bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Getzlafovy nadávky přijdou kapitána Ducks draho - DOPLNĚNO

21. května 2017, 0:33

Petr Adler

Kapitán Anaheim Ducks Ryan Getzlaf si během čtvrtého utkání semifinále Stanleyova poháru proti Nashville Predators na soupeřově ledě otevřel hubu na jednoho z rozhodčích, označil ho dost drsným způsobem za příslušníka třetího pohlaví, a může mluvit o děsném štěstí, že vyvázl pouze s pokutou desíti tisíc dolarů.

Když si loni dovolil něco podobného (v barvách Chicago Blackhawks) v pohárovém utkání útočník Andrew Shaw, zaplatil sice pouze půlku částky, o kterou tede bude chudší Getzlaf, ale současně dostal zákaz činnosti na jeden zápas.

NHL oznámila udělení pokuty Getzlafovi několik hodin před vypuknutím sobotního pátého zápasu proti Predators, tentokrát v Honda Center v Anaheimu.

Kapitán Ducks se k věci vyjádřil veřejně až v kabině po ukončení zápasu, který jeho mužstvo prohrálo na domácím ledě poměrem 3-1.

“Ta slova jsem pronesl ve stavu okamžitého roztrpčení,” řekl Getzlaf, “ale říkat jsem je neměl. Nebyla namířena proti nikomu osobně, jenže i tak jsem jich neměl použít. Jako otec od rodiny bych měl vědět, co je výchova k úctě, a měl bych tu úctu projevovat i já sám, vždy a všude. Takže trest přijímám, a teď bychom měli jít dál.”

Getzlaf měl smůlu, protože celou věc zachytila jedna z televizních kamer. Vracel se během nastavení na střídačku svého mužstva, volal něco hlasitě na jednoho z rozhodčích, a lidé, kteří dovedou odečítat vyslovená slova z pohybu rtů, věděli okamžitě, že Getzlaf na toho rozhodčího nevolá slova úcty.

Shawův precedent měl Getzlafovi vnuknout myšlenku, že jsou míry a hranice, které se nemají překračovat. Mohlo ho zarazit už to, jak se vyslovil k Shawovu přestupku loni nejvyšší výkonný vice-president ligy Colin Campbell: “Jakkoliv se pan Shaw omlouval a byl zkroušený, že užil urážlivých slov a nepřípustných gest, namířených na rozhodčí na ledě, musí odpovídat za své chování. Citové hnutí okamžiku nemůže být a nebude polehčující okolností pro chování, které neodpovídá požadavkům na hráče NHL.”

Pohnutá doba by měla napovídat, že citlivost se někdy mění v přecitlivělost, a nevěnovat tomuto jevu pozornost se může zatraceně nevyplácet. Právě tento týden zakázali baseballoví Toronto Blue Jays činnost na dva zápasy hráči ve středu pole Kevinovi Pillarovi za to, že se podobným způsobem zmínil o nadhazovači soupeře.

Částka, kterou zaplatí Getzlaf je nejvyšší možnou pokutou, kterou povoluje kolektivní smlouva mezi NHL a jejími hráčskými odbory NHLPA.

“Getzlafův výrok během čtvrtečního zápasu,” řekl Campbell, “zvláště tím, že byl namířen proti jiné osobě na ledě, byl nepatřičně ponižující a neuctivý. Překročil čáru k chování, které považujeme za nepřijatelné. NHL nemíní snášet tento způsob vyjadřování.”

Getzlaf letos odehrál v pohárové soutěži 15 zápasů a připsal si na účet celkem 18 bodů za branky a nahrávky.

Getzlafova pokuta poputuje na účet, z něhož liga a odbory pomáhají hráčům v nouzi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.