bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: hlasování o příštím Zápasu hvězd vyvolává vášnivé spory

3. listopadu 2016, 4:35

Petr Adler

Výběr hráčů pro Zápas hvězd NHL roku 2017 proběhne skoro stejně jako proběhl ten letošní. Pakliže dojde k jakýmkoliv změnám, budou pouze kosmetické. Toto zdánlivě nic moc neříkající rozhodnutí vedení ligy vzbudilo víc rozruchu než by si možná zasloužilo.

Důvod je prostý.

Mnozí znalci místních poměrů (a hokejoví fajnšmekři všeho druhu) se dodnes otřásají hrůzou při vzpomínce na slávu kolem letošního Zápasu hvězd NHL. Hokejoví fanoušci hlasováním způsobili, že se mezi hvězdy dostal i tehdejší útočník Arizona Coyotes John Scott (na snímku ten celý v bílém), chlapec mála branek, ale o to silnějších pěstí.

Původně to měla být recese. Někdo založil skupinku na sociálních sítích. Někteří filosofové usoudili, že jde o výraz znechucení obecenstva nad koženým chováním nejrůznějších ligových papalášů. V očích mnoha hlasujících, tvrdili tito teoretici, se liga snaží chovat důstojněji než americká filmová akademie při udělování Oscarů. Čili tak, jak jí nepřísluší.

O tom, zda si podobnou vážnost zasluhují i ti Oscaři, o tom se v hokejovém světě už tolik nemluvilo.

Jestli je přání otcem myšlenky, to lze říci jen těžko. Podstatné je, že i přes dobře míněné výzvy zůstal výsledek lidového hlasování beze změny. John Scott sám prý uvažoval, že se té cti raději vzdá, a mělo se tak stát na zákulisní naléhání NHL. Na naléhání manželky a spousty hráčů (včetně třeba Jonathana Toewse) nakonec Scott řekl, že tu slávu raději zažije.

Z toho vznikla vzápětí těžká debata, během níž Coyotes vyměnili Scotta do Montreal Canadiens, kteří ho obratem poslali na svoji farmu, St. John’s IceCaps. Scott tím pádem teoreticky neměl mít nárok. IceCaps přece hrají v nižší soutěži, AHL. Přísně řečeno, nebyl Scott v tu chvíli zaměstnancem NHL.

Následoval trochu skandální rozruch: Coyotes Scotta vyměnili schválně, tvrdili mnozí. Další tvrdili, že znají mnohem ostudnější podrobnosti: Coyotes Scotta vyměnili na přímé naléhání NHL.

Komisař NHL Gary Bettman tenkrát všechny tyhle dohady rázně popřel. Podle slavné teorie, která tvrdí, že fámám, dohadům a drbům se nemá věřit, dokud nebyly úředně vyvráceny, by onen Bettmanův tehdejší projev znamenal, že chování ligy, Coyotes i Canadiens možná bylo ještě horší, než říkali znalci místních poměrů.

NHL to nakonec vyřešila taktně a takticky. Bettman tehdy osobně telefonoval Scottovi, aby mu řekl, že se všichni těší, až přijede na Zápas hvězd do Nashville.

Jako hráč, který v lidovém hlasování získal nejvíce hlasů, se Scott stal kapitánem. Nezklamal: přivedl nakonec Tichomořské mužstvo k vítězství. Odnesl si domů vítězný podíl, jaký už dlouho neviděl: málem stovku tisíc dolarů. A ty peníze si odvezl v novém autě, které dostal jako nejužitečnější hráč turnaje.

A to v soutěži, kde hráli tři hráči na tři, což je způsob, který vysloveně vyžaduje značnou míru hokejové šikovnosti.

Mimochodem, Scott získal více hlasů než Alexander Ovečkin nebo Patrick Kane.

Krátce poté se našli hollywoodští výrobci snů, kteří se nabídli, že by o tom všem natočili velkofilm.

Je pravda, že pokud je jen polovina těch fám, drbů a dohadů alespoň trochu pravdivá, mají filmaři před sebou příběh skvělého konfliktu, který končí happy-endem. Jak na ledě, tak mimo něj: krátce po ukončení zápasu se Scottovým narodila dvojčata. Ani si ti filmaři nebudou muset moc vymýšlet.

Scott na přímou otázku, zda má nějakou představu, kdo by měl na stříbrném plátně zobrazit jeho, odpověděl stejně přímo, že má. Na další naléhání dodal, že by sama sebe mohl zahrát on sám, protože sám sebe zná ze všech lidí nejlépe.

