bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Calgary Flames odešli Briana Burkeho

28. dubna 2018, 1:20

Petr Adler

Calgary Flames letos půjdou do prvomájového průvodu bez svého presidenta hokejových operací Briana Burkeho: v ten den opustí úřad. Část věty, která sděluje, že Burke odchází, platí. Jinak není známo, že by někdo uspořádal v Calgarech prvomájový průvod, a že by snad Calgary Flames nějak lpěli na tom, aby se jejich zaměstnanci zúčastnili s nadšením, mávátky, vlaječkami i třepetalkami.

Neví se ani, zda Burkeho odchod znamená, že se Flames odkloní od jeho základního názoru, že mužstva, s nimiž má co do činění, mají překypovat testosteronem a podobnými hormony, způsobujícími rvavost až dravost na hranici trestního zákona.

Jisto je, že president mužstva Ken King řekl, že když Burke v roce 2013 nastupoval, mluvilo se o pětiletém plánu, a pět let uplynulo letos. Dle Kingova podání to vypadá tak, že si pánové sedli, popili po kafíčku a domluvili se, že to bylo krásné, ale že teď že je třeba zkusit zase něco jiného.

Burkeho podání události zatím není známo. Jisto je pouze to, že se k němu Flames zachovali slušněji než Toronto Maple Leafs: v lednu 2013 jel na letiště, připraven cestovat na tradiční schůzi generálních manažerů, když se mu dostalo telefonického sdělení, že nemusí nikam jezdit, neboť už není generálním manažerem.

Generální manažer Flames Brad Treliving si nejspíše oddechne úlevou. Jakkoliv původní dohoda zněla, že za mužstvo odpovídá on, těžko šlo očekávat od osoby tak velice aktivní jako je Brian Burke, že mu nebude dávat nevyžádané rady, které bude považovat za pokyny.

Člověk míní, Flames mění

Není tomu tak dávno, kdy Burke odpověděl na přímou otázku, jak dlouho pobude ve vedení Calgary Flames: viděl to na dalších 10 až 15 let. Zdůvodnil to osobní zkušeností: potřeboval zbudovat jakýsi nový příjezd ke svému domku. Vyhledal stavební podnik, jeho odborníci prohlédli místo a sdělili Burkeovi cenu a jak dlouho to bude trvat. Burkemu vyhovovaly oba údaje, i řekl: kde mám co podepsat?

Nikde a nic, řekl mu stavbyvedoucí, jste v Albertě, pane, tady stačí na znamení dohody potřesení pravicí.

A tak se také stalo, řekl tehdy s nadšením Burke, když vyprávěl v televizním rozhovoru, proč se mu tak líbí žít a pracovat právě v Calgarech.

Takže s tím je konec.

Diváci kanadského Sportsnetu, který vysílá Hockey Night in Canada tedy budou mít už příští týden možnost naslouchat Burkeovu komentáři o zápasech letošní soutěže o Stanleyův pohár.

Flames (alespoň zatím) nejmenovali žádnou náhradu. Hokejové operace povede Treliving, zatímco Don Maloney zůstane v křesle vice-presidenta, a Craig Conroy s Bradem Pascallem (manželem bývalé skvělé hokejistky a olympijské vítězky, a dnes neméně skvělé komentátorky Hockey Night in Canada Cassie Campbell-Pascallové) zůstanou Trelivingovými asistenty.

Shrnuto: mizerná sezóna tedy stála místo kouče Glena Gulutzana, jeho asistenty Davea Camerona a Paula Gerrarda, a teď se zakutálela i hlava Briana Burkeho. Nejúsměvnější asi je, že úřad presidenta hokejových operací Flames vytvořili zcela otevřeně právě pro Burkeho.

Na Gulutzanovo místo přišel Bill Peters, koho si vybere za asistenty on, to se ještě uvidí.

