bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Golden Knights jsou úředně v provozu

2. března 2017, 7:20

Petr Adler

Už je to uděláno, už je to hotovo, pár vajíček na rendlíček, kousek másla do toho: majitel Zlatých rytířů (Golden Knights) z Las Vegas Bill Foley ve středu 1. března obdržel od vedení NHL potvrzení, že poslední splátka z 500 miliónů dolarů vstupného přistála úspěšně na ligových účtech, a že právníci odsouhlasili veškeré papíry spojené se vstupem mužstva do soutěže. Las Vegas Golden Knights se tím pádem stali rovnocennou součástí NHL.

Jistě, jsou tu některá drobná omezení, ale i tak, konečně se bude generální manažer George McPhee moci při telefonátech představovat jménem a plným titulem.

“Jménem Rady guvernérů jsem potěšen, že mohu úředně uvítat Las Vegas Golden Knights jako členy NHL,” řekl komisař ligy Gary Bettman. “Blahopřejeme Billu Foleymu, jeho rodině, rodině Maloofových (George Maloof je majitelem jedné z nejvýznamnějších realitních kanceláří v Las Vegas; jeho rodina vlastní 15 procent mužstva), městu Las Vegas, a (také) fanouškům Zlatých rytířů ve chvíli, kdy se mužstvo vydává na vzrušující cestu.”

Samotný Foley označil středu 1. března za “významný milník v dějinách našeho mužstva.”

To nesporně je.

“Dnešek je neuvěřitelně vzrušující,” dodal Foley. “Nebyli bychom tu bez podpory našich příznivců. V únoru 2015 jsme začali zkusmo prodávat sezónní vstupenky. Požádali jsme Las Vegaské, aby složili zálohy na mužstvo, které ještě nebylo, v aréně (T-Mobile), která ještě nestála, a oni nám vyšli vstříc. Pokrok, jehož jsme dosáhli společně během posledních dvou let je pozoruhodný. Nyní, když jsme získali potvrzení, se těšíme, jak budeme stavět mužstvo, na které budou moci fanoušci a celá naše obec být pyšní.”

Bude to ovšem piplačka

NHL se ponaučila ze svého vlastního dějepisu. V roce 2000, když se rozšířila o Columbus Blue Jackets a Minnesota Wild, připustila, že ostatní mužstva uvolnila do svých nechráněných sestav hráče, kteří nepatřili k nejlepším.

Jistě, Columbus i Minnesota jsou dnes štikami ligy, ale trvalo to příliš dlouho. Takže dnešní mužstva nebudou smět v některých případech chránit před rozšiřovacím výběrem (expansion draft) hráče, kteří možná u Rytířů zazáří hned na první pokus. Jak řeklo vedení ligy, když oznamovalo pravidla pro letošní rozšiřovací výběr, nikdo nebude očekávat, že nové mužstvo vyhraje hned ve své první sezóně Stanleyův pohár. Bude stačit, když bude konkurenceschopné, tedy když mezi ostatními nevznikne pocit, že v Las Vegas je čeká rohožka, o níž si lehounce otřou drahou (na míru šitou) obuv.

Golden Knights mohou od této chvíle získávat od ostatních mužstev jejich naděje a hráče, které si vybrala, ale dosud se s nimi nedohodla na smlouvách. Smí také dojednávat a podepisovat smlouvy s oprávněnými volnými hráči z vysokoškolských soutěží v okamžiku, kdy budou dostupní. Mohou také začít dojednávat a podepisovat smlouvy s juniorskými hráči od 20 let, stejně jako volné hráče z evropských soutěží.

Mezi zásadní omezení patří, že Golden Knights nebudou moci získat hráče, který má platnou smlouvu v NHL až do chvíle, kdy onomu hráči skončí sezóna. Stejně tak nebudou smět uzavírat dohody s mužstvy NHL o tom, kterého nechráněného hráče si vyberou nebo nevyberou, dokud mužstvo, s nímž jednají nedohrálo sezónu a dotyčný hráč nemusí putovat do nižší soutěže (Americká hokejová liga, AHL).

Tento poslední bod je sepsán dost mazaně: neříká, že o těch hráči nesmí jednat. Jen nesmí podepsat dohodu. Říká se tomu “já na bráchu, brácha na mne,” ve vědecké řeči pak “jánabráchismus.”

Rozšiřovací výběr se bude konat 18. až 20. června. Výsledky liga oznámí hned 21. června.

Od středy 1. března jsou Golden Knights umístěni do pořadníku ve výběru uvolněných hráčů (waiver list): do konce října budou mít právo výběru jako devětadvacátí.

Není nad tajuplnost

Na přímou otázku, jak moc se budou Golden Knights činit a, hlavně, jakým směrem se míní ubírat mezi slavným dnem přijetí a zahájením rozšiřovacího výběru, se generální manažer McPhee zatvářil váhavě.

Je sice zřejmé, že jeho skauti, kteří jako včeličky pilně oblétávají co možná nejvíce zápasů dnešních mužstev, přivezli už teď slušný úlovek informací.

Všichni znají nazpaměť pár požadavků. Z každého ze třiceti mužstev dnešní NHL si musí vybrat jednoho hráče tak, aby měli na soupisce alespoň čtrnáct útočníků, devět obránců, a tři brankáře. Nejméně dvacet z vybraných hráčů musí mít platné smlouvy pro sezónu 2017-2018, a celkový mzdový náklad na hráče, které si vyberou musí činit alespoň 60 procent letošního mzdového stropu. Letošní strop činí 73 milióny dolarů, 60 procent bude činit 43,8 miliónů dolarů.

Podle předběžných informací se nepočítá, že by se mzdový strop pro příští sezónu změnil (těžko se může zvýšit).

Takže, odpověděl McPhee, “Činíme se, ale všechno se bude točit kolem rozšiřovacího vyyberu.”

Od pondělka do středy příštího týdne bude McPhee zasedat se staronovými kolegy na pravidelné schůzi generálních manažerů v Boca Raton na Floridě. Co si od toho slibuje?

“Důležité bude, abychom věděli, co se děje právě teď, a co se může stát v budoucnosti,” řekl znovuobjevitel Ameriky McPhee.

Ovšem, úřední přijetí Golden Knights do NHL mělo veliké dopady právě při letošních výměnách, které skončily právě ve středu 1. března.

Kdysi se vyměňovali hráči mezi mužstvy čistě z hokejových důvodů. Po zavedení mzdového stropu začali generální manažeři vedle hokejových důvodů brát v potaz, koho si mohou dovolit, za kolik, případně na jak dlouho.

Letos museli začít odhadovat, koho smějí (a koho nesmějí) chránit, a o koho mohou přijít. Právě proto mnohá z letošních výměn nebyla jen o hokeji nebo o penězích, ani ne o tom, že hráč, kterému po sezóně konci smlouva, sice může po té sezóně namířit jinam, ale může být oním pověstným posledním kamínkem do mozaiky, která se jmenuje vítězství ve Stanleyově poháru. Takovým hráčům se říká “nájemní hráči” (rental players), a dnes je zřejmé, že mnozí z nich jsou nájemní nejen kvůli Stanleyovu poháru, ale i kvůli rozšiřovacímu výběru.

Rozšiřovací výběr přidal hokejovým papalášům další vrásky. To aby se takový generální manažer zbláznil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.