bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Gary Bettman odpovídá na otázky

26. srpna 2016, 21:38

Petr Adler

Patří reklamy na sportovní dresy? Na hokejovém Světovém poháru budou. Ale v NHL? Pokud jde o názor komisaře NHL Garyho Bettmana (na snímku), ne.

Reportér (nebo reportéři) kanadské tiskové agentury Canadian Press zasedl (nebo zasedli) kolem stolu, jemuž trůnil magnetofon, a kladl(i) Bettmanovi otázky. Následuje doslovný překlad jejich rozhovoru.

Pakliže to čtenáře zaujme, drobný komentář je k nalezení na samém konci.

CP: Zmínil jste se, že dresy NHL jsou posvátné, a že je nechcete poskvrnit reklamami. Myslíte si, že se o této věci bude někdy v budoucnosti jednat dále?

BETTMAN: Tohle není ani dost málo aktuální téma. Reklamy na dresech ve Světovém poháru nemají vůbec nic společného s reklamami na dresech v NHL.

CP: (Košíkářská) NBA ten krok udělala jako první. Když to udělala jedna soutěž, nemyslíte, že jde jenom o otázku času?

BETTMAN: Vždycky říkám, že byste nás do toho museli zatáhnout násilím, a my se budeme bránit kopáním kolem sebe a ječením. Nebudeme první. Dobrá, NBA byla první. To bychom museli mít před sebou opravdu obří nabídku, abychom o tom vůbec začali uvažovat.

CP: Čeho bude muset dosáhnout Světový pohár, abyste řekli: “To je dobré, budeme pokračovat”?

BETTMAN: Na základě předběžných známek si myslím, že to bude obrovský úspěch, vždyť stačí se podívat na činnost reklam, na použití nových technologií, na prodej vstupenek. Zhodnotíme, co se opravdu povedlo, i to, co bychom mohli udělat lépe, a z toho vyjdeme.

CP: Bude se ten podnik pohybovat od města k městu?

BETTMAN: Patrně.

CP: Změní úspěch Světového poháru vás postoj k olympiádě, že to třeba už nebude tak nezbytné, abyste se zúčastnili?

BETTMAN: My to neposuzujeme z tohoto hlediska. Domnívám se, že ta dvě rozhodnutí jsou na sobě navzájem nezávislá.

CP: Překvapilo vás, jaký zájem vzbudily útoky amerického Senátora (Richarda) Blumenthala (Demokrat za Connecticut) (ohledně postoje NHL stran spojení mezi otřesy mozku a CTE, chronické traumatické encephalopathii)?

BETTMAN: Nevzbudily žádný zájem. Vlastně se o to zajímá opravdu velice málo lidí.

CP: Překvapuje vás, že se svými útoky pokračuje?

BETTMAN: Tohle nebudu komentovat. Senátor má zřejmě svoje názory, a my máme svoje názory.

CP: Z vaší písemné odpovědi Senátorovi, jak jsem pochopil -

BETTMAN: Četl jste to psaní?

CP: Přečetl jsem si váš dopis důkladně.

BETTMAN: Dobře.

CP: Pochopil jsem váš postoj tak, že dokud nebude mít vědecký výzkum konečné výsledky, nebudete do ničeho skákat. Je to tak správné?

BETTMAN: Tak za prvé, o tom se nebudu bavit veřejně. Ale lékařská a vědecká rozhodnutí mají činit vědci a lékaři.

CP: Takže se domníváte, že je chyba, když (Senátor) říká, že jste odpověděl přezíravě?

BETTMAN: Jestli jste ten dopis četl, můžete jenom těžko tvrdit, že třiadvacetistránkové psaní, napsané v těsném řádkování, je přezíravé.

CP: Počet rvaček se pozoruhodně snížil. Vidíte bod, po jehož dosažení řeknete, že tohle už nemá hokej zapotřebí?

BETTMAN: Otázku, jak se hraje, rozebíráme pravidelně s hráčskou asociací, s generálními manažery, hlídáme to každý den.

CP: Potřebujete tady souhlas odborů, abyste mohli udělat změnu?

BETTMAN: Je pravidlem, že změny pravidel vyžadují souhlas hráčské asociace.

CP: Proč pro vás bylo důležité, abyste byli v Las Vegas první?

BETTMAN: Kdo řekl, že to pro nás bylo důležité, abychom byli v Las Vegas první? ... Šli jsme do Las Vegas proto, že jsme odtud dostali přihlášku, a když jsme se podívali na ten trh, když jsme se podívali na majitele, když jsme se podívali na stadión, a když jsme se podívali, jaký dopad to bude mít na ligu, bylo to všechno kladné. Tohle nebyl žádný závod. Vlastně to bylo tak, že dokud jsme se nerozhodli my, že tam půjdeme, nikdo jiný nemluvil o podobném kroku.