Burke absolvoval právní fakultu university v Harvardu v roce 1981, a od té doby byl vždycky nějak spojen s hokejem. Nejdříve jako hráčský zástupce, pak přešel k Vancouver Canucks, kde se zapsal do dějin. Dal dohromady složitou výměnu, díky níž si Canucks ve výběru roku 1999 ve Fleet Center v Bostonu v prvním kole jako druhého hráče v pořadí mohli vybrat Daniela, a jako třetího Henrika Sedina.

Mimochodem, ty dva tenkrát předběhl Patrik Štefan, kterého si jako prvního hráče vybrali Atlanta Thrashers (dnešní Winnipeg Jets).

Canucks už dříve získali výměnou s New York Islanders obránce Bryana McCabeho. Toho teď vyměnili do Chicaga. Blackhawks se zbavili čtvrtého místa v pořadí, které připadlo Vancouveru. Jenže nic z toho neznamenalo, že Tampa Bay Lightning nebo Atlanta neskočí po jednom ze dvojčat. Burke nabídl Tampě dvě místa v jednom z dalších kol, a to čtvrté místo, které získal od Chicaga, navíc. Tím se dostal na jejich místo. Pak získal slib Atlanty, že když jim pošle své první místo, to od Tampy, za slib, že ho Atlanta Thrashers nezneužijí, aby si vybrali jednoho ze Sedinů.

Don Wadell dodržel slovo, a Burke získal pověst šamana.

Pracovával také v NHL co zástupce komisaře Garyho Bettmana přes hokejové operace. Dotázán nedávno, zda by ho zajímalo převzít NHL po Bettmanovi, až se komisař rozhodne odejít do důchodu, řekl Burke jednoznačně, že nikdy, ani náhodou. Jsou chytří lidé, řekl tenkrát, a jsou lidé chytří jako Bettman. Mezi ty já nepatřím.

Nedal najevo, zda to myslí jako poklonu nebo urážku, i když dodal, že dosavadní Bettmanův zástupce Bill Daly by patrně byl také jeho nejlepším nástupcem. Nemluvě už ani o tom, řekl, že takový komisař se musí umět chovat slušně ke všem lidem, které potká. A to, přiznal velice otevřeně, to já neumím.

I hloupé pravidlo je pravidlo

Navíc, a to už Brian Burke nedodal, asi proto, že to neví, někdy mu chybí pružnost, často tak nezbytná v nejrůznějších jednáních.

Posloužím na závěr osobní vzpomínkou. Byl to zápas Edmonton Oilers na domácím ledě, stáli jsme vedle sebe vysoko nad ledem, chýlilo se ke konci zápasu, soupeř prohrával o jednu branku, takže odvolal brankáře. Oilers se zoufale bránili. Puk se náhodně dostal k jejich útočníkovi Andreji Kovalenkovi. Ten se rozjel. Mezi ním a brankou soupeře bylo úplně volno, takže mohl vystřelit (a trefit se) odkudkoliv.

Jenže Kovalenko byl trochu frajírek. Přijel až k brance, a s jednou nohou v brankovišti puk pohodlně doklepl.

To bylo v době, kdy se to nesmělo. Jakákoliv část útočícího hráče v brankovišti způsobila zahvízdání, že gól neplatí.

Tak se stalo i tentokrát.

Poslyšte, otočil jsem se k Burkemu, tehdy šéfu hokejových operací NHL, co to je za blbost?

Jaká blbost? opáčil Burke. Pravidlo to je.

Je, připustil jsem, ale vzniklo na ochranu brankářů, a teď, jestli nemám vlčí mlhu, tam žádný brankář není.

Není, uznal Burke, ale pravidlo to je.

I když je to v tomto případě nesmysl?

Ano, i když to je v tomto případě nesmysl, uzavřel Burke.

Řekl to hlasem tak rozhodným, že už jsem se raději na nic neptal.

Ale od té doby vím, kdo je Brian Burke: muž, který se domnívá, že když má svoji pravdu, nesmí od ní ustoupit. I kdyby ho to mělo stát místo. Tak, jak mu to právě dali najevo Calgary Flames.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.