bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: hráči páší trestné činy, obecenstvo se začíná bouřit

11. září 2015, 7:34

Petr Adler

NHL obchází strašidlo. Strašidlo hráčů, kteří si myslí, že jsou božští do té míry, že mohou dělat co se jim zachce, a nic se jim nestane.

Krátce poté, kdy odezněla zpráva, že tzv. velká porota západní části státu New York odložila nejméně o dva týdny projednávání případu hvězdného útočníka Chicago Blackhawks Patricka Kanea (na snímku před budovou soudu v Buffalu), dorazilo její pokračování: ale kdepak, nikoliv, případ je zpátky na pořadu jednání, dojde na něj vzápětí.

Kane čelí policejnímu vyšetřování, že měl údajně znásilnit dosud úředně nepojmenované dvacetileté děvče během večírku ve svém letním příbytku na pobřeží jezera Erie v městečku Hamburg (předměstí Buffala).

Kane dosud neobdržel úřední obvinění, natož pak soudní žalobu, takže nemohl být zatím nejen souzen, ale ani odsouzen. Jeho právník Paul Cambria tvrdí, že vůbec netuší, proč úřad okresního žalobce požádal o odklad jednání velké poroty a zdůrazňuje, že on (ani jeho zákazník) o nic takového nežádal.

Tzv. velká porota je tu od toho, aby probrala vše, co má policie a státní žaloba za důkazy a poté rozhodla, zda je toho dost, aby to uneslo soudní přelíčení a mělo to naději na odsouzení.

V době, kdy přišla zpráva o odloženém jednání, se hovořilo o tom, že snad vrcholí vyjednávání, která by měla celou věc uzavřít mimosoudním vyrovnáním.

Šlo patrně o pouhou spekulací, kterou asi neohrozí další spekulace: buď nedošlo k žádnému vyjednávání, nebo se vysoké jednací strany nedovedly dohodnout.

Kromě toho, taková dohoda by platila pouze v případě žaloby pořádkem práva občanského. Kdyby se státní žalobce rozhodl, že tohle na něj neplatí, trestní přelíčení by mohlo úplně klidně pokračovat. Čelilo by ale překážce: děvče by mohlo odmítnout vypovídat. Státní žalobce by tím pádem asi ostrouhal.

Ať už je tomu jakkoliv, komisař NHL Gary Bettman asi není nejnovějším vývojem nadšen. Cestoval z New Yorku do Toronta, aby se zúčastnil úředního vyhlášení programu nadcházejícího Světového poháru, který se bude konat právě v Torontu příští podzim. Očekával snad nejvýše, že kromě otázek o Světovém poháru se ho budou novináři ptát, zda nový podnik znamená, že se NHL vyhne příštím olympiádám. (Přímá odpověď na přímé otázky: to se ještě neví.)

A teď najednou čelil Bettman otázkám o různém přístupu NHL ke trestním případům, které se týkají jejích hráčů, a které se v očích novinářů (a jejich zásluhou nebo vinou i veřejnosti) podobají jeden druhému jako vejce vejci.

Los Angeles Kings se netajili úmyslem vykoupit ze smlouvy útočníka Mikea Richardse. Nakonec tu smlouvu překvapivě zrušili poté, kdy Richardse zadržela Královská kanadská jízdní policie za to, že převážel z USA do Kanady lék pro utišení bolesti. Po krátkém výslechu policie Richardse propustila, a ze záznamu je zřejmo, že těch pár prášků, které měl v označené lahvičce na sedadle v autě, nebylo určeno pro nějaký podloudný obchod. Richards pouze porušil nařízení, které zakazuje převážení těchto prášků přes hranice.

Richardsův právník Hymie Weinstein za svého zákazníka u prvního stání soudu ve Winnipegu sdělil, že obviněný se odmítá jakkoliv vyjádřit o své vině nebo nevině (v anglické právní řeči: enter no plea). Aha, zajisté, řekl soudce, prolistoval kalendář, a odložil řízení na začátek prosince.

