bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: jak se Steve Yzerman stal z učedníka mistrem

6. ledna 2017, 3:06

Petr Adler

Steve Yzerman si odsloužil učednická léta v Detroitu. Nejdříve jako hráč a dlouholetý kapitán tamních Red Wings, pak jako člen vedení mužstva. Na jeho práci generálního manažera Tampa Bay Lightning to je vidět. Zvláště, pokud jde o práci s mladými hráči, kteří se teprve snaží dostat na profesionální úroveň.

Třeba takový Jiří Hudler, a jaký to je hráč, si také musel odehrát pár sezón na farmě Wings než se dostal nahoru do NHL. Ale když už se tam jednou dostal, měl už na to, aby tam také zůstal.

Tampa Bay Lightning pod Yzermanovým vedením pracuje podobně.

Vycházeje z toho, že jaký kouč, takové mužstvo, najali Lightning v květnu Benoita Groulxe, aby přivedl Syracuse Crunch k zářným zítřkům, a aby mělo mužstvo v Tampě kam sáhnout.

Proč právě Groulxe?

Odpověď je prostá, stačí se podívat na výsledky Gatineu Olympiques z quebecké mládežnické soutěže (QMJHL), které osmačtyřicetiletý Groulx vedl celých 13 sezón. Vedl je tak, že je přivedl k 460 vítězstvím, s 293 porážkami v pravidelném čase a 59 prohrami v nastavení.

A nejen to: Groulx také vedl kanadskou juniorku na mistrovstvích světa let 2014 a 2015. V tom druhém roce jeho svěřenci vyhráli ze sedmi zápasů všech sedm. To znamenalo zlato.

Jak Crunch, tak Lightning si dávají pozor hlavně na to, aby složení farmářského mužstva mělo smysl jak v Syracusách, tak v Tampě.

Třeba: kapitán Crunch Luke Witkowski má být prvnímu mužstvu k mání ve chvílích, kdy nutně potřebuje obránce se střelou zprava, který by mohl zaskočit za nepřítomného kolegu. Mladý Slater Koekkoek, obránce se střelou zleva, je z hlediska Lightning velikou nadějí. Koekkoek si sice už si odehrál pár zápasů v NHL, ale vedení Tampy soudí, že takový drahokam si zaslouží pořádného vyleštění.

Pak jsou na farmě hráči, kteří potřebují zatřást zbytečným a předčasným sebevědomím, a hráči, kteří si teprve zvykají na život profesionálního sportovce.

Milióny, které se vyplatí

Od dob před mzdovým stropem se vztah mužstev k jejich partnerům z nižších soutěží změnil. Kdepak jsou ty časy, kdy šel hráč na farmu jen kvůli tomu, že odsekl trenérovi na nějakou připomínku, nebo když se dostavil pozdě k odjezdu mužstva na letiště (tohle kdysi provedl Glen Sather Marku Messierovi, ale hráč si za to mohl sám: po bujně strávené noci zaspal).

Dnes je to tak, že mužstva dobře vědí, že k úspěchu v NHL nevede nejrovnější dálnice. Žádné zkratky. A proto si jsou také moc dobře vědoma, že musí mít pořád zajištěný přísun nadaných hráčů. Jak říkává skaut New Jersey Devils Jan Ludvig (v Čechách by si ho měli pamatovat nejlépe na liberecku), hráč musí mít nejen nářadí, musí mít i brašnu. Tedy: nejen fištrón, ale také vědět, co s ním.

Dobrý celek na farmě znamená, že mužstvo NHL pak neutrácí draze vydělaný dolar zbytečně, když povolá takového mladíka do světel reflektorů.

Vraťme se k farmám Lightning. Když je v AHL ještě zastupovali Norfolk Admirals, v roce 2012 se honosili vítězstvím v obdobě Stanleyova poháru Americké hokejové ligy (AHL), Calderovým pohárem.

