít.

Babcock to doplnil slovy jako vystřiženými z příručky o názorech tehdejšího generálního manažera Maple Leafs Lou Lamoriella: není nad to, aby kouč znal hráče nejen jako hráče, ale také jako člověka. A kde jinde ho poznat než u něj doma.

Pochybovače tím ovšem neuklidnil: kde je kouř, tam také může hořet, a vůbec, fámám nebo dohadům se může a musí věřit teprve od chvíle, kdy byly úředně vyvráceny.

Říká se tomu teorie spiknutí, a za dlouhých zimních (nebo i letních) večerů jde o dokonale vzrušující čtení.

A teď, aby to drželo opravdu pořádně, se Matthews vykašle na Brissona a přejde k Orrovi.

Rozluštění je prostinké: Judd Moldaver, který měl u CAA na starosti mezi jinými hvězdami NHL i Matthewse, se rozhodl, že změní barvy a přejde k Orrovi.

Jaké měl důvody Moldaver, to patrně zůstane mezi ním, CAA a Orrem, a také do toho nic není nikomu jinému. Že CAA sídlí v Kalifornii a Orr v kanadském Ontariu také neznamená ve dnešním světě rychlých spojení vůbec nic.

Ostatně, takhle to chodí ve velkém světě zástupců umělců nebo sportovců. CAA pořád zbývají takové hvězdy jako Sidney Crosby či John Tavares, o desítkách dalších nemluvě.

Život je změna, změna je život

Matthewsovi vypršel druhý rok tříleté smlouvy. Proto může v den zahájení honu na volné hráče zahájit vážné jednání o novou smlouvu. Ta by vstoupila v platnost po vypršení závěrečné sezóny současné smlouvy.

Mnozí hráči, kteří jsou v podobném postavení jako Matthews, využívají možnosti začít vyjednávání co možná nejdříve. Současně se také vymezují: ve chvíli, kdy začne buď tréninkový tábor před příští sezónou, nebo příští sezóna sama, nepřejí si být rušení nějakým vyjednáváním. V důsledku toho se pak může stát, že opravdové vyjednávání probíhá velice uspěchaně. Někdy to dopadne dokonce tak, že mužstvo hráče raději před uzávěrkou výměn doopravdy vymění, jen aby mu nehrozilo, že se nedomluví a hráč po 1. červenci odejde jinam, aniž by se mužstvu dostalo jakékoliv náhrady.

Tato posledně zmíněná možnost se sice týká převážně zcela volných hráčů, a Matthews bude po příští sezóně volný jenom částečně, ale i tak, jistě nebezpečí tu je. Proto si obě strany, jak hráč, tak mužstvo, kryjí záda.

A právě proto zpráva o změně zastoupení rozrušila tolik lidí.

Není divu: Matthews v právě ukončené sezóně odehrál 62 utkání, a připsal si 34 branky, navíc přidal 29 nahrávek, to je dohromady 63 body, neboli víc než bod za zápas. Kromě toho se mu v zápisech za sezónu 2017-2018 ve statistikách o přítomnosti na ledě při vstřelených nebo obdržených brankách tkví úctyhodné číslo +25.

Během prvních dvou let v NHL odehrál Matthews 144 zápasy, vstřelil 74 branek, navíc nahrál na dalších 58, má tedy 132 body.

Znalci místních poměrů  odhadují, že příští smlouva zaručí Austonovi Matthewsovi klid nejméně na osm dalších let, a zbaví ho starosti, zda mu zbude po základních nákladech na přežití ještě na lístky do biografu (včetně nákupu limonády a koše s praženou kukuřicí).

Sice ve svém odhadování zapomínají (poněkud lehkomyslně) na stále pravděpodobnější možnost další výluky a všeho, co z ní může vyplynout, ale jestli Matthews dosáhne uzavření nové smlouvy ještě letos, bude mu to jedno a bude se moci celou cestu do spořitelny smát hlasitým smíchem mladého budovatele rozvinutého kapitalismu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.