bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: dostihne Světový pohár hokeje kopanou?

12. prosince 2019, 19:37

Petr Adler

Světový pohár v hokeji bude, pravil komisař NHL Gary Bettman, ale neřekl kdy. Řekl jenom, že nebude v únoru 2021, ale někdy později.

Původně se měl Světový pohár konat v roce 2020. Z toho nakonec sešlo, protože spolupořadatelé (NHL a její hráčské odbory NHLPA) se neuměli domluvit. Pak se mluvilo (trochu tajemně) o jakémsi zmezinárodnění Zápasu hvězd roku 2021, a z toho sešlo také.

Logická úvaha naznačuje, že se začínají (už teď) plánovat dva ročníky: 2024 a 2028.

Rok 2022 vůbec nepřipadá v úvahu: to je v Číně zimní olympiáda, a i když to dnes vypadá, že opět proběhne bez účasti hráčů NHL, nejvyšší soutěž světa nerada pořádá trucpodniky. Zvláště ne takové, kde by mohlo dojít k porovnávání.

Spolupořadatelé (NHL a NHLPA) by byli nadšeni, kdyby se jim povedlo dostat Světový pohár na opravdu světovou úroveň. Jejich ctižádostí je, aby se hokejový podnik podobal stejnojmennému fotbalovému podniku. Nemusí (a ani nemůže) to být jako vejce vejci, ale: mistrovství světa v kopané se v angličtině jmenuje světový pohár, a hokej by rád dokázal dát dohromady něco podobného.

Jistě, rozdíl je v tom, že kopanou hrají všude, a hokej ne. Vrcholný orgán kopané (FIFA) sdružuje celkem 211 národních svazů, vrcholný orgán hokeje (IIHF) sdružuje 81 národních svazů. To říká vše.

Nicméně, vrcholní představitelé NHL a NHLPA si jsou vědomi, že nemá cenu opakovat minulý Světový pohár (2016), který kvůli nedostatku času na přípravu nakonec nebyl ani ryba, ale ani rak.

Na papíře to vypadalo tak, že hostitelem byla úředně Kanada, dále hrála národní mužstva (podle abecedy) Ameriky, České republiky, Finska, Ruska a Švédska, a do počtu přibylo mužstvo Evropy, složené z hráčů zemí, které pořadatelé nepozvali, aby vyslaly národní mužstva, a podivný výtvor jménem mužstvo Severní Ameriky. To se skládalo z hráčů mladších 23 let. Už tohle byl veliký nesmysl, neboť mezi těmi mladíky byla řada hráčů, kteří tou dobou už zářili v NHL.

Bitvy o postup

NHL a NHLPA si příští Světový pohár představují tak, že by se nejméně rok před zahájením závěrečné části soutěže utkávala národní mužstva, která by hrála o postup. Totéž jako kopaná nebo řada jiných sportů. Spolupořadatelé se dohadují, zda by byla některá mužstva nasazena podle pořadí v jakémsi dosud nevymyšleném žebříčku, nebo zda by mělo místo zajištěno předem pouze mužstvo hostitelské země. Ano, hostitelské, nikoliv pořádající: NHL a NHLPA jsou pořád toho názoru, že pořadateli by měla být jejich sdružení. Byl to přece jejich nápad.

Spolupořadatelé sní o tom, že by se jejich Světový pohár konal vždycky jednou za čtyři roky, uprostřed meziolympijského období, a že by IIHF pro ten rok ustoupila od pořádání svého mistrovství světa.

Názor IIHF zatím není znám: její president René Fasel je na odchodu, odpovědnost za přijetí nebo nepřijetí by měli nést noví papaláši. Bude zajímavé, kývnou-li, co za to budou chtít. NHL žádala od Mezinárodního olympijského výboru za účast na olympiádách úhradu nákladů a možnost používat olympijského zpravodajství, včetně olympijských symbolů, pro své tržní záměry.

