bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: budoucnost hokeje ve středu zájmu schůze generálních manažerů

4. března 2019, 6:17

Petr Adler

Když se kouč splete a protestuje proti neodpískanému postavení mimo hru zbytečně, musí poslat někoho z hráčů, kteří byli právě na ledě na dvě minuty na trestnou lavici. Když ale protestuje zbytečně proti údajnému bránění ve hře brankáři, nestane se nic. Protesty proti postavení mimo hru jsou přesné ve třech čtvrtinách případů. Nesouhlas s neodpískaným bráněním ve hře brankáři je správný jen ve čtvrtině případů.

To říká o hazardu s protesty všechno.

A o tom budou, kromě jiného, jednat od pondělka do středy generální manažeři mužstev NHL na své pravidelné schůzi ve floridském letovisku v Boca Raton (na snímku).

Očekává se, že vedení NHL seznámí generální manažery s nejnovějším vývojem dění kolem nastávajícího nového mužstva v Seattle. Pravidla rozšiřovacího výběru (expansion draft) jsou dána: budou stejná jako ta, která platila pro vznik Vegas Golden Knights.

Generální manažeři budou také zvědaví na zprávy vedení soutěže, co (a zda vubc) se děje kolem kolektivní smlouvy. Nejpozději v neděli letošního 15. září bude jasné, zda jednání začnou před původně sjednaným vypršením současné kolektivní smlouvy nebo až po něm. Smlouva má platit do čtvrtka 15. září 2022. Liga může požádat o její zrušení v neděli 1. září 2019, hráčské odbory NHLPA mohou učinit totéž o dva týdny později. Tohle je pro mužstva informace nadmíru důležitá: podle toho buou plánovat sestavy na příští léta, podle toho budou stanovovat svá pořadí hráčů pro výběry nováčků (draft).

Generální manažeři se budou bavit o změnách pravidel, které jsou zatím hodně vzdálené. Třeba: co se stane, když budou mít na konci základní části sezóny dvě nebo více mužstev stejný počet bodů a bude třeba rozhodnout, kdo postoupí do pohárové soutěže. Budou platit body ze šedesáti minut stejně jako body za vítězství v nastavení nebo z nájezdů?

Nebo: budou mít rozhodčí na ledě možnost ověřit si na videu, zda mají hráče potrestat více než dvěma minutami (včetně trestů až do konce zápasu)?

Nebo: když útočící hráč ve svém útočném pásmu vystřelí a puk vyletí mimo hrací plochu, bude se vhazovat ve středním pásmu, jako je tomu dosud, nebo v útočném pásmu, tedy tam, kde ke střele došlo? Změna by mohla vést k vyššímu množství branek.

NHL pozvala většinu hokejových sdružení z celého světa, včetně Mezinárodní hokejové federace (IIHF), národních svazů, ale i vedení kanadské mládežnické soutěže, ke schůzi, která se bude týkat výlučně bezpečnosti hráčů. Od výstroje a výzbroje, až k výchově hokejistů od dětství až k nejvyšší úrovni.

Tahle schůze se bude konat až po skončení porad generálních manažerů, ale už teď je známo, že mnozí čelní představitelé mužstev NHL, včetně řady lékařů, mají v úmyslu zůstat v Boca Raton a zúčastnit se té mezinárodní sešlosti. Vedení nejvyšší severoamerické soutěže očekává, že by toto shromáždění mohlo dát podněty ke sjednocení způsobů jak chránit zdraví hráčů (novým oblíbeným slovíčkem je v podobných případech výraz protokol). Nejde jenom o ty dnes tolik probírané otřesy mozku. V poslední době se rozmohly případy, kdy se brusle padajících hráčů přiblížily velice nebezpečně k nechráněným částem těl jiných hráčů, ať spoluhráčů nebo soupeřů.

Nečeká se, že letos vyjdou z Boca Raton nějaké převratné změny. Očekává se, že řeč bude hlavně o budoucnosti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.