bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Capitals hrozí bratrovražedná bitva?

5. dubna 2017, 8:22

Petr Adler

Kapitán Washington Capitals Alexander Ovečkin (na snímku) je nespokojen s rozhodnutím NHL, že vynechá zimní olympijské hry roku 2018 v jihokorejském Pyeongčangu. A současně dodává, že jemu vlastně je rozhodnutí ligy lhostejné: on bude reprezentovat rodné Rusko i kdyby na sůl nebylo. Ostatně, řekl, má už předem zajištěný souhlas majitele Teda Leonsise. A, uzavřel Ovečkin svůj projev, je si jist, že i jeho washingtonští spoluhráči, budou-li nominováni, dostanou Leonsisovo požehnání. Jmenoval mezi nimi i brankáře Bradena Holtbyho. A to neměl.

“Nemíním opustit svoje mužstvo ve chvílích, kdy mě potřebuje,” odpověděl Holtby na dotazy přítomných novinářů.

Ale co Ovečkin? nenechali se odbýt přítomčni reportéři.

“To je jeho rozhodnutí,” pokrčil Holtby rameny. Ne, že by tím jakkoliv naznačoval nějaký ideologický rozkol v mužstvu, ale nesouhlas s výroky jeho kapitána se nedal přehlédnout.

A pak několika vhodně volenými slovy Holtby zboural řeči nejrůznějších zastánců olympijské účasti NHL. Ti totiž tvrdí, možná správně, možná ne, že čas oponou trhnul, a že dnešní mladí hráči vyrostli s povědomím olympijských her jako vrcholné a celosvětově oblíbené soutěže, takže jim hodně záleží, aby mohli hrát v barvách svých zemí.

Ale ano, připustil Holtby, říká se to, ale: “Podle mého názoru ovšem hrají nejlepší proti nejlepším právě v NHL. Od dětství jsem snil, a dodnes sním, o tom, že vyhraju Stanleyův pohár. Samozřejmě, olympijské hry jsou důležité, o tom není sporu, ale můj životní sen je Stanleyův pohár. Byl, je, a dokud ho nezískám, bude.”

Holtby není žádný stařec: je mu 27 let. Když hráči NHL poprvé přišli na olympiádu v zimě 1998 (Nagano), bylo mu osm let. Takže zažil zhruba totéž, jako třeba Connor McDavid, kapitán Edmonton Oilers, který je sice mladší (letos ve vší slávě dosáhl dvacítky), ale zase ne o tolik. McDavid tvrdí, že ho rozhodnutí NHL zklamalo.

Inu, to jistě zklamalo mnohé. Třeba kouče Toronto Maple Leafs (a kanadské hokejové olympijské reprezentace) Mikea Babcocka. Ten dlouze pěl slávu na olympiádu, děl, že to bez NHL nebude ono, ale pak připustil to nejdůležitější: “Ovšem, nevlastním žádné mužstvo.”

Nakonec, i ten Ovečkin, když si uvědomil, že teď už nepůjde jenom o vlastenecké řeči, nemluvil tak vášnivě jako ještě před několika dny. Takže řekl, že teď bude myslet na závěr sezóny, potom na Stanleyův pohár, a v létě si sedne se svým zaměstnavatelem, vlastníkem Capitals Tedem Leonsisem, aby si o tom promluvili.

Obecně řečeno je zajímavé, že severoameričtí hráči sice nebyli rozhodnutím NHL nadšenií, ale chápali je. A rozhodně nemluvili o porušování smluv. Na rozdíl od svých Evropou zrozených kolegů.

Bude také zajímavé slyšet, jakou bude zpívat Leonsis teď, kdy jde do tuhého. A že do něj jde, zdůraznil komisař NHL Gary Bettman. V odpovědi na otázku, co liga udělá, jestli některá hvězda prostě zvedne kotvy, odpověděl nepřímo, ale vlastně velice hrozivě.

“Hráči mají platné smlouvy,” řekl Bettman. “Jistě, ty smlouvy jsou uzavřené s majiteli mužstev, jenže bude dobře, když si hráči vzpomenou, že jim ty smlouvy zaručují velice příjemné výdělky. Bez platících diváků NHL by takové výdělky neměli. Jsou tedy odpovědni v první řadě naším divákům.”

Nemusel snad ani dodávat, že liga tuto povinnou odpovědnost vztahuje i na majitele mužstev.

