bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Boston Bruins zůstanou v rodině Jeremyho Jacobse

9. září 2019, 5:01

Petr Adler

Poslední pevné vůle se liší. Někdo dětem neodkáže nic, protože nic nemá, někdo jim odkáže stříbrné lžičky po babičce, protože nemá nic jiného, a pak je tu Jeremy Jacobs. Sice je pořád ještě naživu, ale odkázal Boston Bruins svým dětem už teď. Snad aby viděl, zda se budou ohánět podle jeho přání.

Ono, když člověku táhne na osmdesátku (dojde k tomu 21. ledna příštího roku), začne mu být jedno, že je v tabulce nejbohatších lidí světa na čestném 481. místě. Jistě, ohlédnutí za tím, jak udělal z podniku, který zajišťuje občerstvení diváků na nejrůznějších sportovištích naprostého obra v oboru, může jednoho utěšit, ale: co je to proti věčnosti?

A tohle syn chudého přistěhovalce z dob první světové války ví moc dobře. Vystudoval obchodní vědy na státní universitě v Buffalu, ba dokonce má papíry osvědčující dokončené postgraduální studium v Harvardu, je znám co dlouholetý předseda výkonného výboru Rady guvernérů NHL, ale zase: co je to proti věčnosti?

Novými majiteli Boston Bruins tedy budou synové Jerry Jr., Lou a Charlie, a dcery Lisann, Lynn a Katie.

Což vůbec neznamená, že se Jeremy starší přestane zajímat o dění v NHL.

“A to jim Véna písk,” pravil jeden z činitelů soutěže, “to je přece jasná věc, že starej zůstane Garyho hlavním ejcesgébrem.”

Tím Garym je pochopitelně míněn komisař NHL Gary Bettman. Ejcesgébr (v údajně spisovné řeči Eitzesgeber) je v podivné směsi řeči Jiddiš a němčiny poradce, ovšem toho zákulisního druhu, který za to ani nemusí nic moc brát, dělá to jaksi ze zájmu o věc.

A přesně to je případ Jeremyho Jacobse.

Jeho tatík a strejcové přišli do Ameriky v roce 1915 s holými zadnicemi. Když dali dohromady podnik, který se dnes jmenuje Delaware North, museli v ruce obracet každý pětník dvakrát. Jejich syn a synovec je dodnes toho názoru, že člověk má utrácet jenom tolik, na co má, a že mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci je podstatný rozdíl. Ten první nese kůži na trh, a když udělá špatný krok, odnese si to nejen on (a jeho rodina), ale i jeho zaměstnanci. Ti druzí by si měli vážit, že se ten první s nimi v podobě mzdy dělí o svůj příjem.

Ale ano, ti druzí svoji práci způsobují, že ten první vůbec má nějaký příjem, jenže: ten první si může k vytváření příjmů najmout kohokoliv. Někdo si tu práci musel vymyslet, a to určitě nebyli ti druzí.

A tohle je názor, který velice často způsobuje, že vyjednávači hráčských odborů NHLPA mlátí hlavami o stěny (a kdyby bylo na Jeremym Jacobsovi, nechal by je bez mrknutí oka zaplatit za nové vymalování).

Jak to tedy bude?

Děti se se mnou budou dělit o část příjmů z mužstva, řekl Jeremy Jacobs Kevinovi Dupontovi z Boston Globe. Ale jinak, dodal, to už bude jejich mužstvo. A vysvětlil svůj krok poměrně jednoduše: jeho přáním bylo a je, aby mužstvo zůstalo v rodině.

Krok bude samozřejmě muset schválit Rada guvernérů (ostatních vlastníků) NHL, ale ani ten největší škarohlíd si nedovede představit, že by někdo pípl na znamení nesouhlasu. Zvláště, když Jeremy Jacobs zdůraznil, že mu jde o to, aby jeho Bruins zůstali bostonským pojmem na věčnost. Něco jako Hradčany v Praze.

Jeremy Jacobs Bruins koupil v roce 1975 za 10 miliónů dolarů. To byla děsná láce, protože tahle částka by se s přihlédnutím k inflaci dnes rovnala 48,41 miliónům, neboli nejvýše pětinásobku původní ceny. Kdyby se dětičky rozhodly, že mužstvo prodají, zač by je papá asi dokonale proklel, třeba i ze záhrobí, podle časopisu Forbes by dnes utržily 750 miliónů dolarů. (A to jsou Boston Bruins v letošním hodnocení listu v NHL na pátém místě, za New York Rangers, Montréal Canadiens, Toronto Maple Leafs a Chicago Blackhawks.)

Jeremy Jaciobs vysvětlil, že jeho děti sdílí jeho názor, že Bruins patří v jeho podnicích mezi nejdrahocennější rodinné šperky, s nimiž se musí zacházet s úctou, která jim náleží.

Jeremy Jacobs se nezmínil, zda zůstane i nadále členem Rady guvernérů NHL, ale i kdyby tam skončil, jeho synové Jerry Jr., Lou a Charlie už dnes slouží jako náhradní guvernéři (alternate governors). Takže půjde pouze o dohodu, kdo z nich se zbaví přídomku náhradní.

Ovšem: kromě toho, že je od roku 2017 uctívaným členem Dvorany slávy co budovatel, slouží Jeremy Jacobs už tucet let co předseda Rady guvernérů. Zatím se nezmínil, zda míní složit i tento úřad, a není ani dost málo zřejmé, že by jej za něj převzaly jeho děti, jaksi samospádem, co další dědictví.

V každém případě, i předáním otěží předvedl Jeremy Jacobs svoji obvyklou předvídavost. Ovlivnil budoucnost, dokud to ještě mohl udělat, a zajistil, aby zůstala co nejpřesněji taková, jakou si ji přeje vidět on. Zda ta budoucnost opravdu zůstane taková, jakou si ji přeje dnes Jeremy Jaciobs, ukáže jedině právě ta budoucnost.

Jeremy Jacobs se nezmínil, jaké podmínky stanovil, aby se jeho děti nerozhádaly dříve, než za něj na hřbitově dozpívají pohřební písně. Ale podle jeho dosavadních životních rozhodnutí to vypadá, že se děti budou smět hádat o čemkoliv, jenom ne o budoucnosti Boston Bruins.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.