Tady jde o drobnost: mistrovství světa, které pořádá IIHF, se koná v době, kdy v NHL vrcholí boj o postup do soutěže o Stanleyův pohár, a kdy ta pohárová soutěž začíná. Těžko lze očekávat, že by NHL kvůli mistrovství světa snad zkracovala sezónu. Takže z jejích hráčů se mohou mistrovství světa účastnit pouze ti, jejichž mužstva nepostoupila do pohárové soutěže, nebo z ní včas vypadla.

Tahle překážka by v případě Světového poháru odpadla. Takže, říkají patřiční představitelé NHL i NHLPA, Světový pohár by byl opravdu soubojem nejlepších proti nejlepším.

Tohle je ovšem také heslem zastánců olympijské účasti NHL.

Jenže: NHL přišla na olympiádu poprvé v roce 1998 v japonském Naganu.

Hokej je olympijským sportem od roku 1920, kdy se hrál v létě. V roce 1924 vznikla zimní olympiáda. Hokej, tehdy ještě hraný na otevřených stadiónech, se přesunul. Až do doby, kdy se objevili sovětští hokejisté, hráli na olympiádách skuteční amatéři. Komunistické země považovaly špičkový sport za jeden z důležitých zdrojů reklamního tažení, které mělo dokázat, že jejich společenský systém je pro lidstvo lepší než předkrájený chléb. Takže tou dobou začali své komunistické země (dle hesla, že Sovětský svaz náš vzor) zastupovat hráči, kteří pracovali někde jinde jen na papíře, ale sportu se věnovali co svému zaměstnání.

Odliv za moře slané vody

Začátkem 90. let minulého století se karta trochu obrátila, železná opona zrezivěla, a hráči začali houfně odcházet z Evropy do Severní Ameriky, hlavně do NHL.

Tím se snížila úroveň olympijského hokeje, což znamenalo dramatické snížení diváckého zájmu, a to nutně vedlo ke snížení příjmů z reklam.

Tehdy MOV požádal NHL o pomoc, a ta, v domnění, že by olympijská účast jejích hráčů mohla pomoci získat nové trhy, přikývla. Vymínila si, že MOV uhradí její přímé náklady, protože přece jen šlo o přerušení sezóny v době, kdy se přiostřují boje o postup do pohárové soutěže.

NHL brzy zjistila, že s tím rozšiřováním obliby hokeje do nehokejových zemí se spletla. Nevěděla, jak z toho, až jí pomohl nový president MOV Thomas Bach, který jednostranně zrušil smlouvu s NHL.

Proto mohl Bettman říci, že NHL vidí olympijskou účast nerada, i když si je vědoma, kolika hráčům rve srdce, že nemohou reprezentovat své země. V podstatě se tvářil, že NHL je děsně líto, že nemůže hráčům ustoupit, zatímco v duchu tleskal Thomasu Bachovi a říkal si, že snad ve svém názoru vydrží.

Až dosud, mimochodem, byli mezi hráči NHL v tomto ohledu nejhlasitější ruští hokejisté. Ale teď, kdy vědí, že by museli vystupovat v dresech předepsaných MOV, a reprezentovali by vlastně jenom sebe, ba ani tu svoji hymnu by neslyšeli, jsou o olympiádách poměrně zticha.

Do hry vstupuje ještě jeden ohled: zájem diváků. Zvláště těch severoamerických, kterým nic moc neříká hokej někde za devíti moři a devíti horami a devíti železničními zastávkami, hraný někdy uprostřed severoamerické noci. Nebaví je ani pohled na vysoké porážky nehokejových zemí.

Mnohem větší zájem mají severoameričtí (a hlavně kanadští) diváci o mistrovství světa mladíků do 20 let, které začíná během vánočních svátků a končí na Tři krále. Nejen, že v této soutěži může každý rok vzejít vítěz z kteréhokoliv z nejméně čtyř mužstev, a hraje se proto neúnavně a až do závěrečné setiny vteřiny, ale navíc tady divák vidí budoucnost hokeje. Ovšem, to mu stojí za to, i když se třeba letošní turnaj odehraje v Čechách, a časový rozdíl bude nejméně šestihodinový (a nejdéle devítihodinový).

O Světovém poháru rozhodují NHL a NHLPA rukou společnou a nerozdílnou. A co je jejich, to si nedají vzít.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.