bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Darryl Sutter je na důchod příliš mlád

28. dubna 2017, 6:58

Petr Adler

Obří farma v albertském Vikingu si na svého pána ještě asi bude muset nějakou tu chvíli počkat: Darryl Sutter (na snímku) totiž řekl reportérovi Garymu Lawlessovi z kanadské TSN, že v jeho 59 letech je na myšlenky o odchodu do důchodu ještě příliš brzo.

Los Angeles Kings se rozloučili se svým dlouholetým koučem 10. dubna, a současně dali padáka také jeho generálnímu manažerovi Deanovi Lombardimu.

Těžko říci, kdo z těch dvou může víc za to, že Kings propásli (opět) soutěž o Stanleyův pohár. Sutter mohl stavět pouze hráče, které mu obstaral Lombardi, zatímco Lombardi mohl na druhou stranu tvrdit, že Sutter ztratil důvěru hráčů (ztratit kabinu se tomu říká v NHL, doslova: lose the room), nebo že nemohl z nejrůznějších příčin sehnat hráče, kteří by pomohli mužstvu k dalším výšinám. Mohl by se vymlouvat na mzdový strop, na spoustu neočekávaných zranění, třeba také na to, že mužstvo přišlo z politicky korektních důvodů o služby obránce Vjačeslava Vojnova.

Ku cti Sutterově i Lombardiho slouží, že se ani jeden z nich nesnížil k omluvám, které by asi mnozí stejně považovali za výmluvy.

Naopak, Sutter šel tak daleko, že Lawlessovi ocitoval část své rozmluvy s majitelem mužstva, Philipem Anschutzem: “Řekl jsem panu Anschutzovi, že šest až deset let na jednom místě, s tím, že člověk má šanci na vítězství, co víc si může kouč přát. Takhle to dnes je.”

Sutterův osud je potvrzením pravidla, že minulost je sice krásná věc, ale majitelé kladou jednu jedinou otázku: “A cos pro mne udělal teď?” (anglicky: What háve you done for mě lately?).

Takže dva Stanleyovy poháry, k nimž Sutter přivedl Kings v sezónách 2011-2012 a 2013-2014 jsou sice krásnou vzpomínkou na šest let jeho působení u mužstva, ale to je také všechno.

A tohle Sutter, jako dokonalý profesionál, ví možná mnohem lépe než mnozí jiní.

Ovšem, řekl Sutter Lawlessovi, to, že nemíní ještě odcházet do hokejového důchodu zdaleka neznamená, že přijme jakoukoliv nabídku.

Nezáleží, zda půjde o mužstvo, které stojí poslední krůček před pohárovým vítězstvím, nebo zda půjde o mužstvo, které se ve volném pádu konečně rozhodlo, že bude zapotřebí je přestavět od základu.

Ostatně, většina mužstev, která stojí krůček od pohárového vítězství, nevyhazuje kouče jen tak zbůhdarma. Je poněkud pochybné, zda by nabídka přišla právě odtud. I když se staly v dějinách věci ještě podivnější, a jsou známy případy, kdy byl kouč “odejít” pouze proto, že nepřivedl mužstvo až do finále. Mužstvo podlehlo soupeři ve finále konference. Ale to byly spíše výjimky.

Jak pravil Sutter, základní podmínkou bude, že bude mít z nabídky nového místa dobrý pocit. Nejen to: ten pocit s ním bude muset sdílet i jeho rodina.

“Měl jsem kliku,” řekl Sutter. “Jenže mi už není třicet. A nemusím přijmout první nabídku, která přijde. Začnu uvažovat až ve chvíli, kdy uvidím, že to vyhovuje (synovi) Chrisovi a (manželce) Wandě. A, pochopitelně, mně samotnému.”

Christopher se narodil s Downovým syndromem, ve věku čtrnácti dnů musel podstoupit srdeční operaci, a následkem choroby žije dodnes s rodiči. Otec Sutter se kvůli synovi vzdal koučování Chicago Blackhawks. Zaměstnání u Calgary Flames prijmul, aby to měl blízko k rodině (autem je to z Vikingu do Calgar 349 km), a práci u San Jose Sharks vzal proto, že v okolí byla specializovaná lékařská pracoviště.

Christopherovi je dnes 24 let.

Darryl Sutter je veřejnosti znám ze svých tiskovek stručností, někdy spojenou s drsným humorem (to když si myslí, že reportérova otázka je, mírně řečeno, neinformovaná), ale když přijde řeč na Christophera, zvláště mezi čtyřma očima, zní i vypadá úplně jinak. Ta tam je jeho příslovečná zasmušilost. O Christopherovi, ale i o ostatních členech rodiny (starším synovi Brettovi, dceři Jessie, manželce Wandě) mluví s láskou tak otevřeně, že by to člověk od chlapa tak přísného nikdy nečekal.

Proto tedy, když mluvil s Lawlessem, bylo to pořadí jmen takové jaké bylo: syn Christopher, pak manželka Wanda, a teprve na úplném konci Darryl Sutter sám.

Hovor s Garym Lawlessem uzavřel Darryl Sutter stručnou odpovědí o fámách, že se míní odstěhovat na svoji farmu ve Vikingu a vrhnout se na plné pecky na pěstování hovězího dobytka: “Ještě ne. Hokej mi dal strašně moc, a já si myslím, že mu mám pořád co dát zpátky.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.