bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: jak dlouho budou hvězdy NHL žít ve strachu o život?

12. ledna 2019, 2:04

Petr Adler

Kde jsou ty zlaté časy, kdy si nikdo nedovolil podívat se křivě na tehdejšího kapitána Edmonton Oilers Waynea Gretzkyho? A když si někdo troufl, vzápětí se objevil po boku takového smělce obrovitý Dave Semenko. Stačilo, aby si odkašlal, usmál se s výmluvným pohledem do očí takového provinilce, a Veliký měl až do konce utkání pokoj.

Zatímco teď považuje současný (a asi velice dočasný) kouč Oilers Ken Hitchcock za nutné veřejně lkát a stěžovat si, jak soupeři nelítostně zachází se současným kapitánem Connorem McDavidem, a že jim to u většiny rozhodčích prochází, a že by s tím měla liga konečně udělat něco rozhodného.

Na dodatečný dotaz, zda tím má na myslí, že by vedení soutěže mělo nařídit, aby se hvězdní hráči těšili zvláštní ochraně, Hitchcock nezaváhal. Jo.

Pikantní na celé vášní je, že samotný McDavid, dotázán, co si o tom myslí, jenom pokrčil rameny a stočil hovor někam úplně jinam.

Vášnivý spor

Kdyby to bylo v okurkové sezóně, dalo by se říci, že každé téma je dobré téma.

Jenže teď je sezóna úplně jiná, furt se něco děje, furt je něco (slovy českého básníka Jiřího Suchého), takže skutečnost, že se tahle vlastně žabomyší válka stala předmětem rozčilených dohadů znamená, že se Hitchcock (ať už chtěně nebo ne) dotkl obnaženého nervu.

Obránce Anaheim Ducks Hampus Lindholm v nedávném zápase sejmul McDavida kousíček od hrazení. Stalo se jen čistou náhodou, že svým zákrokem kapitána Oilers nepřerazil ve dví nebo že mu přinejmenším nezpůsobil otřes mozku. Viz snímek shora, pořízený z hledáčku kamery, která právě nebyla ve střihu do vysílání a zrovna se zaostřovala.

Co se stalo dál překvapilo mnohé: nestalo se totiž nic. Ale jistě, někdo z obránců Oilers řekl Lindholmovi, aby si odpustil podobné vtípky, protože jinak by se mu mohlo v nejbližší budoucnosti také přihodit něco hodně nepříjemného, ale aby s ním někdo alespoň švihl, nebo aby mu někdo jednu ubalil, to ani žertem.

Podle Hitchcockova veřejně vysloveného názoru, nejvíc ho popudilo, že se rozhodčí vůbec nenamáhali zvednout píšťalku k ústům, natož písknout a poslat Lindholma na trestnou lavici, přinejmenším na pět minut. Nemluvě ani o tom, že vedení Ducks mělo hned po zápase vyslechnout sdělení disciplinární komise, že by si velice ráda s Lindholmem promluvila, neboť se chystá mu napařit zákaz hry na alespoň pár utkání.

Jenže, podle soukromého sdělení z vedení soutěže, jakkoliv dotyčný papaláš naprosto chápe, dokonce sdílí Hitchcockův hněv, zákrok sám byl v mezích pravidel. Doslova, v řeči hrdého Albionu: nothing doing, it was a hockey hit. Následovala delší přednáška, že jen tak mimochodem, McDavid zcela zřejmě věděl, že na něj najíždí obránce soupeře. Příslušní činitelé si záznam promítli okénko po okénku hned v první reklamní přestávce televizního přenosu. Jelikož jsou to vesměs bývalí hráči, a navíc většinou hráči, kteří sami provozovali (opatrnicky řečeno) silový hokej, mají přehled o tom, kde je ta někdy neroznatelná čára. Lindholm ji, dle jejich názoru, nepřekročil.

Legendární bývalý rozhodčí Kerry Fraser se ale domnívá, že se v první řadě spletl Kyle Rehman, jeden ze dvou hlavních zeber onoho zápasu v den tři králů: stál od toho zákroku vzdálen pouhých osm stop (něco pod dva a půl metru), řekl Fraser. Musel tedy vidět, v jaké rychlosti se to stalo, a že McDavidovi hrozilo vážné nebezpečí.

