bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: IIHF se nevzdává myšlenky o olympijské účasti NHL

8. května 2017, 1:01

Petr Adler

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) dosud nepovažuje účast NHL na olympijských hrách 2018 v jihokorejském Pyeongčangu za vyloučenou, tvrdí její president René Fasel (na snímku vpravo, s presidentem MOV Thomasem Bachem, vlevo). Naopak, dodal René Fasel, IIHF dále jedná se severoamerickou ligou. O 24 hodin dříve Fasel řekl, že jedná s hráčskými odbory (NHLPA) a Mezinárodním olympijským výborem (MOV). To bylo prohlášení, které mohla NHL vzít jako nezakrytou pohrůžku: když ne s vámi, uděláme to bez vás.

Liga se veřejně nevyjádřila ani tak, ale ani naopak, jisto však je, že Fasel řekl německému deníku Kölner Stadt-Anzeiger o pouhý den později, že pokračuje ve snaze zprostředkovat dohodu mezi NHL a MOV i přesto, že severoamerická soutěž už 3. dubna úředně oznámila, že považuje celou záležitost za uzavřenou.

Fasel také o něco posunul nejzazší den, do kdy musí být vše dojednáno, podepsáno a opatřeno pečetěmi. Až dosud tvrdil, že tím dnem je konec dubna. To prý proto, že do onoho dne musí dát případným nájemcům ubytování nevratné zálohy.

Máme za sebou první týden května, a nejzazším dnem je dnes půlka července. Nakonec, proč vlastně ne. NHL se sice s IIHF a MOV předběžně domluvila o účasti v ruském Soči už koncem prosince 2012, ale vysoké zúčastněné strany podepsaly všechny smlouvy až v půlce července 2013, kdy to také oznámily. Mezi koncem prosince a půlkou července bylo ticho po pěšině.

Stručněji řečeno: tohle už tady jednou bylo.

Fasel řekl, že potíž spočívá v tom, že NHL požaduje spousty míst pro své hosty. Neupřesnil ale, že jde v první řadě o rodinné příslušníky hráčů.

“Ve Vancouveru to bylo mezi 600 a 800 hosty,” řekl Fasel, “v Soči kolem 400, a v Gangneungu (kde se bude hrát olympijský hokej) to bude zhruba totéž. Tyhle pokoje můžeme vrátit koncem června, nejpozději v půli července.”

Bettman má velké oči

Fasel, který předseda IIHF od roku 1994, tvrdí, že komisař NHL Gary Bettman má zbytečně přemrštěné požadavky.

“Bettman si přeje mít stejně výhody jako má olympijský podporovatel (sponsor) třídy TOP (The Olympic Programme),” řekl Fasel. “Chce, aby NHL měla právo použít olympijské kruhy. Kdyby MOV souhlasil, co řekne atletům, plavcům, gymnastům, lyžařům nebo bruslařům?” položil Fasel otázku, na níž si odpověděl sám: “V takovém případě budeme muset udělit stejná práva všem sportovním federacím. Tady jde o zásadu.”

Jak se to vezme: NHL není členskou federaci IIHF, ale ani MOV.

Od NHL se požaduje, aby MOV a IIHF půjčila své nejlepší hráče, aby jich MOV a IIHF mohli využít ve své největší akci. A na oplátku má NHL přerušit rozehranou soutěž ve chvílích, kdy jde do tuhého, a to celé má platit z vlastní kapsy.

Fasel tvrdí, že nemíní upsat duši ďáblům jen proto, aby se NHL zúčastnila, ale že by kvůli tomu klidně přeplaval Atlantický oceán, kdyby to mohlo pomoci.

Současně ale popudil neuvěřitelnou měrou vedení NHL, když řekl, že třeba takový Alexander Ovečkin bude moci hrát na olympiádě i přes záporné rozhodnutí NHL.

“Jestli Ovečkin chce hrát, a jeho národní olympijský výbor ho přihlásí,” řekl Fasel, “má právo, aby přijel do Pyeongčangu. Stačí, aby měl pas a byl zapsán na olympijské přihlášce. Bude muset překonat pár zákonných překážek, třeba otázku zkoušek na zakázané látky, ale to je všechno.”

Ligu zaujalo hlavně to, že se Fasel zapomněl zmínit, že se IIHF zavázala, že ona i její členské svazy budou uznávat platné hráčské smlouvy.

A čí to je vína?

NHL přišla na olympiádu nedávno. Stalo se to v roce 1998 v japonském Naganu. Do té doby žila olympiáda bez NHL. Spiše skomírala. MOV a IIHF rukou společnou a nerozdílnou požádali NHL o účast, a severoamerická soutěž souhlasila s tím, že MOV uhradí její náklady.

To byla smlouva, kterou jednostranně zrušil nový president MOV Thomas Bach. To byl důvod, proč NHL řekla, že nebude nikomu trhat trny z pat a ještě si to platit z vlastní kapsy.

Znalci poměrů v olympijském hnutí teď mají za to, že se Bach Faselovi mstí, že nepodpořil jeho volbu na olympijském kongresu v roce 2013.

