bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: hráč nižší soutěže přiznal vinu ve věci obchodu léky proti bolestem

10. června 2016, 4:48

Petr Adler

Do jaké míry je NHL vinna, že si bývalý útočník Derek Boogaard (na snímku v obvyklém prostředí s útočníkem Jodym Shelleym z Philadelphia Flyers) kupoval silné utišující prostředky od hráče nižší soutěže, zapíjel je alkoholem a následkem toho v roce 2011 zemřel?

Třiatřicetiletý Jordan Hart přiznal před federálním soudem v Manhattanu, že získával Oxycodone nezákonným způsobem. Policie Harta v září 2014 původně obvinila, že takto získaná léčiva prodával pod rukou právě Boogaardovi. Jenže tím, že se dal vinným  nakupování, ukončil Hart jednou větou šmahem celé vyšetřování. Bude nakonec odsouzen za přečin (držení nezákonného léku), nikoliv za zločin (jeho další prodej).

Proto také během poměrně krátkého přelíčení nepadlo ani jednou Boogaardovo jméno.

Oxycodone a všechny další odrůdy tohoto léčiva jsou pouze na předpis, který nemocný dostane od lékaře (a musí předložit v lékárně) s kopií. Lékárník léčivo vydá proti pacientově podpisu; jedna kopie předpiu zůstává v lékárně, druhou dostává předepisující lékař zpět, aby viděl, že lék si vyzvedl ten, kdo měl, a že si to lékárna řádně ověřila.

Hart řekl, že původně dostal předpis zcela zákonnou cestou: utrpěl v roce 2009 těžké a bolestivé zranění ramene. Dodal, že ke zranění došlo v hokejovém utkání.

“Stal jsem se (na těch léčivech) závislý,” řekl Hart.

Prášky, které dostával na předpis, mu po čase přestaly stačit. Proto v letech 2010 a 2011 začal nakupovat nejrůznější další léky, které obsahovaly Oxycodone.

“Ano, vaše ctihodnosti, věděl jsem, že přijímat tyto léky bylo proti zákonům,” řekl Hart okresní soudkyni Naomi Reiceové-Buchwaldové.

Tím ovšem zpochybnil přinejmenším dvě žaloby, které osočovaly NHL, že se nestarala dost pořádně o své zaměstnance. Tu první v tomto případě podala Boogaardova rodina poté, kdy Derek Boogaard skonal. Ta druhá je ona slavná žaloba zhruba stovky bývalých hráčů, kterým liga údajně neřekla, že zranění hlavy jsou nebezpečná, takže o tom neměli ponětí. Jestli bývalý hráč nižší soutěže ví věci, které mohli (a měli) vědět i oni, co s tím má liga společného?

Žaloba vinila Harta, že ze zhruba tři tisícovek prášku jménem Percocet (jedna z několika forem Oxycodone), které získal nepoctivým způsobem, jich značná část putovala k Boogaardovi. “Bubák” (Boogeyman), jak se Boogaardovi přezdívalo, si pro ně jezdil k Hartovi domů. Takže: nikoliv k lékaři pro předpis a pak do lékárny. K hokejistovi z nižší soutěže, o němž musel vědět, že má asi dost daleko k dokončení lékařské fakulty.

Boogaard, dvoumetrový, stodvacetikilový obávaný bijec si v 277 zápasech odehraných v NHL odseděl 589 trestných minut. Tedy málem deset celých utkání. Po příchodu k New York Rangers (poté, kdy opustil Minnesota Wild) odehrál Boogaard celkem 22 utkání a v nich vstřelil jednu branku. Pak utrpěl otřes mozku, a pět měsíců poté zemřel.

Poté, kdy Hart ohlásil, že je vinen a paní soudkyně řekla, že rozsudek vynese ve čtvrtek 6. října, obrátil se Hart ke státním žalobcům, všechny je obešel a s milým úsměvem si s nimi potřásl pravicemi.

Nebylo zaznamenáno, zda byli žalobci nadšení, i když by mohli být: Hartovo doznání způsobilo, že už se s jeho případem moc nenadřou. Jedině snad tělesně, když budou muset spisy uspořádat tak, aby je zřízenci mohli odnést do archívu.

Poté, kdy Hart ještě s úsměvem zapozoval všem, kteří si ho chtěli vyfotit, usoudil jeho právník Nelson Boxer, že to stačilo, a odmítl celou věc jakkoliv komentovat.

Pro právníky v případech, které útočí na NHL jako na spolek bezcitných vykořisťovatelů, bude Hartův případ poněkud ošemetný. Jednou větou, tou, kterou řekl, že věděl, co dělá, a že mu bylo jasné, že co dělá je nejen trestuhodné, ale dokonce i trestné, obrátil Hart oba případy vzhůru nohama.

Takže vlastně ani není obdivuhodné, že ani právníci Boogaardovy rodiny, ani právníci oné stovky žalujících hráčů, se k Hartovu případu zatím nevyjádřili, jakkoliv v době, kdy byl Hart původně zatčen, pronášeli vášnivě projevy o tom, že teď se konečně ukáže.

Neukáže. Doznáním viny případ skončil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.