CP: Myslíte, že se NHL někdy rozhodne rozšířit se do Evropy?

BETTMAN: Z řady logistických důvodů to nevidím v nejbližší budoucnosti. Jde o problém cestování, také jde o stav evropských stadiónů, a kromě toho tam působí řada profesionálních soutěží, které by patrně neviděly nezbytně náš příchod jako něco, co pomáhá z jejich hlediska hokeji. Je to složitý problém a není to problém, na který bychom se měli právě teď soustřeďovat.

CP: Utkání Wnter Classic zaznamenala drobný pokles sledovanosti. Neobáváte se, že se trh přesytil zápasy na čerstvém vzduchu?

BETTMAN: Míru sledovanosti někdy ovlivňuje trh, a jindy zase míra soutěživosti toho kterého utkání. Vůbec nejde o přesycení. Měli jsme, pokud si vzpomínám, sedmnáct takových zápasů, které navštívilo celkem přes milión diváků. Z hlediska televize je možné, že když jich děláme více, že ztrácí na jedinečnosti. Ale skutečností zůstává, že když jdete na ten stadión osobně, zažijete něco vynikajícího, a příznivci hokeje i mužstva ve městech, v nichž hrajeme, se jich nemohou nasytit.

Trochu slov navíc

Otázka vztahu NHL k otřesům mozku a jejich vlivu na vznik CTE (více či méně dlouhodobá choroba, která způsobuje, že mozek ztrácí jednu schopnost za druhou) se dostala na veřejnost (vůbec na přetřes) vlastně pouze přičiněním právníků. Ti zastupují zhruba stovku bývalých hráčů, kteří dnes tvrdí, že jim liga nikdy neprozradila, že zranění hlavy mohou mít dlouhodobé důsledky. Ba naopak, tvrdí žalující hráči (a jejich právníci), liga nutila hráče, aby se vrátili do hry i přesto, že byli viditelně naprosto mimo mísu.

Otázku, jak to bylo s tím nucením a neinformovaností doopravdy posoudí soud. Nikdo nemá ani potuchy, kdy padne rozsudek, který by byl pravomocný.

NHL se hájí tím, že ve chvíli, kdy se dostaly otřesy mozku do hledáčku lékařské vědy, vynořila se spousta článků v časopisech, včetně těch nevědeckých, jakož i v denním tisku, o poplašných televizních nebo rozhlasových pořadech ani nemluvě. Je s podivem, poznamenává NHL ve své obhajobě, že si toho její bývalí hráči nevšimli.

Kromě toho zřídila NHL skupinu, kterou pověřila, aby se zabývala pečlivým výzkumem celé otázky. Žalující hráči ovšem tvrdí, že ta skupina toho moc nepředvedla. To je dost možné, ovšem s přihlédnutím k tomu, kolik toho předvedl lékařský výzkum, těžko osočovat NHL, když samotní neurolozi v této otázce tápou dodnes.

Kromě toho se liga několikrát (písemně) obracela na hráčské odbory (NHLPA) s prosbou, aby své členy upozornily, že údery do hlavy jsou nebezpečné. NHLPA pravidelně lize naznačovala, že se má starat o svoje věci a ne o to, co odbory řeknou svému členstvu.

Je zřejmé, že v původní žalobě nepadlo ani slovo o CTE. Je také zřejmé, že ani ten největší odborník v oboru neurologie si netroufne říci, že někdo tou chorobou trpí, dokud si nemohl prohlédnout mozek případné postižené osoby. V současném stavu znalosti věci tak může udělat teprve při pitvě. Teoreticky by mohl začít zjišťovat během života nemocného tím, že mu bude vrtat do lebky neskutečné množství dírek, jimiž by do hlavy dostal nejrůznější měřicí zařízení.

A do toho přijde Senátor za Demokratickou stranu, čili za stranu, která se domnívá, že čím více zasahuje do věcí jednotlivců vláda, tím lépe pro ty jednotlivce. Pikantní na té věci je, že pan senátor bude vbrzku bojovat o znovuzvolení. Takže když vyhrožuje, že se zasadí, aby NHL přišla o výjimku z protimonopolního zákonodárství (anti-trust legislation), věc sice dramatizuje, jenže znalci tohoto práva (i postavení Senátora Blumenthala) se jeho siláckým zvoláním smějí dost nahlas.

A na to, přírodě žel, hoši a děvčata z Canadian Press ve svých otázkách tak nějak lidsky zapomněli.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.