bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Hurricanes na prodej? Co to udělá s touhou Québecu po návratu NHL?

27. srpna 2015, 1:23

Petr Adler

Jako kdyby NHL neměla dost starosti s rozšiřováním, vlastník Carolina Hurricanes Peter Karmanos (na snímku) dává najevo, že by rád prodal své mužstvo, nebo alespoň jeho část. Zatím ale nenašel žádného pořádného zákazníka.

Nenene, pan Karmanos nemusí prodávat, řekl president mužstva Don Waddell. Pan Karmanos nemá žádné peněžní potíže, jenom mu už je 72 let a rád by viděl v čele klubu nějakého nástupce.

Na tom je nejúsměvnější, že Peter Karmanos jednoho takového měl. Syna Jasona, který sedával za stolem výkonného vice-presidenta a asistenta generálního manažera klubu. Jenže synáček tatíka něčím rozzlobil, a ten s ním před dvěma roky (v roce 2013) vyrazil dveře. Čím ho asi popudil? Drby se to tenkrát jenom hemžilo. Starý Karmanos věc uzavřel řka, že jde o rodinnou záležitost. Synáček, patrně dost moudře, držel jazyk za zuby. Nač pálit mosty, dokud to není třeba.

Takže starý Karmanos teď hledá nástupce jinde, pokud možno mimo rodinu.

A jakkoliv se to v tuto chvíli zdá být přitažené za zbytek páně Karmanosových vlasů, je úplně možné, že rytířem na bílém koní se stane Québecor, tedy podnik, který už vrazil značnou částku do pokladny NHL tím, že se přihlásil do soutěže o nové mužstvo. Může se totiž úplně klidně stát, že liga nad případným nacionalistickým skřípáním zubů v Québecu pokrčí rameny a přijme pouze žadatele z Las Vegas.

Může se také stát, že nepřijme nikoho, ale to už vypadá nepravděpodobně.

Nezodpovězené otázky

NHL nezná odpovědi na řadu otázek z Québec City. Dokud ty odpovědi nedostane, a neshledá je za přijatelné, může si Québecor nadskakovat jak chce, ale nové mužstvo nedostane.

Podle zdrojů z pozadí celé věci, základních otázek je devět, ale tři z nich jsou zásadní.

V první řadě, město Québec City za těch dvacet let od odchodu Nordiques do Denveru moc nevyrostlo. Obyvatelstvo činí pořád něco kolem jednoho miliónu lidí, což není málo, ale jako trh to nenabízí žádné pořádné zázemí. I přes veřejně oznamovanou posedlost hokejem, NHL si není ani dost málo jistá, že québečtí dokáží zaplnit zbrusu novou halu večer co večer.

Liga se také obává, že složení místního obyvatelstva nedává moc naděje, že by to bylo nějaké zvláště bohaté odbytiště pro případné investory nebo sponsory. Ti totiž do podobných podniků nevstupují jenom kvůli modré barvě oči majitelů mužstva.

Québecor může jenom těžko ovlivnit vztah kanadského a amerického dolaru. Na ten nemá moc vlivu ani kanadská federální vláda, ale ani Bílý dům. Tenhle vztah určuje spekulace peněžních domů. Kanadský dolar dnes za svým americkým bratrancem pokulhává. Závislost mužstev NHL na zdravějším vztahu těchto dvou měn je známá dávno. Liga má tedy oprávněné obavy.

Liga také dodnes nedostala uspokojivou odpověď na otázku, zda má Québecor dost vážných zájemců o přepychové lože. A kdo bude platit za reklamy na mantinelech? I tady zatím Québecor NHL moc neuklidnil.

A pak je tady dost důležitá otázka náhrady škod pro Montréal Canadiens. Z Québec City lze dojet autem do Montréalu za necelé tři hodiny, když člověk dodržuje povolenou rychlost. Dvě největší města La Belle Province jsou od sebe vzdálena necelých 260 kilometrů. Důležitější ale je, že by nové mužstvo v Québec City dost citelně zasáhlo do oblasti, kterou pivovary Molson, vlastníci Canadiens, považují za své léno. Pivovarníci už naznačili, že tahle oblast zahrnuje provincie New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island a Newfoundland i s Labradorem.

Požadované odstupné činí kolem 100 miliónů dolarů.

NHL ústy svého komisaře Gary Bettmana svého času jednoznačně naznačila Toronto Maple Leafs, že si nemohou přivlastňovat hokejové trhy ve svém okolí a bránit tak případným zájemcům o mužstva ve vzdálenosti na dostřel dalekonosným dělem. Jenže vlastník Montreal Canadiens nebrání své hokejové trhy. Vlastník Les Habs brání trhy pivní, a to je úplně jiný šálek čaje.

Úkaz dominových kostek

Co to má společného s Hurricanes?

Vlastně všechno.

Znalci místních poměrů by se totiž vůbec nedivili, kdyby liga naznačila Québecoru, že jestli tak strašně lpí na tom, že musí vlastnit mužstvo NHL, bude liga klidnější, když si přivlastní klub, který už je na mapě a který by se pouze musel přestěhovat.

Tím klubem by patrně nebyli Arizona Coyotes, protože NHL tvrdí, že potřebuje držet onu oblast činnou hlavně kvůli televizním smlouvám v USA. A totéž platí o Floridě.

Carolina sice není špatný trh, ale nejlepší trh to také není. V porovnání s Québec City by se nebezpečí zhruba vyrovnala. Ovšem: liga by přišla o nejméně čtvrtku miliardy dolarů, neboť poplatek za přemístění je lacinější než úplně nová vstupenka, a otázky, které NHL vznesla ohledně nového mužstva zůstávají i nadále nezodpovězeny.

Ale ani Hurricanes si sami sobě dosud nezodpověděli všechny otázky, které před nimi stojí. Například: nabídnou nové smlouvy útočníkovi Ericovi Staalovi a brankáři Camu Wardovi? Jestli ano, kdy? Oba hráči se totiž po skončení nastávající sezóny stávají neomezeně volnými osobami. Bude mít Don Waddell ruce dostatečně volné, aby mohl s oběma pány jednat i v době, kdy neví, kdo bude majitelem a, potažmo, kdo se bude muset vyjádřit, zda se mu ti dva jako investice zamlouvají?

A budou Staal nebo Ward vůbec chtít jednat s Hurricanes, dokud netuší, kdo je vlastně bude vlastnit? A kde budou?

Waddell sice naznačil, že majitel Karmanos už hostil pár zájemců, ale že z těch návštěv se zatím nevyvinulo nic než očumování (v severoamerické řeči se tomu říká moc pěkně: okopávání kol, doslova kicking the tires). Nicméně, dodal, vůbec nejde o prodej z nějakého zoufalství. Jde jenom o to, že panu Karmanosovi už je 72 let, a jakkoliv se ve svém už třetím manželství (a vždy s děvčetem výrazně mladším než je on sám) cítí jako znovuzrozený, léta běží, vážení, a člověk nikdy neví.

Jak říkával Jan Werich: být naživu, to je ohromné riziko. Můžete umřít (následovala dramatická pomlka) - taky.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.