Když se v další sezóně Lightning spojili se Syracusami, dostali se Crunch až do finále Calderova poháru. Tam prohráli s Grand Rapids Griffins. A ti jsou součástí Detroit Red Wings.

Seznam hráčů, které si Lightning přivedli z farmy, a kteří uspěli v NHL, je pozoruhodný.

Třeba: středního útočníka Tylera Johnsona si nevšiml nikdo na draftu, ale Tampa ho pozvala, aby se jako absolvent juniorské Západní hokejové ligy (WHL) ukázal na její farmě. Johnson považoval pozvánku za výzvu. Dnes si Lightning málokdo dovede představit bez něj.

Rusky útočník Nikita Kučerov proletěl farmou málem jako blesk. Jeho krajanovi Vladislavu Namestnikovovi to sice trvalo trochu déle, ale dnes si ho Lightning nemohou vynachválit.

A kdo může zapomenout na šikovného českého útočníka Ondřeje Paláta? Ten si zahrál na farmě celkem 117 zápasů, a od té doby se nemusel ohlížet.

Yzerman hráčům trpělivě vysvětluje, že mají brát cestu na farmu jako poslední krůček před vstupem do NHL, případně za nezbytný krok před návratem.

Jen si vzpomeňme na tehdy dvacetiletého útočníka Jonathana Drouina. Ten si ukrutně stěžoval, že dostává málo možností. Jeho zástupce Allan Walsh se dokonce dopustil té hrubé netaktnosti, že zveřejnil, že jeho zákazník by kvůli tomu rád změnil působiště. Drouin podle názoru vedení mužstva potřeboval po zranění rozehrát, a toho mohl dosáhnout nejlépe právě v Syracusách. Není známo, zda to byl Walshův nápad nebo Drouinův, ale hráč si nejdříve postavil hlavu.

Na rozdíl od povykujícího Walshe zachoval Yzerman klid špičkového hráče pokeru. Nějaký čas počkal, aby pak ve veškeré tichosti Dsrouinovi vysvětlil svůj názor. Hráč to konečně pochopil, po 17 zápasech v AHL se vrátil do Tampy, a je přínosem.

Dokonce brankář Andrej Vasilevskij, kterému hrozí, že se stane jedničkou Lightning, pakliže dosavadní jednička Ben Bishop odejde výměnou někam jinam (to už jsou hrátky kolem prodlužování smluv), si odehrál své na farmě. I méně známí útočníci Lightning jako J.T. Brown nebo Alex Killorn poznali život na farmě.

Ta podoba!

Syracuse Crunch hrají podobným způsobem jako Tampa Bay Lightning. Rychle a důsledně. Tohle je, samozřejmě, záměr. Hráči se po stěhování “tam nahoru” nemusí tolik přizpůsobovat, stačí, když jim dojde, že hra v NHL je ještě rychlejší a ještě důslednější.

Tohle zaujme třeba čtyřiadvacetiletého brankáře Adama Wilcoxe. Ten totiž v AHL zazáříl tak, že dokonce odsunul dosavadní jedničku mužstva Kristerse Gudlevskise.

A to je přístup, který Groulxe naplňuje nadšením. Jak říká, ohromně podporuje vnitřní soutěživost mezi spoluhráči. Tím se vylepší jak oni, tak celé mužstvo.

Jednou z nejzajímavějších postav Crunch je Cory Conacher. Kdysi hrával za Norfolk a byl nejužitečnějším hráčem AHL ročníku 2011-2012. Pak si prošel několika mužstvy NHL, zkusil také hrát ve Švýcarsku, a nakonec se stal jedním z hokejových veteránů v Syracusách. Odehrál také několik zápasů v Tampě.

I takové hráče potřebuje mužstvo nižší soutěže k tomu, aby bylo úspěšné.

Steve Yzerman prošel dobrou školou: jako generální manažer ho vedl Ken Holland, jako trenér Scotty Bowman.

Co se naučil, to si zapamatoval.

Co více si může Tampa Bay přát?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.