bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Jim Lites je nehorázný sprosťák, soudí NHLPA o presidentovi Dallas Stars

31. prosince 2018, 7:52

Petr Adler

Jak se dalo očekávat, hráčské odbory NHLPA se ohradily proti ostrému útoku presidenta Dallas Stars Jima Litese (na snímku s koučem Jimem Montgomerym v pozadí) na jejich členy (a zaměstnance jeho mužstva) Jamieho Benna a Tylera Seguina. Na rozdíl od Litese použili odborářští předáci řeči, jíž není třeba vytečkovávat: Lites, napsala NHLPA vedení NHL, se zachoval bezhlavě a urážlivě.

Benn a Seguin sice pořád patří k lepším hráčům Dallas Stars, a mužstvo se i nadále drží mezi vlastníky tzv. divoké karty v honičce o postup do pohárové soutěže, avšak z pohledu celé NHL jsou ti dva se svými body až ve druhé polovině pořadí bodování první stovky hráčů NHL. S poukazem na jejich bohaté smlouvy, a se zřejmým (a přiznaným) souhlasem majitele mužstva Toma Gaglardiho, použil Lites k jejich hodnocení výrazů opilců z hospody čtvrté cenové skupiny.

NHLPA se ve své stížnosti nezmiňovala, zda se domnívá, že Litesova nespokojenost může být oprávněná. Podle odborářské stížnosti by bylo velice jemné, až příliš slabé (doslova: understatement), kdyby se Litesovo výrazivo mělo označovat za neprofesionální.

NHLPA, kromě výroků samotných, znepokojil také způsob, jakým se dostaly na veřejnost. Lites si totiž pozval reportéry Seana Shapira z webových stránek The Athletic a Matthewa DeFrankse z deníku Dallas Morning News. Ve vzteklé vášní, kterou lze na základě nahrávek úspěšně považovat za nahranou, řekl Lites, že Benn a Seguin jsou (a nyní následují zmíněná vytečkovaná slova). Když viděl udivené výrazy a leknutí v očích obou novinářů, Lites dodal, že jeho výroky jsou určeny ke zveřejnění (on the record), a že je vyzývá, aby je zveřejnili.

Majitel Gaglardi na pozdější přímou otázku odpověděl, že Lites přece neřekl nic než pravdu.

Generální manažer Jim Nill o den později připustil, že by sice asi použil jemnějších výrazů, avšak, dodal, po hokejové stránce měl Jim Lites naprostou pravdu.

Obecenstvo se směje

Velice zajímavé je, že většina čtenářů elektronických zpráv (Twitter) Stephena Whynoa, který píše o hokeji pro tiskovou agenturu The Associated Press, souhlasila nejen s tím, jak Lites hodnotil hvězdy svého mužstva, ale i s jeho slovníkem. V době politické korektnosti, napsali mnozí, je osvěžující vidět, že si někdo dovolí popsat věci tak, jak jsou.

Řada čtenářů pak vyzvala NHLPA, že by odbory měly souhlasit se mzdami založenými pouze na okamžitém výkonu (vlastně úkolovými) a vzdát se zaručených smluv, podle kterých hokejisté dostávají milióny, ať hrají jakkoliv.

NHLPA zkusila věc obrátit: kdyby si hráči dovolili mluvit podobným způsobem o vedení svých mužstev, se zlou by se potázali. Měli by vzápětí po kariéře. Zkrátka a dobře, uzavřely odbory, každý hráč, každé mužstvo zažívá vlny úspěchů i neúspěchů, tak už to v životě chodívá. Ale způsob, jakým to řešil Lites rozhodně nepatří mezi způsoby, jakými profesionální sportovci řeší strázně a nepřízeň osudu, zdůraznila NHLPA ve své stížnosti.

O nedávném případu., kdy se hráči Ottawa Senators vyjadřovali neuctivě o svém vedení (jmenovitě koučích), aniž by tušili, že se to proflákne, se NHLPA nezmínila ani slůvkem. Asi proto, že hráči se vzápětí začali hromadně omlouvat řka, že to tak ani vlastně nemysleli.

NHL se zatím (veřejně) nevyjádřila ani tak, ale ani naopak.

Den poté, kdy se Litesovy názory dostaly na veřejnost, porazili Stars Detroit Red Wings 5-1.

Oba hráči měli možnost odpovědět na Litesovy poznámky několik hodin před tímto zápasem, a oba dali najevo, že jim celý Lites může vlézt na záda. Učinili tak ale mnohem zdvořileji. Nejen, že je Litesovy připomínky překvapily, řekli oba hokejisté (prý nezávisle na sobě), ale oba, i když každý jinak, dali najevo, že nehrají pro něj: pro své mužstvo, pro své spoluhráče, pro své obecenstvo, to ano. Ale pro Litese?

Řada hvězd z ostatních mužstev na otázku, co si o tom všem myslí, odpověděla podle vzoru Connora McDavida z Edmonton Oilers: já nevím moc dobře, co se tam děje, takže ani nevím, co bych k tomu měl říci.

Ken Hitchcock, bývalý kouč Dallasu, dnes kouč Edmontonu, byl přímočařejší: za jeho časů (tedy ještě loni) by se tam nemohlo stát nic podobného.

A několik televizních, rozhlasových i jiných komentátorů z řad bývalých hráčů označilo Litesovy výroky za zhovadilé: i kdyby měl tisíckrát pravdu, takhle se nejedná, a kritické připomínky si má nechat do kabiny, kde by také měly zůstat.

Lites sice řekl, že mu (ani majiteli) vůbec nejde o Bennovu nebo Seguinovu smlouvu, ale pro pořádek: Bennovi je 29 let, od loňska hraje za smlouvu platnou osm let, za celkovou částku 76 miliónů dolarů, letos pobírá 13 miliónů, a mzdový strop zatěžuje 9.5 milióny. V letošním ročníku je Benn třetím nejlépe placeným hráčem NHL. V 39 dosavadních zápasech letošní sezóny si připsal 15 branek a 15 nahrávek. Šestadvacetiletý Seguin podepsal letos na podzim smlouvu na osm let (celková částka 78 miliónů dolarů). Smlouva vstoupí v platnost příští sezónu. V 39 utkáních této sezóny si Seguin připsal 11 branek a 22 nahrávky.

Je to hodně? Je to málo?

V každém případě to stačí., aby Jim Lites mohl nadávat jako zpustlý námořník v nějaké zapadlé krčmě toho nejhrubšího zrna. Ale jestli se domnívá, že tímto svérázně citlivým způsobem naláká do Dallasu nějaké hvězdné volné hráče, případně, že si nějaké podobné udrží, měl by začít myslet znovu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.