Novináři z Kölner Stadt-Anzeiger se Fasela samozřejmě zeptali, co si o tom myslí. President IIHF ve veškeré slušnosti odmítl tuhle otázku zodpovědět.

Ale v poměrně nezastřeném (neboť nezastíraném) útoku na současné vedení MOV, řekl Fasel doslova (ovšem německy), že MOV bude muset změnit svůj přístup k uhrazování “technických nákladů,” ať už tím chtěl říci cokoliv.

“MOV stojí na křižovatce,” řekl Fasel, “a bude se muset rozhodnout, kterým směrem se bude chtít ubírat. Jestli chce účast hvězd a profesionálů, bude muset převzít technické náklady.”

Fasel sice nevysvětlil, co to jsou ty technické náklady, ale jeho záměr byl jasný: jestli tak moc chcete, aby na olympijských turnajích hrály hvězdy z NHL, buďte rádi, že platíte jen skutečné náklady na jejich cestu, ubytování a pojištění. Modlete se ke všem svým bohům, že vám NHL nenaúčtovala současně také svoje ztráty, vzniklé z toho, že kvůli vám přerušila soutěž.

S křížkem po funuse?

Olympiáda nikoho nezajímá tak strašně moc, aby překonal časový rozdíl více než půl dne jen proto, aby se mohl podívat, jak se hraje hokej v jihokorejském Pyeongčangu, řekl majitel Boston Bruins Jeremy Jacobs.

Pro nezasvěcené je lhostejno, jak a proč jsou rozděleny síly v Radě guvernérů NHL. Podstatně tady je, že právě Jacobs je jedním z majitelů, kteří mají v Radě guvernérů největší vliv.

Takže když v rozhovoru s Kevinem Paulem Dupontem z Boston Globe řekne Jacobs, “Nemyslím, že ti čtyři lidé, které to zajímá, ospravedlňují naší účast,” zní to na první poslech (ale i na druhý) jako nehorázná hloupost, jenže je to věta, která ovlivní myšlení majitelů NHL zásadním způsobem. Zvláště, když ji Jacobs vzápětí rozvedl poukazem, že mezi Pyeongčangem a východním pobřežím Severní Ameriky činí časový rozdíl 13 hodin. Koho, pro přírodu, baví čučet uprostřed noci na televizní obrazovky? zahřímal Jacobs.

Asi málokoho, zní odpověď, ale současně tu je připomínka, že z toho NHL nemusí bolet hlava: nedostane z příjmů za televizní reklamy stejně ani halíř, takže o nic moc nejde.

Další Jacobsovo varování je důležitější a přiléhavější. Přerušit soutěž na bezmála tři týdny není moc přijatelné. Zvláště ne ve chvílích, kdy se schyluje k závěrečným bojům o postup do soutěže o Stanleyův pohár. Jde o dobu, kdy (jak připomenul komisař Bettman) NHL soutěží o divácký zájem pouze s košíkářskou NBA.

NHLPA si navíc vymínila výměnou za souhlas, že se bude zápas hvězd hrát tři muži na tři, pětidenní volno pro každé mužstvo. Když k tomu připočteme další povinné volné dny, které jsou zmíněny v kolektivní smlouvě, sníží se počet hracích dnů skoro o měsíc.

Hrát obden, někdy každý den, mezitím cestovat třeba až na druhou stranu světadílu, tedy přes několik časových pásem, to jen zvyšuje stálou hráčskou únavu. A ta vede nejen k nižší úrovni výkonu na ledě, ale také k většímu nebezpečí zranění, často i velice vážných.

Snížit počet kol z 82 třeba o tucet? To nepadá v úvahu: profesionální sport je součástí zábavního průmyslu, a ten se neprovozuje proto, aby podnikatel přicházel o peníze, ten se provozuje proto, aby je podnikatel získával. Jestli pak zisku užije na nákup nové jachty nebo na všeobecně dobročinné účely, to už je jenom jeho věc. V každém případě, ten, kdo navrhuje snížení počtu kol (a tím snížení možnosti úrazu unavených hráčů), nechť bude proklet.

Olympijský hokej začal v roce 1920 jako součást letních olympijských her. Nic jiného nezbývalo, protože zimní hry vznikly (a hokej se tam přestěhoval) až v roce 1924.

Jestli MOV tolik touží po účasti hvězd NHL, prohlásil Jeremy Jacobs, nechť vrátí hokej tam, kde začal. Bude to jednodušší: NHL s tím nebude mít nic společného, bude záležet na rozhodnutí jednotlivých hráčů a jejich národních svazů. Na rozdíl od začátku minulého století, kdy svět neznal kryté haly s umělým ledem, nestojí v návratu hokeje do léta vůbec nic (nebo nikdo).

Ale vlastně stojí: “Mezinárodní olympijský výbor odmítl o té myšlence třeba jenom uvažovat,” podotkl Jeremy Jacobs. “Takže jsme znovu tam, kde jsme.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.