Proto také nebylo divu, když kapitán Pittsburgh Penguins a kanadské hokejové reprezentace Sidney Crosby řekl, že ho to sice mrzí, že se Pyeongčang bude muset obejít bez NHL, ale na otázku, zda by uvažoval, že by jel ať se to NHL líbí nebo ne, se usmál: “Jistě, míříte na Ovečkina. Osobně si nemyslím, že nechat své vlastní mužstvo, aby za mně a beze mně bojovalo o účast ve Stanleyově poháru by bylo bůhvíjak sportovní.”

Nemusel snad ani dodávat, že si nedovede představit, že by se kanadský hokejový svaz (Hockey Canada) vzepřel NHL a jmenoval do národního mužstva její hráče i přesto, že se NHL odmítla zúčastnit.

Stejně tak se nezdá, že by se lize postavil americký hokejový svaz (USA Hockey). Není ani pravděpodobné, že by něco podobného provedl některý z evropských národních svazů. Kromě, snad, Rusů. Jenže, řeklo několik činitelů NHL pod podmínkou utajení jejich jmen, to snad ani nejsou Evropani.

Není všem dnům konec?

Dave Reid, bývalý přední hráč Boston Bruins, dnes jeden z komentátorů pravidelného pořadu televizní TSN jménem TH2N (zkrátka pro That’s Hockey Tonight), řekl, že rozhodnutí o účasti NHL v ruském Soči v roce 2014 také padlo až v půli července předchozího roku. Takže, dodal, má pocit, že všechny ty řeči presidenta IIHF Reného Fasela o konci dubna jako o dni, kdy musí vědět, a vědět vše, stejně jako řeči vedení NHL o tom, co jim všechno vadí, jsou jenom součástí dalšího vyjednávání.

Fasel najednou zjistí, dovodil Reid, že konec letošního dubna přece jen nemusí být datem, kdy končí svět, zatímco NHL může zjistit, že prachy, které ji nabízí IIHF na úhradu nákladů přece jen nesmrdí tolik, jak se to zdálo původně.

Je ovšem pravda, že Faselův nátlak způsobil, že NHL se místo tichého vyčkávání cítila být povinna prásknout dveřmi hned teď.

Avšak lze si jen těžko představit, že NHL jen tak změní názor na původ peněz, které ji nabízí IIHF náhradou za smlouvu, kterou jednostranně zrušil MOV. Fasel by chtěl použít peněz, které jeho podnik dostává od MOV, aby je rozdělil národním svazům, které jich mají užívat k rozvoji dětského a mládežnického hokeje.

Pokud jde o NHL, jde o okrádání vdov a sirotků. MOV na účasti NHL vydělává nehorázné peníze, nechť nám naše náklady uhradí ze svých zisků, říká vedení ligy.

Tím také opovržlivě zamítlo tvrzení hráčských odborů NHLPA, ale i MOV. Tato dvě sdružení totiž ve svých vyjádřeních nesouhlasu s postupem ligy tvrdila, že nechápou, vždyť přece IIHF řekla, že NHL dostane svoje náklady zpět.

Navíc lize jde o to, že s ní MOV zachází jako s nějakým vesnickým hlupáčkem. Odmítá jí dát práva na použití zvukového a obrazového materiálu o účasti svých špičkových zaměstnanců na olympiádě. A nejen to: odmítá se o tom vůbec bavit. Natož o tom jednat.

Věc shrnul dosti zajímavě Bob Nicholson, dnes vice-president Edmonton Oilers, ale donedávna president Hockey Canada a dodnes vice-president IIHF. Tedy člověk, který vidí do karet oběma stranám. A nejen to, jako šéf Hockey Canada byl Nicholson od samého začátku u olympijských účastí NHL, takže ví, že k tomu došlo proto, že MOV a IIHF tekla voda do bot a mezinárodní páni usoudili, že nejúčinnější záchranné kolo nemohou dostat jinde než u NHL.

“Jistě,” řekl Nicholson, “je to škoda. Jenže pání z MOV a IIHF by se měli nejdříve podívat sami do svých tváří v zrcadlech. A hlavně páni z MOV. Představovat si, že NHL bude tančit podle toho, jak hvízdají, to to trochu přehnali. Ukousli si trochu větší sousto než měli.”

A na doplňující otázku, že tedy dobrá, ale jak to bude s Pekingem v roce 2022, se Nicholson jenom usmál: “Uvidíme, co páni z MOV řeknou, až jim televizní sledovanost spadne tam, kde byla, než jim přišla NHL na pomoc.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.