bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: běž domů, Vadime, tady tě Rytíři nemilujou

5. listopadu 2017, 4:22

Petr Adler

Ruský střední útočník Vadim Šipačov (na snímku mu brání ve střele Matt Tennyson z Bufffalo Sabres) bude smět hrát kdekoliv, jen ne v NHL, pakliže podepíše papíry o bezpodmínečném odchodu do důchodu ze severoamerické soutěže a vrátí peníze, které dostal jako zvláštní prémii za to, že podepsal v létě smlouvu s mužstvem Las Vegas Golden Knights. Hráčské odbory NHLPA souhlasily s tímto řešením, jakkoliv váhavě, a liga je vzápětí potvrdila.

Úřední oznámení se očekává v pondělí.

Skandál tedy dopadl přesně tak, jak říkala písnička po invazi Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa v srpnu 1968: běž domů, Ivane, čeká tě Nataša, tady tě holky nemilujou.

Šlo o jednoduchý nedostatek: Vadím Šipačov porušil základní ustanovení tzv. standartní hráčské smlouvy (Standard Player Contract, alias SPC). Dostavil se na pracoviště mimo přijatelnou tělesnou formu, a když ho vedení poslalo do nižší soutěže, aby se do té formy dostal u Chicago Wolves v Americké hokejové lize (AHL), odebral se domů, protože tohle podle jeho názoru bylo zcela nedůstojné zacházení s ruskou hvězdou.

Zkusil věc vysvětlit rodinnými okolnostmi, ale na to mu vedení mužstva neskočilo. Jsi profesionál? Tak se chovej podle toho.

Cesty ze zašmodrchané situace tedy byly dvě: Vegas zruší Šipačovovu smlouvu (ať vyplacením nebo prostou výpovědí), a hráč může jít kamkoliv, nebo Šipačov ohlásí odchod do důchodu (avšak pouze z NHL), a pak může jít hrát kamkoliv, kromě NHL. Kdyby se snad chtěl kdy vrátit do Severní Ameriky, patřila by jeho hráčská práva Vegasu až do pětatřicátého roku jeho života. Hráč by se buď vrátil do Las Vegas, nebo by přesvědčil vedení Knights, aby ho vyměnili. Tím pádem by Golden Knights alespoň získali za Šipačova nějakou náhradu.

Proč se odbory cukaly?

NHLPA nechtěla souhlasit s důchodem, protože by hráč musel vrátit podpisovou prémii. NHL, která se vložila do jednání, odpověděla, že aby si hráč směl ponechat peníze z této prémie, musel by nějakým způsobem splnit podmínky smlouvy. Ty, řekla liga, nesplnil.

Šipačov řekl, že by vrátil celou prémii, kromě 86 tisíc dolarů, které, jak tvrdil, si už odpracoval.

Reakce vedení Golden Knights zatím není známa, ale soudě podle toho, že kývla liga, zdá se být pravděpodobné, že přikývlo.

Vedení Golden Knights sice povolilo Šipačovovu zástupci Petru Svobodovi, aby zkusil najít mužstvo, které by hráče přijalo výměnou za někoho jiného, kdo by se hodil Vegasu, ale podle toho, že srdceryvná podívaná pokračovala, se to nepovedlo. Je lhostejno, zda proto, že nikdo nechtěl Šipačova nebo proto, že Golden Knights se nezdáli hráči nabízení výměnou.

Golden Knights poslali 24. října Šipačova na farmu, jenže zjistili, že hráč odletěl 29. října zpět do Ruska. V tu chvíli mu oznámili, že mu zastavují činnost, a současně že pozastavuji výplaty podle smlouvy, která mu zaručovala devět miliónů dolarů za dva roky.

Golden Knights mohli jen těžko souhlasit s tím, že by ukončili Šipačovův pracovní poměr vyplacením ze smlouvy nebo prostou výpovědí. Důvodem je několik řádků v kolektivní smlouvě. Když chce mužstvo, ať už to je z jakéhokoliv důvodu, hráče vyplatit ze smlouvy, případně mu dát výpověď, musí ho nejdříve zapsat na tzv. bezpodmínečný seznam volných hráčů (unconditional waivers). Tam musí jeho jméno setrvat přesně 24 hodiny od chvíle, kdy je tam mužstvo ohlásilo. A během těch 24 hodin může třicet mužstev ohlásit, my ho bereme, a kromě pořadí v tabulce rozhodne jedině, kdo to řekne první.

Podle kolektivní smlouvy by v takovém případě bylo jasné, že by Vegas musel vyplatit zbytek těch dvou miliónů, takže nové mužstvo by ušetřilo: vyplácelo by pouze gáži. Navíc by Golden Knights riskovali, že přijdou o hráče bez jakékoliv náhrady.

Golden Knights nemohli ani teoreticky žádat, aby se všech ostatních třicet generálních manažerů zavázalo, že nechají Šipačova odejít, aniž by zkusili ho nějak získat pro sebe. Byla by to totiž nezákonná úmluva známá cizím slovem collusion. Na to by NHLPA poslala vzápětí svoje právníky, a potřebovala by jeden jediný důkaz, že došlo k nějaké takové dohodě.

Golden Knights mohli (čistě teoreticky) žádat Vadima Šipačova, aby jim čestným slovem slíbil, že se nedomluví s žádným jiným mužstvem NHL. A co kdyby Šipačov slib nedodržel? Jak by Golden Knights mohli vyhrát kdekoliv v Severní Americe podobnou soudní pří?

Tohle už je teď akademická otázka: Šipačov odmítl slíbit cokoliv, a nakonec souhlasil, že odejde do důchodu z NHL.

Závěr: Golden Knights mají o bolehlav méně, zatímco NHLPA od této chvíle nemůže hnout prstem. Hráč vrátí prémii za podpis a bude se kochat nadějí, že ty peníze vydělá nějak někde jinde.

Pro Šipačova to znamená najít si nové místo, nejspíše v KHL, avšak, podle nejnovějších zpráv, bez naděje, že by si zahrál na olympiádě v únoru 2018 v jihokorejském Pyeongčangu. Pokud olympijští bafuňáři neustoupí a nepovolí Rusům nastoupit pod jejich vlastní státní vlajkou, odehraje se celá olympiáda bez Rusů. A to celé jen proto, že ruští závodníci prý brali nejrůznější bobule (jako kdyby je jiní nebrali), a že jim ruské úřady údajně měly při té nekalé činnosti pomáhat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.