bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Dennis Wideman a Calgary Flames čelí žalobě čárového rozhodčího

21. dubna 2017, 6:25

Petr Adler

Čárový rozhodčí NHL Don Henderson podal soudu v Calgary žalobu na obránce Calgary Flames Dennise Widemana a jeho zaměstnavatele. Žádá náhradu škod, které mu Wideman způsobil zhruba před rokem zákeřným útokem zezadu v zápase proti Nashville Predators. Celkem Henderson požaduje 10,25 miliónů dolarů.

Stalo se to loni, 27. ledna. Útočník Predators Miikka Salomäki narazil obránce domácích Flames Widemana  do hrazení, rozhodčí nechali zákrok bez povšimnutí, Wideman se zvedl a ve zcela zřejmých mátohách bruslil ke střídačce svého mužstva. Když byl na dosah čárového rozhodčího Hendersona, změnil na chvíli směr, zvedl hokejku a krosčekoval ho v oblasti horní páteře. Rozhodčí se snesl na led, Wideman s úsměvem na tváří vstoupil na střídačku.

Pozorovatelé v hledišti (concussion spotters) signalizovali, že Wideman by měl okamžitě odejít na ošetřovnu a podrobit se vyšetření pro podezření z otřesu mozku. Wideman odmítl a zápas dohrál.

Konec kariéry

Jenže Henderson si od té doby nezapískal.

NHL tehdy napařila Widemanovi trest zastavení činnosti na 20 utkání, hráč se za pomoci odborů NHLPA odvolal, komisař ligy Gary Bettman trest potvrdil, Wideman se odvolal k nezávislému arbitrovi Jamesovi Oldhamovi, ten zamítl důkazy, které předložila liga, a trest Widemanovi snížil na deset utkání. Jelikož si jich Wideman tou dobou odseděl už devatenáct, museli Flames vyplatit mzdu za devět utkání, která Wideman nehrál.

A celou tu dobu byl Henderson v léčení.

Dodnes se nevrátil, a vypadá to, že už si v životě nezapíská.

Takže škody shrnul následovně: všeobecné poškození činí 200 tisíc dolarů, náklady na udržování bytu, údržbu zahrady a další náklady na nemocnici činí 50 tisíc, a ztráta příjmů teď i v budoucnu činí 10 miliónů dolarů.

V žalobě stojí, že Henderson utrpěl zranění hlavy, zadní části šíje, ramene a pravého kolene. Dále žaloba tvrdí, že utrpěl otřes mozku, cítí stále bolesti, práva paže a ruka znecitlivěly, avšak občas v nich pociťuje nepříjemné brnění, trpí dále úzkostnými stavy ze šoku a depresemi. Doklady potvrzují, že je úplně (i částečně) neschopen práce.

Samozřejmě, všechna tato tvrzení musí obstát před soudem, kde na ně budou útočit právníci Widemana, Flames, ale také asi NHLPA.

Ani Wideman ani Flames zatím nepředložili soudu prohlášení o obhajobě. Bez tohoto prohlášení bude těžké začít s přelíčením, ačkoliv ani to není nemožné.

Wideman a NHLPA totiž odvedli dokonalou práci. Převedli poměrně přímočarý případ, jakému se v Severní Americe říká otevřít a zavřít (open-and-shut) v legalistické bludiště.

Že mezi tím vykopali těžko překročitelnou propast mezi NHLPA a odbory rozhodčích, NHLOA, jim asi je jedno.

Obhajoba NHLPA, před Bettmanem i před Oldhamem, stála a padala s tím, že Wideman prý utrpěl po Salomäkiho zákroku otřes mozku, takže nevěděl, co dělá. Proto prý také odmítl okamžitou lékařskou pomoc.