Směšné, což?

Až potud, zdálo by se, ohromná humoreska.

Jenže vedení NHL na otázku, zda chystá nějaké změny v hlasování pro výběr hráčů pro příští Zápas hvězd, odpovědělo před několika dny, že jestli nějaké, pak jenom kosmetické. Třeba takové, že pozadí obrazovky webových stránek, na nichž se bude hlasovat, se bude barevně lišit od toho letošního. Nebo že se tentokráte hráči nebudou na fotografiích dívat přímo do očí diváků (cizím slovem: en face), tentokrát budou zabíráni z hrdinných profilů.

Tady už jen chyběl dodatek, že tentokrát to budou profily zleva, a o rok později zprava. Nebo naopak.

Liga ani nepovažovala za nezbytné se zmiňovat, že by nějak zkusila zabránit mnohonásobnému hlasování pro hráče, kterým se ve zdejší řeči říká journeyman. Volně přeloženo: tovaryš nebo vyučený řemeslník. Prostě: liga se nezmínila, jak zabrání další výtržnosti jménem John Scott.

Naštěstí neřekla, že hlas lidu, hlas Boží.

Bohorovnost ligy nadzvedla jinak ohromně bohorovného bývalého brankáře Kellyho Hrudeyho. Dnes komentátor Hockey Night in Canada, dříve vynikající brankář (New York Islanders, Los Angeles Kings), se popudil na nejvyšší míru.

Tak tohle, řekl Hrudey, tohle už je vrchol. Liga nemohla klesnout o moc níže.

Sice si nevšiml, že odporuje svým výrazivem sám sobě, ale pak se rozjel a nebyl k zastavení. Dovolit, aby se Zápasu hvězd zúčastnil každý hromotluk, to je v přímém rozporu s pojmem hvězda, hřímal Hrudey. Nic proti Johnu Scottovi, je to velice milý chlapík, asi také docela inteligentní, protože michiganská technická universita nenechá absolvovat každého, ale hokejová hvězda? Vy žertujete! Hráč, který ve své devítileté kariéře v NHL vstřelil mizerných pět branek?

Na námitku, že v Zápase hvězd rozjásal Scott diváky (i spoluhráče) v Bridgestone Arena dvěma brankami, Hrudey zahřímal: když hrával Dave Semenko křídlo Waynu Gretzkymu, padalo mu to tam, ale on sám tomu nepřikládal žádnou zvláštní váhu. Když člověk hraje s Gretzkym, postaví se tam, kam mu Gretzky řekne, a nastaví hokejku zhruba dle Gretzkyho přání, a to bude dávat branky i pouliční hasičský hydrant! Jen se podívejte, koho ten Scott měl v tom Nashvillu kolem sebe, uzavřel Hrudey svůj výbuch řečnickou otázkou.

Na námitku, zda tím chce říci, že má NHL stanovit měřítka, že třeba musí mít hráč, aby vůbec přicházel v úvahu, tolik a tolik branek, a tolik a tolik nahrávek, a být v takovém či jiném plusu, odpověděl Hrudey, že tím nechce říci vůbec nic, a že ani v nejmenším nemíní radit vedení ligy.

Nikdo z odpovědných činitelů ligy nepovažoval za nutné se jakkoliv vyjadřovat. Proč bychom měli něco říkat, když Hrudey sám prohlásil, že nám nemíní radit?

Mezi čtyřma očima, po ujištění, že zůstanou bezejmenní, byli otevřenější: omezovat hlasování nějakými pravidly je nesmysl, shodli se. Vždyť je to jen hra. Ano, profesionální sport je podnik, ale: je to podnik v odvětví jménem zábavní průmysl. Když se diváci pobaví tím, že do sestavy hvězd protlačí ranaře, dobrá. Když ten ranař uspěje i mezi opravdovými hvězdami, dobrá. Kdyby se mu to nepovedlo, příště si to diváci rozmyslí.

Podívejte, uzavřel jeden z činitelů NHL, soutěž dovednosti bude 28. ledna, utkání hvězd o den později. Bude to ve Staples Center v Los Angeles. Za rohem od Hollywoodu. Dá se s určitostí očekávat, že výrobci toho filmu si pospíší, aby mohl mít premiéru během té slávy. Když to bude dobrý film, ujišťuji vás, že si toho liga všimne. A když to bude propadák, všimne si toho taky.

A pak? No, a pak se uvidí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.