bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: bude Jaromír Jágr Zlatým rytířem?

18. června 2017, 20:37

Petr Adler

Jakkoliv to zní neuvěřitelně, Jaromír Jágr je mezi hráči, kteří jsou (alespoň na papíře) vystaveni nebezpečí stěhování: Florida Panthers ho nechali mezi hráči, které nebude chránit před pařáty nováčka ligy, Las Vegas Golden Knights. NHL seznamy odtajnila v neděli dopoledne.

Vedení ligy tvrdí, že ty seznamy byly tak tajné, že žádné mužstvo nemělo až do chvíle nedělního zveřejnění potuchy, koho jiní chrání a koho ne. Generální manažeři mohli tušit, a to bylo vše.

Golden Knights mají teď tři dny na to, aby si vybrali. Z každého mužstva musí dostat po jednom hráči. Kdo je zaujal, to se dozvíme až ve středečním přenosu ze slavnostního večera, na němž budou hráči dostávat nejrůznější ceny. Soupisku ale musí odevzdat lize už ve středu dopoledne.

Velkorysí Rytíři

Vedení Golden Knights ovšem udělalo neuvěřitelně velkorysý krok. Vydalo prohlášení, v němž sdělilo, že je otevřeno jednáním s kterýmkoliv ze třiceti ostatních mužstev ohledně toho, koho nakonec zvolí z jejich sestavy nechráněných hráčů. Dalo najevo, že chápe, že mužstva čelila čistě početním omezením, takže se jim mohlo stát, že nemohla chránit všechny, koho chránit chtěla.

Pravidlo znělo: mužstvo smí chránit buď osm hráčů v poli (bez ohledu na postavení) a jednoho brankáře, nebo sedm útočníků, tři obránce a jednoho brankáře.

Je pravda, že třeba právě o takového Jágra by Dale Tallon, generální manažer Panthers, přišel ohromně nerad. Jenže právě proto, že nemohl chránit všechny hráče, nemohl chránit Jágra. Stejně, jako nemohl chránit brankáře Roberta Luonga.

Tallon před několika dny naznačil, že doufá, že uzavře s Jágrem novou smlouvu jakmile skončí rozšiřovací výběr (expansion draft). Čili doufá právě ve velkorysost vedení Golden Knights.

Ne, že bychom vás neměli rádi, ale ...

Seznamy nechráněných hráčů se hemží zajímavými jmény. Je mezi nimi třeba Shane Doan, dlouholetá oporu původně Winnipeg Jets, kteří se převtělili v Phoenix Coyotes, a dnes jsou Arizona Coyotes. A když už jsme ou pouštních psů, nechráněni jsou i Radim Vrbata a Zbyněk Michálek.

V Liberci se jistě nadchne Ladislav Šmíd, že ho nechrání Calgary Flames.

Dalším nechráněným Čechem je Andrej Nestrašil (Carolina Hurricanes).

Ani Michal Rozsíval (Chicago Blackhawks) si nemůže být jist.

Mladík Lukáš Sedlák je mezi nechráněnými hráči Columbus Blue Jackets.

Dallas Stars nechrání Aleše Hemského, Jiřího Hudlera a Matěje Stránského.

Martin Frk, Tomáš Nosek a Petr Mrázek jsou mezi nechráněnými hráči Detroit Red Wings.

Edmonton Oilers nechrání Romana Horáka a Davida Musila.

Florida, vedle zmíněného Jágra, nechrání ani Jakuba Kindla.

Mezi nechráněnými hráči Los Angeles Kings nalezneme i jméno Mariána Gaborika.

Martina Hanzala nechrání Minnesota Wild, zatímco Montreal Canadiens nechrání Tomáše Plekance (ale, pro srovnání, ani Alexandera Radulova).

Nashville Predators uvádí mezi nechráněnými Marka Mazance. A New Jersey Devils se mezi chráněné nevešel Petr Straka. Kousek od nich nechrání New York Islanders Jaroslava Haláka, zatímco New York Rangers nechrání Marka Hrivika.

Mezi nechráněné se v seznamu Philadelphia Flyers dostal také Michal Neuvirth. Tampa Bay Lightning mají mezi nechráněnými Andreje Šustra, Petera Budaje a Jaroslava Januse.

St. Louis Blues sice mají rádi Dmitrije Jaškina, ale ne tolik, aby ho chránili.

Toronto Maple Leafs nechrání Milana Michálka, Martina Marinčina a Romana Poláka.

A na úplný závěr, na seznamu nechráněných hráčů Winnipeg Jets jsou jména jako Marko Daňo, Tomáš Kubalík a Ondřej Pavelec.

Teď nastanou doby zákulisního vyjednávání. Výměny ovšem budou smět být dokonány jedině ve veškeré tichosti. A ve středu Golden Knights ohlásí svoji první sestavu, v níž musí být devět obránců, čtrnáct útočníků a tři brankáři, a zbytek do třicítky nechť si rozdělí dle vlastního uvážení.

A pak také bude teprve jasno, kdo v jednání s Golden Knights vyměnil koho kam a za koho.

Znalci mezi čtenáři si patrně všimli, že mezi nechráněnými hráči jsou také jména, jejichž nositelé už nehrají v NHL. Jenže (z nejrůznějších důvodů) dosud nevyplnili, nepodepsali a neodevzdali papíry o odchodu do důchodu ze severoamerické soutěže> Jejich hráčská práva patří mužstvům, která s nimi měla uzavřeny poslední smlouvy před odchodem jinam (třeba do Evropy).

A na závěr vysvětlivky pro čtenáře neznalé řeči hrdého Albionu: protected znamená chráněný, available znamená dostupný nebo k dispozici, F znamená útočník (forward), D znamená obránce (defenceman) a G znamená brankář (goalie).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.