Shodou okolností, téhož dne došlo před soudem v ontarijském Londonu k projednávání případu útočníka Buffalo Sabres Ryana O’Reillyho.

Ten řídil v opilství, naboural svůj náklaďák do restaurace Tím Horton’s v ontarijském městečku Lucan, odjel z místa nehody, ba dokonce chtěl utéci, když se ho snažili zastavit místní policisté.

Je ironií osudu, že Tím Horton byl slavný hokejista, kterého stála život nehoda, již způsobil, když v opilství řídil svůj vůz na dálnici mezi Torontem a Buffalem.

O’Reilly se nedostavil, k soudu přišel pouze jeho právník, co si špitali se žalobcem, to vědí pouze oni dva, ale souhlasně navrhli odložení případu na začátek října. Tohle je už podruhé, kdy bylo projednávání případu odloženo.

Bettman sice lpěl na tom, že ve srovnání s ostatními soutěžemi (americký fotbal, košíková, baseball), jsou hokejisté hodní mladíci, žáčci nedělních církevních škol, jenže to nestačilo.

Někteří novináři se totiž dost drze ptali, jak je možné, že liga reaguje v různých případech různě.

To proto, zkusil to vysvětlit Bettman, že NHL posuzuje každý případ zvlášť a všechny ty případy jsou různé.

Tím neuspokojil nejen novináře, ale (což je asi důležitější) ani množství fanoušků, zvláště kanadských, kteří zaplnili telefonní linky nejrůznějších sportovních rozhlasových a televizních pořadů značně rozčilenými připomínkami.

Tak obránce Los Angeles Kings Sláva Vojnov zbije svoji manželku, a je mu zakázána činnost bezmála dřív, než mu policie stačí předložit písemné obvinění. Je nakonec díky poměrně mazané právní kličce odsouzen za přečin, nikoliv za zločin, a přesto mu hrozí vypovězení z USA, a na otázky co bude dál liga říká, že se s Vojnovem bude bavit o zrušení zákazu teprve tehdy, až bude mít vyřízené všechny patálie s úřady.

Ryan O’Reilly v ožralství málem rozseká hospodu na cimpr, možná i campr, snaží se zdrhnout, je úředně obviněn, vydupe si odklad přelíčení, a liga řekne, že si nechává posílat zprávy o věci. Jak řeklo několik fanoušků Buffala, NHL měla zakázat O’Reillymu činnost ve chvíli, kdy měla na stole kopii policejního obvinění.

Mike Richards je hlupák, který veze zcela otevřeně na sedadle vozu na hraničním přechodu pár prášků proti bolesti, je zatčen, vzápětí propuštěn, a NHL nevadí, že mu jeho mužstvo zrušilo platnou smlouvu.

A do toho je Patrick Kane vyšetřován, že měl znásilnit nějaké cizí děvče, a liga říká, že nemůže podniknout vůbec nic, dokud nebude mít ve věci jasněji.

Na tom je nejzajímavější, že Bettman má pravdu. Alespoň částečně.

V případě Vojnova jde o sérii precedentů (hlavně od sousedů ve fotbalové NFL), kde se umírněné ligové tresty za tzv. domácí násilí setkaly s hlasitým nesouhlasem veřejnosti.

Že tím sportovní soutěž vlastně porušuje presumpci neviny? Ten zákon výrazně a rychle bledne ve srovnání s mocí veřejného mínění.

Richardsovu smlouvu nezrušila liga. Výpověď mu dalo jeho mužstvo. Chce-li si to s někým vyřídit, adresu snad zná: STAPLES Center, 1111 South Figueroa Street, Los Angeles, CA 90015.

O’Reilly byl sice obviněn, ale nic víc, a Kane ještě nebyl ani obviněn.

Z hlediska právního to má Bettman spočítané zcela správně.

Z hlediska lidského?

A to je ten otazník, který severoamerické hokejové fanoušky rozčiluje patrně ze všeho nejvíc.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.