Ano, jsou hráči, kteří se snaží soupeři přitížit. Vědí o něm, natočí se k němu zády a sami jedou směrem k hrazení tak, aby soupeři, který je chce zastavit, nezbývalo nic jiného než hrubý pokus o jejich zastavení nárazem na hrazení. Až na to, dodal Fraser, že to není druh chování typický pro Connora McDavida. Ale, podotkl, tenhle způsob zákeřného útoku není typický ani pro Lindholma.

Smutné je, že tento způsob hry dokazuje stále rostoucí nedostatek vzájemné úcty mezi hráči, uzavřel Fraser. Gretzky to měl dobré, povzdechl si, ten měl k ruce Daveho Semenka a pak Martyho McSorleyho.

Nedostatek úcty

Gretzky připouští, že on to sice měl jednodušší, protože měl osobní strážce, jichž se většina soupeřů (velice oprávněně) obávala, ale nedostatek úcty ke hvězdám zná i ze svých časů. Tehdejší kapitán Pittsburgh Penguins Mario Lemieux přece chtěl odejít do předčasného důchodu právě proto, že ho už nebavilo vozit na svých zádech po ledě soupeřovy obránce, kteří na něm doslova viseli, jen aby mu zabránili v jeho kouzlech.

Gretzky to celé ale vidí také očima bývalého kouče tehdejších Phoenix Coyotes. Dnes chápe, proč tam neuspěl: nedovedl pochopit, jak je možné, že jeho hráči necítili a neviděli hru tak, jak ji cítíval a vídával on. Ale i oni nastupovali s touhou po vítězství. Co měli dělat, když měl soupeř ve svých řadách hvězdu schopnou rozhodnout utkání?

Gretzkyho současník a bývalý hokejový hrubián Nick Kypreos, dnes komentátor televizní sítě Sportsnet, to vidí jinak: McDavid by se měl vzmužit. Přesně dle Švejkova vysvětlení nezbytnosti první světové války: zabili jste mi strejčka, tak tady máte přes držku.

Dnešní pravidlo o trestech pro podněcovatele rvaček (tzv. instigator rule) zakazuje hráčům, aby jen tak, zdánlivě zničehonic, přibruslili k soupeři a zmlátili ho do hranolu. To, řekl Kypreos dost nakvašeně, způsobuje, že spoluhráči sice řeknou co nejdříve na střídačce McDavidovi, že soupeř to na něj zahrál opravdu sprostě, ale že oni se mu nemohou mstít párem dobře mířených ran pěstí, protože by pak dostali za podněcování dosti přísné zákazy hry. Blbost, označil Kypreos jediným slovem tento druh nestydatého alibismu. Stačí, když podobně mazaným a drsným způsobem sejmou (pokud možno vzápětí) soupeřovu hlavní hvězdu, a soupeř si už napříště dá pozor.

A prozatím, odpálil Kypreos atomovou pumu, by si Connor McDavid měl vzít péči o své bezpečí do vlastních rukou. Každý takový nebo podobný Lindholm, který ho srazí takhle nebezpečně a nešetrně, by měl ucítit McDavidovu hokejku ve vlastním hrdle. Ano, přesně tak to Kypreos řekl: vraž mu hokejku do krku.

Jo, může se stát, pravil Kypreos, že za takový zákrok bude McDavid sedět. Kolik? Dejme tomu dva zápasy. Přijde o sto tisíc. Ve srovnání s více než stovkou miliónů dolarů, kterou vydělá během kariéry, je to plivnutí do moře. Ovšem: bude to plivnutí, které zázračným způsobem pozmění chování soupeřů v jeho přítomnosti.

Tolik Kypreos. Kouč Hitchcock jeho výbuchu jistě v duchu zatleskal, ale přesto se domnívá, že by NHL měla spíše nařídit svým rozhodčím, aby posuzovali útoky na hvězdy přísněji než činí dosud.

Hm, odpověděl patřičný ligový papaláš, to jako že máme mít jedna pravidla pro hvězdy a jiná pro všechny ostatní? To asi nepůjde.

Znamená to, že je osud hvězd zpečetěn?

Ne, řekl onen pán, znamená to pouze, že budeme přísnější na rozhodčí.

I kdyby to byl jediný důsledek celé současné rozepře, stálo by to za to.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.