Mimochodem, právě proto NHL později založila skupinu nezávislých pozorovatelů, kteří sedí před obrazovkami v Torontu a mají možnost si každý záběr přehrát okénko po okénku Pakliže tihle lidé sdělí trestné lavici, aby zastavila utkání a povolala rozhodčí k telefonu, kde jim řekne, který hráč musí okamžitě odejít z ledu, musí se tak stát, i kdyby hráč dupal, plakal a nazýval zmíněné odborníky ošklivými jmény.

Liga tehdy odpověděla, že potvrzení o Widemanově otřesu mozku přišlo od dvou lékařů, kteří mu byli vzdáleni a hovořili s ním pouze prostřednictvím počítačového programu FaceTime. Tohle, řekl Bettman, u něj není žádné vyšetření.

Kromě toho měla liga k dispozici pár Widemanových textových zpráv, které si vyměňoval ještě před prvním výslechem s kolegy. Wideman v nich psal opovržlivě o celém případu. Celý rozruch, napsal, způsobili pitomí novináři.

Tím, zdůvodnil své rozhodnutí Bettman, Wideman zcela shodil jakýkoliv náznak jakékoliv upřímnosti své veřejné omluvy.

Spor s arbitrem

Nezávislý arbitr Oldham nevzal zdůvodnění ligy v potaz. Liga pak ve svatém rozhořčení dala arbitrovi Oldhamovi okamžitého padáka se zdůvodněním, že si vytvořil jakési svoje vlastní pracovní zákonodárství.

NHL také požádala soud, aby Oldhamovo rozhodnutí zvrátil.

Tohle soud odmítl: kolektivní smlouva stanoví, že arbitrovo rozhodnutí je konečné a není do něj žádného odvolání. Ani soudního. To jste si, páni, měli tu kolektivní smlouvu dojednat jinak. Podepsali jste jí, tak jí dodržujte.

Liga se k věci nevyjádřila: ostatně, v žalobě nejde o ligu, ale o její pobočku.

A Peter Hanlon, který jako vice-president Flames přes sdělování má mluvit o všem možném, také raději zůstal zticha. To ovšem je pochopitelné: tady budou muset na zvědavé dotazy odpovídat právníci.

Flames budou v trochu nezáviděníhodném postavení. Jejich president hokejových operací Brian Burke totiž v době, kdy Bettman přemítal nad Widemanovým odvoláním, velice veřejně a ještě hlasitěji hřímal, že jak si to ta liga představuje, takhle to zbytečně protahovat. Dával tím najevo, že ten celý případ je mizerná prkotina. Zdůrazňoval, že mužstvo potřebuje Widemanovy služby, a tohle je ligové spiknutí, když si její komisař dává tolik na čas.

Od vystudovaného právníka Burkeho by se dalo očekávat, že pochopí, že napsat právnicky neprůstřelné rozhodnutí není jako houska na krámě, padlo pár neveřejných náznaků z ligy. Jinak odtud panovalo a dosud panuje výmluvně hlasité mlčení.

Henderson si už nikdy nebude moci užívat života plnými doušky, ale to není všechno.

Jeho léčení něco stálo a bude ještě stát.

A tady vstoupila na jeviště, ozářená světly reflektorů, albertska vláda. Zdravotní náklady způsobil Wideman svými nezákonnými činy a svojí nezodpovědností, sdělila žaloba, takže koruna (míněna je ta královská, čili, v řeči obyčejné, vláda) bude od něj (ale vlastně potažmo také od Flames) žádat náhradu nákladů za zdravotní péči: nejen tu již poskytnutou, ale i tu, která může být zapotřebí v budoucnu.

Vláda do svých požadavků zahrnula náklady na lůžkovou i ambulantní péči, zákroky zubních chirurgů, očních lékařů, chiropraktiků, podiatrů (odborníků přes chodidla), jakož i úhradu léčiv, psychologických služeb a všeho, co by mohlo být v budoucnu zapotřebí.

Za to, že Dennis Wideman zničil Donu Hendersonovi život, je to vlastně pořád ještě dost málo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.