bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: jméno mužstva v Las Vegas zůstává tajemstvím zcela záměrně

5. září 2016, 5:52

Petr Adler

Bill Foley je bývalý voják. Takže umí držet jazyk za zuby. Bill Foley je také majitelem nového mužstva NHL, které začne hrát na podzim roku 2017, ale dosud se nejmenuje nijak. Nebo přesněji: jmenuje, jenže dokud jméno neschválila NHL, nesmí je Bill Foley zveřejnit. Takže, jako správný voják, který dovede mlžit, aby zmátl soupeře, nechává Bill Foley čas od času proskočit nějaké možné jméno. A to jméno pak raději nekomentuje. Ono by to ani moc dobře nešlo, protože to by musel přiznat, že si to jméno vymyslel jen proto, aby svedl čmuchaly se stopy.

Je známo, že vedení neznámého mužstva v Las Vegas si nechalo chránit u patřičných úřadů následující jména: Nighthawks (Jestřábi noci), Red Hawks (Rudí jestřábi), Desert Hawks (Jestřábi pouště), Golden Knights (Zlatí rytíři, nebo také jezdci), Silver Knights (stříbrní rytíři, případně jezdci) a Desert Knights (Pouštní rytíři nebo jezdci). A na okraj, u těch jestřábů může také jít o krahujce.

Ti rytíři by odpovídali vojenské minulosti Billa Foleyho. Jména některých útvarů zvláštního nasazení americké armády (nebo námořnictva) se pyšní právě různými Knights, hlavně černými.

Samozřejmě, už se ozvali zachránci čistoty ochranných známek: v hokeji už jedni rytíři jsou, jmenují se London Knights. Na to se jim ozvali zastánci svobodného podnikání: no a? London Knights přece hrají v ontarijské (tedy juniorské) lize OHL, a ta nemá nic společného s NHL. Snad jen to, že obě soutěže jsou o hokeji. A že hráči OHL většinou netouží po ničem jiném než po tom, aby si mohli zahrát v NHL.

Protivné strany tohoto sporu si ovšem patrně nevšimly, že Bill Foley na přímou otázku Nicka Cotsoniky z NHL.com připustil, že to je všechno jenom hra, že žádné z těch zaregistrovaných jmen není pravé, a že ho ohromně baví, kolik lidí se nad těmi jmény rozčiluje.

A ta jména, která nechal chránit, dodal Foley, jsou nic ve srovnání s některými návrhy, které mu dochází v denní poště: Aces (Esa), Blackjacks (to je vysoce hazardní karetní hra), Scorpions (Škorpióni), Snapping Turtles (Chňapající želvy), ba dokonce Crappers (s prominutím: Sráči).

To poslední uvedené jméno snad ten navrhovatel nemohl myslet vážně.

Ale když už jsme u podvrhů, patří mezi ně i Sand Knights (Píseční rytíři nebo jezdci), tedy název, o kterém mnozí tvrdili, že mají od velice zasvěcených kruhu potvrzeno zcela zaručeně, že to je on, jejich srdce postillion.

“Hm,” odpověděl Foley na další přímou otázku, “není.”

Foley vysvětlil, že mu liga už předběžně odsouhlasila název i barvu dresu, a že schválila také zatímní návrh značky. Ta sice bude ještě chtít nějaké úpravy, ale, řekl Foley, doufá, že oznámí úplně všechno najednou v půli října, v době, kdy bude začínat letošní sezóna, a že v prosinci začne prodávat jak vstupenky, tak reklamy.

Foley opět zdůraznil, že si přeje, aby v jeho klubu převládala ta část vojenského ovzduší, která stojí a padá s věrností, silou a vytrvalostí: “Nikdy se nepřestaneme snažit. Nikdy se nevzdáme. Nikdy nepodlehneme. Tohle ovzduší mám na mysli.”

Dobře, ale proč to tajnůstkářství?

“Zjistil jsem, že si musím dávat veliký pozor na to, co řeknu,” vysvětlil Foley. “Jakmile jsem něco naznačil, chytla se toho spousta lidí a najednou jsem viděl, kolik lidí si zaregistrovala jména webových stránek (domény) jenom proto, že se domnívali, že mají tu pravou.”

Je pravda, že kdyby měli tu pravou, a Foley by na ní lpěl, musel by takovým lidem zaplatit, aby takovou doménu získal pro sebe.

Několik komentátorů tohle nepochopilo, takže se spíš domnívali, že Foley chce nechat lidí sázet  ještě chvíli, aby pak mohl shrábnout peníze od všech těch (tedy většiny), kteří se netrefili.

A při tom jen ten důvod mnohem jednodušší. Říká se mu práce s trhem, cizím slovem marketing.

Severoamerický hokejový svět se v tuto chvíli zajímá hlavně o Světový pohár. Po jeho skončení se bude zajímat o průběh nové sezóny. Zájem o Las Vegas se v tuto chvíli soustřeďuje na cynické otázky typu: který Kane, Patrick nebo Evander, se bude muset nechat vykoupit za nemravné chování z lasvegaské okresní věznice dřív? Odpověď, mimochodem, zní: ten, jehož mužstvo bude v Las Vegas přespávat jako první.

Jenže ani liga, ale ani Bill Foley nepotřebují, aby se mezi příznivci rozšiřovaly podobné řečičky. Neradi vidí i trochu dvojsmyslná (až chlípná, snad i neřestná) reklamní hesla cestovních kanceláří, podle nichž vše, co se odehrálo v Las Vegas, zůstane v Las Vegas.

Proto ten frmol kolem něčeho tak obyčejného jako je jméno nového hokejového mužstva.

Jako pokus o marketing je to mistrná práce.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.